Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Oostzaan - Zondag 10.00 uur kerkdienst in de Grote Kerk.
 
 
Nieuwsbrief PKN Oostzaan - jaargang 1, nr. 34. Nieuwsbrief PKN Oostzaan - jaargang 1, nr. 34.

23 december 2020,

Ds. Carola Dahmen
Predikant Beste mensen,

“Wees niet bang, want ik kom jullie goed nieuws brengen, dat het hele volk met grote vreugde zal vervullen: vandaag is in de stad van David voor jullie een redder geboren. Hij is de messias, de Heer.” (Lucas 2:10-11)

Een engel staat plotseling voor de herders die buiten de wacht houden bij hun kudde. Zomaar, ineens gebeurt er iets heel bijzonders. Iets wat ze niet hadden verwacht. Of toch wel verwacht: hoe kun je anders leven dan in de verwachting dat het goed komt? Dat er redding geschiedt, dat er toekomst is en dat die toekomst goed zal zijn. Maar als zoiets groots gebeurt, als een engel voor je staat, als de hemel voor je open gaat, als je een stap kunt zetten naar de toekomst, dan gebeurt het niet zelden, dat de vrees je bevangt. Dat je je ogen niet durft te geloven. Dat de verandering in je leven je onzeker maakt. Dat je je met negativiteit en pessimisme wapent om niet teleur gesteld te raken. Maar de engel, de boodschapper van God zegt: "Wees niet bang!” En hij stuurt de herders op weg, laat hen opstaan uit het bestaande. En wat dan gebeurt gaat ons verstand te boven. “Eer aan God in de hoogste hemel en vrede op aarde voor alle mensen die hij liefheeft.” 

Vrede voor de herders. Voor allen die buiten de wacht houden. Vrede voor de mensen die God liefheeft. Voor de kleinen, de kwetsbaren, de verdrietigen, de verlorenen, voor hen die niemand meer lief heeft. Vrede voor hen die de stem van de engel horen. De stem van toekomst, van verwachting, een stem die jou moed toespreekt.

Vrede voor jullie! Wees niet bang, maar verheug je, ook voor ons, voor allen op aarde, is heden de redder geboren.

Voor allen op aarde! Juist met kerstmis is het de tijd om niet alleen aan je naasten te denken, maar ook aan de mensen die in de knel zijn. De collecte van de diaconie is traditioneel op kerstavond voor de noodhulp van Kerk in Actie en op kerstochtend voor kinderen in de knel. Dit jaar wordt er ingezameld voor de hulp voor kinderen in Griekenland in de vluchtelingenkampen. En de rampen dit jaar…naast corona ook branden, overstromingen, noem maar op. Mensen die alles kwijt zijn. En terwijl bij ons straks de vaccinaties beginnen, we op die manier wel perspectief krijgen, is dat in armere landen niet zo. Er is geld nodig om hulp te geven en namens de diaconie wil ik een gulle gift voor deze goede doelen van harte bij u aanbevelen! U kunt uw bijdrage overmaken op de rekening van de diaconie die de giften dan verder leidt naar de goede doelen: NL70RABO 0373 709 919

Als je gewend bent om met kerstmis naar de kerk te gaan, zien deze kerstdagen er anders voor je uit. Er vinden tot mid januari geen kerkdiensten in de Grote Kerk plaats. Maar de volgende mogelijkheden zijn er wel om kerstmis met muziek, overdenking en gebed te vieren:

24 en 25 december - Tweeluik Maria en Jozef op Radio 9 en via onze website: https://www.grotekerkoostzaan.nl/  of https://www.pknoostzaan.nl


Voor 24 en 25 december hebben we voor jullie twee vieringen voorbereid. Een tweeluik. Op kerstavond gaat het over Maria en op kerstochtend denken we na over Jozef. Deze twee vieringen kun je via Radio 9 beluisteren maar ook via onze website, op hetzelfde tijdstip of later. Voor de viering op kerstavond beveel ik van harte aan om het via onze website te kijken, want onze webmaster heeft er een prachtige foto-impressie bij geplaatst. Gaat dat zien! De viering op 25 december is een vrolijk, swingend begin van de kerstdagen. We hebben ons best gedaan om verrassende muziek uit te kiezen.

24 december 21-22 uur Speciale uitzending van de Grote Kerk op Radio 9 of via onze websites. “Maria”. 
25 december 9-10 uur Speciale uitzending van de Grote Kerk op Radio 9 of via onze websites. “Jozef”.

Ook zijn op de website nog de filmpjes van de adventsdeurtjes te bekijken. Morgen wordt het laatste deurtje geopend. 

Verder zijn er ook in onze zuster-kerken online kerstvieringen te beleven: 

24 december 22u Kerstnachtdienst en 25 december kerstochtenddienst 10u uit de Noorderkerk in Zaandam: https://www.youtube.com/channel/UCNs1YSHDVMREDNfHWbQdpiQ
24 december 22u Kerstnachtdienst van de gereformeerde kerk Zaandijk uit de Bullekerk https://deontmoetingzaandijk.nl/kerstnachtdienst-online 

Op de volgende zondagen en Oudjaarsdag zijn er ook via de Noorderkerk of de gereformeerde kerk Zaandijk vieringen te volgen. Op 27 december ga ik zelf voor in de gereformeerd kerk Zaandijk en op 3 januari in de Noorderkerk. 

Vanaf morgen neem ik tijd vrij. Francisca is ook “vrij” van kinderdagverblijf en samen met Frederik vieren wij kerstmis gewoon met z’n drieën thuis. Geen bezoek aan of uit Duitsland dit jaar. We hopen maar op een beter 2021 waarbij de Duitse grootouders Francisca ook weer vaker kunnen zien. Tussendoor kunt u mij, zoals boven vermeld, eventueel nog beluisteren bij de online diensten en er ligt nog een bemoediging klaar rond de jaarwisseling. In het nieuwe jaar ben ik vanaf de week van 4 januari weer aan het werk.

Ondanks alles: goede kerstdagen!

Met een hartelijke groet,
..................................................
Ds. Carola Dahmen
Predikant 
 

Protestantse Gemeente Oostzaan 
Postbus 44
1510 AA Oostzaan
 
 

Regelmatig zal de nieuwsbrief van PKN Oostzaan, door ds. C. Dahmen verschijnen.
Dit is jaargang 1, nr. 34   23 december 2020). Voor meer info: predikant@pknoostzaan.nl

of onze websites www.pknoostzaan.nl en www.grotekerkoostzaan.nl

terug
 
 
 
 

Kerkdienst:
datum en tijdstip 21-08-2022 om 10.00 uur

Voorganger:
Ds. Pieter van der Woel uit Heiloo.
meer details

 
Digitale Kerkdienst
07-08-2022

ds. Rainer Wahl uit Speuld.
 
Agenda Grote Kerk

 

Druk op de afbeelding om
naar de Agenda te gaan.

 
 
Kerkbuurten

  
   
     Juli / Aug  2022

 
 
Agenda Vrienden van de grote kerk Oostzaan


 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.