Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Oostzaan - Zondag 10.00 uur Kerkdienst in de Grote Kerk!
 
 
Welkomstwoord voor ds. Carola Dahmen in Oostzaan Welkomstwoord voor ds. Carola Dahmen in Oostzaan
Carola, en samen met jou ook Frederik, jullie familie en vrienden en zeker ook alle anderen, fijn dat u met zo velen bent; zo blij zijn we nu met jouw Carola. Of de vertegenwoordigers uit Berkenwoude, die zijn met zo veel dat ik me afvroeg of jullie ook zo blij zijn dat Carola bij ons predikant wordt. Dit misverstand is snel uit de wereld geholpen.

Vorige week zondagmiddag, precies 1 week geleden bezoeken vier leden van onze gemeente de afscheidsdienst van Carola in Berkenwoude. Het is schitterend weer, bijna de eerste tropische dag van het jaar. We hebben er met zijn vieren erg veel zin in kennis te nemen van de wereld waarin onze nieuwe predikant verbleef. De sfeer zit er goed in. Wat een topdag! Maar onderweg betrekt het weer al een beetje. De zon verdwijnt, ondanks de aangename temperatuur, achter de wolken en zo nu en dan valt er al een regendruppel
op de voorruit. Het zou een voorteken zijn.

Berkenwoude is ook een prachtig dorp in een al even mooie omgeving. Het lijkt eigenlijk wel wat op Oostzaan, een lintdorp, heel smalle weggetjes met sloten langs de weg en bruggetjes over het water naar de huizen; het lijkt De Haal wel of vroeger het Zuideinde. Wij worden allerhartelijkst welkom geheten en we mogen zelfs plaats nemen op de voorste rij stoelen, die voor ons is gereserveerd.

Maar wat er daarna gebeurt, is vergelijkbaar met de weersverandering die we onderweg al meemaakten. Laat ik voor mezelf spreken. Ik ga me tijdens de, overigens perfect verlopen, dienst steeds minder prettig voelen. Er bekruipt mij een toenemend ongemakkelijk gevoel. We krijgen een heel goed beeld van de wijze waarop Carola in Berkenwoude werkt en van de positie die zij daar vervult. Deze blijkt heel groot en indrukwekkend in deze kleine gemeenschap. Wat hebben wij hier aangericht!!!!

Carola is namelijk een jonge predikant in deze best wel complexe gemeente. Veel geloofsovertuigingen en veel kerken in een klein dorp. Berkenwoude heeft zo’n 1600 inwoners (1/5 van Oostzaan), maar heel veel kerkgemeenschappen: twee Hervormde (in twee wijken van de gemeente) en twee Gereformeerde Kerken en ook nog zeker twee thuis-kerken van mensen die zich in die vier niet thuis voelden. En Carola, in haar eerste gemeente, speelde hierin vooral de zo verbindende rol.
Wat hebben wij hun aangedaan door haar hier weg te kapen. We zijn in Oostzaan dan wel nazaten van de zeerover Claes Compaen, maar dit kunnen we toch eigenlijk niet maken.
  • Ik probeer de schuld daarvoor bij vooral te leggen onze beroepingscommissie; zij hebben haar immers uitgekozen.
  • Ook onze kerkenraad is medeplichtig want die ging immers unaniem akkoord met de voordracht van de beroepingscommissie.
  • En ook de hele gemeente treft blaam, die stemde op een gemeenteraadpleging volledig eensgezind in met haar komst.
  • En last but not least Carola zelf, die heeft toch uiteindelijk de keuze gemaakt.
Maar toch, Ik probeer als Pilatus mijn eigen handen in onschuld te wassen, maar een groeiend schuldbesef maakte zich vorige week van mij meester. Buiten viel hier en daar al een donderslag te horen, bij mij was het effect vergelijkbaar.

En of het niet al erg genoeg is, wordt tijdens die afscheidsdienst ons pas echt helder dat we niet alleen een predikant wegkapen, maar ook nog Frederik, haar man. die een bijna net zo belangrijke rol in die gemeente speelt. Met de zang, met de muziek, met het orgelspel, met de ICT en met 1001 klusjes. Twee hoofdrolspelers vallen uit.

Is dit nu een depressief verhaal in deze feestelijk dienst? Nee, natuurlijk niet. Want hiermee heb ik ook toegelicht wat de kwaliteiten zijn van onze nieuwe predikant! En daar zijn wij heel erg blij en gelukkig mee!

Wat kunnen wij terug doen? Niet veel eigenlijk. Het minste is wat wij kunnen beloven aan Carola en ook aan de gemeente in Berkenwoude is dat wij er alles aan zullen doen om haar en ook Frederik het hier prima naar hun zin te laten krijgen, dat Carola zich verder mag ontwikkelen als een glanzende parel die zij in Berkenwoude is gegroeid. Maar wij doen ons stinkende best! Carola en Frederik, fijn dat jullie hier zijn. Uiteindelijk kwam ik toch nog op een symbolisch aanbod wat wij kunnen terug zouden kunnen doen. Laten wij dan maar onze hele beroepingscommissie aanbieden aan Berkenwoude, want die is uitstekend geschikt om de beste predikant te vinden die er is. Willie Dijkema, Erica Homburg, Mirjam de Rijk, Frans ten Veen en Dik de Vries, jullie werk zit er hier op en een groter compliment dan jullie weg te geven aan Berkenwoude kon ik niet bedenken. Bedankt alle vijf.

Het is bij ons gebruikelijk mensen die in een nieuwe rol, een nieuw ambt of een nieuwe functie aan het werk gaan te verwelkomen met een witte roos. En die wil ik jou Carola hierbij ook overhandigen.

Tot slot wil ik dit moment nog gebruiken om twee anderen een rode roos aan te bieden, ten teken en symbool dat dat zijn hun werk voor ons beëindigen. Wij bedanken beiden op een
ander moment ook nog apart. Dit zijn:

Abeltje Hoogenkamp, onze interim predikant, die zich 9 maanden met enorm veel energie heeft ingeleefd om het kerkelijk leven in Oostzaan die tijd gaande te houden. Zij heeft met haar gedrevenheid zeker ook op menselijk en op pastoraal gebied in onze gemeente en voor veel gemeenteleden een belangrijke rol heeft gespeeld.

Onze consulent Pieter van der Woel, die wij hebben leren kennen als een veelzijdig maar vooral ook een fijn mens, die zich erg voor ons als gemeente heeft ingezet in de afgelopen periode en ons in het beroepingsproces op het juiste pad heeft gehouden.


Ids Algera  Technisch voorzitter Kerkenraad.
 
terug
 
 
 
 

Kerkdienst 14 juli, dienst met extra welkom aan gehandicapten
datum en tijdstip 14-07-2024 om 10.00 uur

Voorganger:
Ds. Sjaak Visser 
meer details

 
Kerkbuurten
juli, augustus, september 2024


Deadline volgend nummer:
20 september 2024 
(Volgende blad is voor oktober)
 
Digitale Kerkdienst
7-7-2024 


Ds. Marianne van Amerongen
 
Agenda Grote Kerk

 

Druk op de afbeelding om
naar de Agenda te gaan.

 
 
Agenda Vrienden van de grote kerk Oostzaan


 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.