Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Oostzaan - Zondag 10.00 uur kerkdienst in de Grote Kerk.
 
 
Nieuwsbrief PKN Oostzaan - jaargang 1, nr. 32. Nieuwsbrief PKN Oostzaan - jaargang 1, nr. 32.

16 december 2020,

Ds. Carola Dahmen
Predikant Beste mensen,

Op zondag lazen we nog met een knipoog de tekst uit de Romeinenbrief “Iedereen moet het gezag van de overheid erkennen, want er is geen gezag dat niet van God komt…” (Rom 13:1a) en op maandagochtend kwamen schoorvoetend de geruchten binnen dat we misschien wel weer in een lock-down terecht zouden komen. Velen die nog even naar de stad gingen, even winkelen, want zouden echt alle winkels dicht gaan?? En wat is dan met de kerstcadeaus? Over het bezorgen van pakketten was het de hele tijd al bekend dat het systeem hopeloos overladen was. Wat een toestand was dat maandag toch. Over consumptie-maatschappij gesproken, het is toch wel triest eigenlijk. En op maandag avond dan de toespraak van Mark Rutte uit het torentje. Nog even goed luisteren, was er een storing of iets dergelijks? Had ik de muziek ergens vergeten uit te zetten? Maar nee, buiten stonden demonstranten lawaai te maken tegen de maatregelen van de overheid. En ik moet toegeven: mijn overdenking van afgelopen zondag over het noodzakelijk kwaad van de overheid, dat toch wel noodzakelijk is en blijft en waar je je aan hebt te houden (tot op zekere hoogte natuurlijk), ik stond er maandagavond wat minder van harte achter. Want, om het maar met Rutte te zeggen: pfff…wat is het moeilijk!!

Weer thuis werken. Alle ouders die hun kinderen weer thuis moeten zien te motiveren en tegelijkertijd ook zelf wat moeten doen. Kinderen die zo weer achterstand oplopen, vooral om de ouders thuis te laten werken. Vrienden en families die niet of minder bezocht kunnen worden. Gezelligheid, vrijetijdsactiviteiten die niet door kunnen gaan. Sportschool die dicht is (oh, wat baal ik ook daarvan!), kapper gesloten, winkels dicht. Met name voor de winkeliers, de ondernemers is het hard, en dan hebben we het nog niet over de restaurants en andere horeca. Mensen die weer bang worden. Eenzaamheid die om zich grijpt. Juist met kerst, feestdagen waarbij je sowieso al niet alleen wilt zijn.

Voor veel mensen is het moeilijk, ongezellig, is het een duisteren, depressieve tijd. Met name voor de mensen die kwetsbaar zijn. Kinderen en volwassenen. Mensen met wie het mentaal sowieso al niet goed gaat. Mensen die nu al een achterstand hebben. Maar ook, en dat zijn de mensen voor wie we het doen, alle mensen die qua gezondheid kwetsbaar zijn voor het corona-virus (ook zij die dat niet weten), mensen die andere medische hulp nodig hebben en de mensen die werken in de zorg of elders nu topprestaties moeten leveren.

Iedereen van ons heeft last van de lock-down. En soms is het moeilijk om eraan te denken, dat andere mensen misschien nog veel harder getroffen zijn dan jijzelf. En natuurlijk wil ik daarmee niet de moeilijkheid van jouw situatie goed praten. Je kunt ellende niet goed met andere ellende vergelijken. En toch: niet jij, niet ik, wij allemaal zijn getroffen. En ook niet “wij” alleen, maar heel de wereld die hiervan last heeft. We zitten allemaal samen in het schuitje en we komen er ook alleen maar samen weer uit. En ik denk dan bij mezelf: volgens mij is het in zo’n grote crisis zaak om even wat meer aan de ander te denken dan aan jezelf. Even inschikken. Dit jaar maar anders dan anders kerst vieren. Liefde in plaats van verdeeldheid, ontevredenheid en virus-deeltjes verspreiden. Want de boodschap van zondag blijft staan: “Wees elkaar niets schuldig behalve liefde” (de tekst van de preek komt overigens op de website te staan).

Ook voor de kerk zijn dit lastige dagen. Zo hebben we van de overheid wel een mooie uitzonderingspositie gekregen, in die zin dat kerkdiensten met maximaal 30 personen mogen doorgaan. Maar ondertussen zitten ook wij wel met de vraag: kunnen we dat wel maken? Mogen we die uitzondering wel claimen, terwijl de winkels naast ons dicht moeten? Betekent het niet dat we op die manier weer voor meer mobiliteit onder mensen zorgen als we onze diensten laten doorgaan en dat we daardoor ertoe bijdragen dat de lock-down of een andere vorm ervan maar blijft voort borrelen. Is het niet zaak om nu ook als kerk dicht te gaan? 

