Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Oostzaan - Zondag 10.00 uur Kerkdienst in de Grote Kerk!
 
 
Oostzaanse kerk krijgt grotere rol Oostzaanse kerk krijgt grotere rol

OOSTZAAN - De Grote Kerk in het centrum van Oostzaan staat ook in het centrum van de aandacht. Al jaren wordt het gebouw omgeven met zorgen om zijn voortbestaan. Oostzaners zijn zo gehecht aan het kerkgebouw dat beeldbepalend is en dat voor het aanzien van Oostzaan onmisbaar is. Heel fijn is het dat die kerk in maart het werkterrein van een nieuwe dominee wordt. Zijn naam is Sjaak Visser en alle blikken zijn op hem gericht. Met zijn komst zal de kerk in elk geval een grotere rol gaan spelen in het dorp. Welke ideeën, inzichten en plannen brengt hij in? In het Kompas van 15 maart zal het verslag van een uitgebreid kennismakingsgesprek verschijnen en op 19 maart is de intrededienst van Ds. Sjaak Visser. Dat de kerk het moeilijk heeft, is bekend. Het onderhoud van het dorpsjuweel is niet meer op te brengen door een handjevol kerkbezoekers. Daarom zijn er de laatste tijd door de Stichting Vrienden van de Grote Kerk allerlei nevenactiviteiten georganiseerd, die dermate goed aanslaan dat daarmee zeker zal worden doorgegaan: de filmavonden, de geslaagde gezamenlijke etentjes, de gezellige high tea, de popquiz enzovoorts. 

Vanuit de katholieke opvatting is een kerk een geheiligde en gewijde plek, die alleen gebruikt mag worden voor liturgische bijeenkomsten. Een katholieke kerk kan en mag dan ook geen andere of bredere bestemming krijgen. 

Vanuit de protestantse traditie is er wèl ruimte om kerkgebouwen te gebruiken voor gemeenschapsactiviteiten, anders dan alleen voor liturgische bijeenkomsten. Deze opvatting wordt de laatste jaren door de Protestantse Kerk in Nederland zelfs gestimuleerd en ondersteund door de Nederlandse overheid. Want natuurlijk kan het dorp niet zonder dit mooie en markante kerkgebouw.

Om de lege schatkist nog enigszins te spekken is er een bijzondere verjaardagskalender ontworpen door de Samenwerkende Oostzaanse Kunstenaars, gesponsord door Drukkerij van Wijk. De kalender is te koop voor € 17.50 of via www.Grotekerktontmoetoostzaan,nl

Graag doet Ton Senf een dringende oproep, want de Vrienden van de Grote Kerk zoekt mensen voor de uitbreiding van het bestuur wegens de groei van de activiteiten. Ook graag vrouwen. “We houden niet echt van vergaderen, maar wel van werken, verantwoordelijkheid nemen en samen pionieren. Wie komt ons enthousiaste team versterken?”

Bron: Het kompas 20-02-2023 Tekst en Foto: Barbara van Wijk

terug
 
 
 
 

Kerkdienst 23 juni
datum en tijdstip 23-06-2024 om 10.00 uur

Voorganger:
Ds. Fred Toetenel 
meer details

 
Digitale Kerkdienst
9-6-2024 


Ds. Anneke Buitenbos
 
Agenda Grote Kerk

 

Druk op de afbeelding om
naar de Agenda te gaan.

 
 
Kerkbuurten
juni 2024


Deadline volgend nummer:
 28 juni 2024 
(Volgende blad is voor juli, aug, sept)
 
Agenda Vrienden van de grote kerk Oostzaan


 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.