Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Oostzaan - Zondag 10.00 uur Kerkdienst in de Grote Kerk!
 
 
Samen de zorg verbeteren Samen de zorg verbeteren

OOSTZAAN - Het Sociaal Plein, dé plek voor maatschappelijke activiteiten, vervult de voortrekkersrol voor het integreren van het grote aantal sociale instellingen. Afgelopen maandag verzorgde WelzijnWonenPlus samen met de Vrienden van de Grote Kerk een lunchbijeenkomst voor zoveel mogelijk maatschappelijke diensten en dito instellingen om met elkaar kennis te maken en elkaar af te tasten op welke manier en hoe men met elkaar in contact kan komen, op welk gebied, en hoe men elkaar kan versterken.

 Veel van de achtendertig aanwezigen van zeer diverse instanties vertelden over hun specialisatie op het gebied van maatschappelijke zorg. Centrale vraag was: hoe kunnen wij met elkaar de zorg voor onze cliënten verbeteren, coördineren, en doelgerichter aanpakken? Hoe kunnen we elkaar de helpende hand toesteken? Wat kunnen we nog meer doen op sociaal, cultureel en maatschappelijk terrein?

In Oostzaan is de eenzaamheid schrijnend te noemen. Het aantal mensen die echt niemand heeft is groter in Oostzaan dan elders. Gelukkig zijn er vrijwilligers die bijvoorbeeld boodschappen doen, maar daarmee is het probleem niet opgelost. Ook meervoudig zieken, dus complexe gevallen, worden aangekaart. Het jongerenprobleem: Jong Oostzaan adviseert om de jeugd positief te benaderen, ze de ruimte te geven om jong te zijn. Het Warme huis biedt mensen een veilige plek, het Luilakontbijt moet terugkomen, dat verbindt jongeren met ouderen. 

Rob Wit vertelt hoe zijn natuur- en rollatorwandelingen aanslaan, maar in dit gesprek gaat het om een vorm van team building. Samen Sterk: “Laten we ook met de rug kijken”, niet alleen loketmatig. De lange wachtrijen, en de dito wachttijden breken mensen op. Hoe kunnen we samen meer gaan betekenen voor onze mensen?

Radio 9 en Kompas bieden mogelijkheden om problemen, van welke aard ook, aan te kaarten, kenbaar te maken. Laat je stem horen, zowel van de zijde van de hulpverlening, als van de zijde van de hulpvrager. Vaak is een goed gesprek al voldoende, blijf er niet mee rondlopen. Er kan altijd gekeken worden wat er mogelijk is, eventueel in gezamenlijkheid.

Deze eerste bijeenkomst vervulde een pioniersrol. Deze kan een groot succes genoemd worden. Het is de bedoeling om dit drie keer per jaar te organiseren. Dit was een verkenning, de volgende bijeenkomsten zullen meer gericht zijn op een concrete aanpak.

Bron: Het kompas 01-03-2023 Tekst en Foto: Barbara van Wijk

terug
 
 
 
 
Agenda Grote Kerk

 

Druk op de afbeelding om
naar de Agenda te gaan.

 
 
Digitale Kerkdienst
19-5-2024 


Ds. Sjaak Visser
 
Kerkbuurten
mei 2024


Deadline volgend nummer:
 24 mei 2024
 
Agenda Vrienden van de grote kerk Oostzaan


 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.