Als kerkenraad hebben we met veel moeite en heen en weer wikken en wegen er toch voor gekozen om vanaf zondag 20 december 2020 tot en met in ieder geval 17 januari 2021 de kerkdiensten af te zeggen. Ook de open kerstnacht en andere kerstdiensten gaan niet door. En dat spijt ons ontzettend! Onze redenen zijn, dat de PKN ons met klem adviseert om kerkdiensten alleen “online” te vieren, dat – tot zover ik nu weet – alle zuster-PKN-kerken in de Zaanstreek (en nog veel meer in het hele land) ook dicht gaan en we geen uitzonderingspositie willen innemen. We zijn solidair met het dorp, met de ondernemers, alles wat dicht moet, dat ook wij hierin meegaan. Natuurlijk zijn we ons ervan bewust, dat de kerk een zeer belangrijke taak heeft, juist in deze tijd, om mensen te bemoedigen, om de hoop erin te houden. Maar we hopen en denken dat we met de volgende activiteiten ook zonder kerkdiensten elkaar kunnen blijven bemoedigen en steunen.

U kunt het volgende alvast in de agenda zetten:
  • Op 24 december om 21 uur is er een uitzending van de Grote Kerk op radio 9. Muziek, verhaal, overdenking, teksten – verbondenheid in de kerstnacht. Ga allemaal luisteren, dan zijn we via de radio verbonden. 
  • Op 27 december ga ik voor in Zaandijk en die dienst is digitaal te volgen. Informatie volgt.
  • Op 3 januari 2021 ga ik voor in Zaandam en ook die dienst is digitaal te volgen. Mensen die tijdens de eerste lock-down de diensten vanuit Zaandam hebben gevolgd, kunnen hier weer gebruik van maken. Via YouTube zijn de diensten gewoon openbaar te volgen. We zijn van harte door Zaandam uitgenodigd om mee te kijken!
-       In Kerkbuurten las u misschien net nog, dat ik na de kerst voor een paar weken met verlof ben: dat is opgeschoven. Ik ben de komende tijd (behalve in de week na kerst) gewoon beschikbaar en aan het werk.
Er zijn nog meer plannen, maar dat is nog niet concreet en hou ik daarom nog even voor mezelf. Hou de nieuwsbrieven en onze website in de gaten voor alle actuele informatie. En natuurlijk zijn er tal van mogelijkheden om op TV kerkdiensten en zingevende programma’s te bekijken. Ik weet dat de meesten van u hierin al een goede weg hebben gevonden.

Laten wij elkaar “vasthouden”, op afstand dat wel, maar toch in gedachten. Dat we weten dat we verbonden zijn en blijven. Als u het zelf fijn vindt of u weet iemand anders die even een luisterend oor nodig heeft, schroom niet mij te bellen of te mailen. U kunt mij ook mobiel bereiken (06-21286446). Of ga iemand anders bellen. Het is fijn om als gemeente met elkaar verbonden te zijn en het is zeker: als jij een luisterend oor nodig hebt, ben je niet iemand anders tot last als je belt, maar is het juist fijn als je ook voor de ander er even bent. Dus bel, stuur elkaar kaarten, laat iets van je horen, trek je niet terug maar zoek het contact ook in de beperkingen. 
Alle goeds en sterkte in deze rare tijden!

Met een hartelijke groet,
..................................................
Ds. Carola Dahmen
Predikant 
 

Protestantse Gemeente Oostzaan 
Postbus 44
1510 AA Oostzaan
 
 

Regelmatig zal de nieuwsbrief van PKN Oostzaan, door ds. C. Dahmen verschijnen.
Dit is jaargang 1, nr. 32   16 december 2020). Voor meer info: predikant@pknoostzaan.nl

of onze websites www.pknoostzaan.nl en www.grotekerkoostzaan.nl

terug
 
 
 
 

Kerkdienst:
datum en tijdstip 21-08-2022 om 10.00 uur

Voorganger:
Ds. Pieter van der Woel uit Heiloo.
meer details

 
Digitale Kerkdienst
07-08-2022

ds. Rainer Wahl uit Speuld.
 
Agenda Grote Kerk

 

Druk op de afbeelding om
naar de Agenda te gaan.

 
 
Kerkbuurten

  
   
     Juli / Aug  2022

 
 
Agenda Vrienden van de grote kerk Oostzaan


 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.