Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Oostzaan - Zondag 10.00 uur Kerkdienst in de Grote Kerk!
 
 
Kerkdiensten in coronatijd, een terugblik Kerkdiensten in coronatijd, een terugblik

Geachte gemeenteleden,

Na 4 maanden zonder zondagse kerkdiensten, hebben we vanaf begin juli 2020 in Oostzaan de kerk weer opengesteld. Achteraf gezien was dat op dat moment best een bijzonder besluit. Op veel plaatsen in de Zaanstreek zijn de kerken pas later weer open gegaan of is voorzichtig begonnen met één dienst in de twee weken.
Andere kerken in de Zaanstreek zijn pas sinds begin september weer in gebruik genomen.

We hebben in de kerkenraad de ervaringen in de afgelopen tijd uitgebreid besproken. Ondanks dat er nu nog even iets minder mensen komen dan voorheen, hebben we best wel een goed gevoel bij het aantal kerkgangers dat de weg naar de kerk weer heeft gevonden. Nog niet iedereen komt weer, maar het is mooi dat al zo veel mensen op zondag de weg naar de kerk weer hebben gevonden.

Natuurlijk willen we allemaal dat we veel meer gaan doen dan we nu kunnen en mogen. We willen uitnodigend en gastvrij zijn voor iedereen en met de huidige regels is dat voor nu een deel pas mogelijk. Op anderhalve meter afstand van elkaar en nog niet samen zingen, wat toch heel belangrijk is in onze zondagse traditie.

We weten dat veel mensen er behoefte aan hebben om weer naar de kerk te kunnen gaan. We beseffen ook dat er een risicogroep is, oudere en kwetsbare kerkleden, die misschien nog wat terughoudend zijn. We hebben nu alles volgens de regels en de richtlijnen geregeld en de kerk is veilig voor iedere bezoeker! De kerkdeuren staan weer open om iedereen verantwoord aan een zondagse kerkdienst te kunnen laten meedoen.

De afspraken die we samen hebben gemaakt zijn nog altijd van toepassing. In de laatste kerkenraadsvergadering is ook bevestigd dat die ook van kracht blijven. De afspraken gelden ook voor iedereen! Als we ons allemaal ook houden aan deze afspraken houden, blijft een bezoek aan de kerk voor iedereen veilig en verantwoord. We kunnen kerkdiensten blijven houden zolang iedereen zich houdt aan deze afspraken. Als dat niet lukt, kunnen we geen kerkdiensten blijven houden. Wij lopen dan voor vrijwilligers en kerkgangers onaanvaardbare risico’s.

Soms dreigt het naleven van de afspraken wat in het gedrang te komen. Misschien hebben we de afspraken voor veilig kerkgebruik ook niet altijd helemaal scherp. De afspraken hebben gestaan in Kerkbuurten en staan op de website. Ze zijn kort samengevat in een kaartje dat bij de ingang van de kerk ligt. Misschien is het goed dat we de belangrijkste afspraken nog een keer extra onder de aandacht brengen.
 • Kerkgangers mogen geen klachten hebben die te maken kunnen hebben met corona.
  Wie verschijnselen heeft die op corona lijken, zoals hoesten, moet thuis blijven.
 • We hebben overal desinfectiemiddelen staan en de kerk wordt goed geventileerd en gereinigd. Bij de ingang staat een desinfectiezuil met handgel om de handen te reinigen voor u naar uw zitplaats gaat
 • Bij binnenkomst in de kerk gaat u direct naar uw zitplaats en gaat daar zitten.
  Loop niet rond en blijf niet ergens staan om mensen te ontmoeten.
 • Hou absoluut 1,5 meter afstand van elkaar.
 • Kerkgangers mogen niet gaan zitten waar ze willen. Ga zo verspreid mogelijk zitten in de kerk. Er is plaats genoeg. Tussen twee kerkgangers in dezelfde rij blijven steeds twee zitplaatsen vrij. Huisgenoten mogen bij elkaar zitten.
 • In de kerk geldt eenrichtingsverkeer. We hebben aangewezen looproutes, want je mag elkaar tijdens het lopen niet tegen komen. Eén deur gebruiken we als ingang, de andere deur als uitgang.
 • We hebben nog geen koffiedrinken en ontmoeting na de dienst.
 • Het BJC is afgesloten en toiletten worden niet gebruikt.
  toegang in het BJC is slechts toegestaan als doorgang voor dringend toiletgebruik.
 • Naast de microfoon voor de predikant wordt maar één microfoon gebuikt. Alleen de gastvrouw/gastheer doet de mededelingen; ook de aankondiging van de diaconiecollecte.
 • Er is iedere week een coördinator die toeziet op de naleving van de afspraken.
We zullen in de praktijk allemaal heus wel een keer een “Grapperhaus-momentje” hebben (niemand van ons is zonder zonden). Maar als we de afspraken volgen, kunnen we veilig en verantwoord blijven kerken.

Met een hartelijke groet,
.....................................................................................
Ids Algera
Technisch voorzitter kerkenraad
Protestantse Gemeente Oostzaan

 
terug
 
 
 
 

Kerkdienst 23 juni
datum en tijdstip 23-06-2024 om 10.00 uur

Voorganger:
Ds. Fred Toetenel 
meer details

 
Digitale Kerkdienst
16-6-2024 


Ds. Pieter van der Woel
 
Agenda Grote Kerk

 

Druk op de afbeelding om
naar de Agenda te gaan.

 
 
Kerkbuurten
juni 2024


Deadline volgend nummer:
 28 juni 2024 
(Volgende blad is voor juli, aug, sept)
 
Agenda Vrienden van de grote kerk Oostzaan


 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.