Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Oostzaan - Zondag 10.00 uur Kerkdienst in de Grote Kerk!
 
 
Uitvoering Onderhoudsplan Kerk 2015-2020 Uitvoering Onderhoudsplan Kerk 2015-2020
De uitvoering van het meerjaren onderhoudsplan voor onze kerk is nagenoeg gereed. Dit plan voorzag in diverse herstelwerkzaamheden aan onze kerk met als belangrijkste onderdeel het herstel van het kerkdak.
De werkzaamheden aan het dak zijn klaar. Een aantal andere herstelwerkzaamheden is bijna afgerond. Dit betekent dat begin maart 2017 ons kerkgebouw geheel gerestaureerd is. Dat is iets later dan we verwacht hadden. De vertraging is enerzijds veroorzaakt door de uitloop van verschillende werkzaamheden en anderzijds onverwachte winterse omstandigheden waardoor er niet op de steigers gewerkt kon worden.
 

Wat is er in de afgelopen maanden zoal gebeurd met het kerkgebouw?

In de eerste plaats zijn alle (!) 17.000 dakpannen stuk voor stuk bekeken of ze nog in goede staat verkeerden en als dat zo was, zijn ze gereinigd en weer teruggelegd op het dak. De afgekeurde dakpannen werden vervangen door nieuwe (oude) pannen van dezelfde soort. Gelukkig kon de aannemer nog een partij dakpannen vinden die aan de gestelde eisen voldeed.
In totaal zijn er circa 7.000 dakpannen vervangen. Vervolgens zijn de slechte delen van het dakbeschot en de tengels vervangen en opnieuw vastgezet. De pannen zijn met nieuwe haken vastgemaakt.

Daarnaast zijn er nog  enkele andere herstelwerkzaamheden uitgevoerd zoals de vervanging van het voetlood, schilderwerk aan de gietijzeren ramen, hertstel van de deuren aan de zuidzijde en het stookhok en voeg- en metselwerkzaamheden op diverse plaatsen rondom de kerk.
 

De totale kosten worden op dit moment geschat op circa € 290.000, -. De verwachting is dat het eindbedrag niet hoger zal uitvallen. Dit bedrag hoeft niet geheel door onze kerkelijke gemeente te worden opgebracht.
Door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is een subsidie verstrekt van € 76.000, - en de Provincie Noord-Holland heeft een subsidie verstrekt van € 73.000, -.Dit betekent dat de kerkelijke gemeente en de Stichting Vrienden van de Grote kerk samen
€ 140.000, - heeft moeten financieren.
Mede dankzij de opbrengst van donaties, van acties van de Vrienden van de Grote Kerk en van de bijdrage van de Korenaar kan dit bedrag uit eigen middelen worden opgebracht.Over de uitvoering van de werkzaamheden door de verschillende aannemers zijn wij zeer tevreden. Het gebouw heeft een mooie facelift gekregen. Ook de toren, eigendom van de gemeente Oostzaan, heeft een onderhoudsbeurt gehad en ziet er weer prachtig uit.

Dankzij de inzet van velen en de financiële bijdragen van de inwoners van Oostzaan kan het gezichtsbepalende kerkgebouw van ons dorp weer jaren mee.

 Roel Dijkema
terug
 
 
 
 

Kerkdienst 14 juli, dienst met extra welkom aan gehandicapten
datum en tijdstip 14-07-2024 om 10.00 uur

Voorganger:
Ds. Sjaak Visser 
meer details

 
Kerkbuurten
juli, augustus, september 2024


Deadline volgend nummer:
20 september 2024 
(Volgende blad is voor oktober)
 
Digitale Kerkdienst
7-7-2024 


Ds. Marianne van Amerongen
 
Agenda Grote Kerk

 

Druk op de afbeelding om
naar de Agenda te gaan.

 
 
Agenda Vrienden van de grote kerk Oostzaan


 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.