Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Oostzaan - Zondag 10.00 uur kerkdienst in de Grote Kerk.
 
 
Nieuwsbrief PKN Oostzaan - jaargang 2, nr.9. Nieuwsbrief PKN Oostzaan - jaargang 2, nr.9.

3 maart 2021,

Ds. Carola Dahmen
Predikant 


Beste mensen,

Er is goed nieuws: vanaf aanstaande zondag, 7 maart, gaat de kerk in Oostzaan weer open. We hebben zondag weer een kerkdienst in de kerk!

Er is wel een maar: we moeten ons nog steeds aan alle maatregelen houden zoals we dat eerder ook deden. Dus het is niet allemaal weer zoals we gewend zijn (dat had u denk ik ook niet verwacht). Zo is de gemeentezang nog steeds niet toegestaan, maar er mogen wel weer zo’n 3-4 mensen voor ons zingen. Ook moeten we natuurlijk de afstandsregels aanhouden, handen ontsmetten, thuis blijven als we ziek zijn, geen handen schudden, niet rondlopen in de kerk, maar op de aangewezen plek gaan zitten en nee, helaas ook nog geen koffie drinken samen. En er mogen ook maar 30 mensen (exclusief medewerkers) aanwezig zijn. Kijkt u nog maar eens naar de “regels” voor het kerkgebruik. Dus nee, we zijn er nog niet, maar het is alweer een begin.

Een begin in de 40 dagen tijd. Zondag is het de 3e zondag van de 40 dagen en er staan teksten op het leesrooster dat we doorgaans aanhouden die ons echt wel even midden in de 40 dagen plaatsen: 

Exodus 20:1-17
Romeinen 7:14-25
Johannes 2:13-22

De eerste lezing zijn de 10 geboden. De wegwijzingen van God, midden in de woestijn. Ik heb besloten dat we ook deze zondag de brieflezing doen, die is uit Romeinen 7 en krachtige tekst, bijna een commentaar op de Exodus-lezing “...door mijn natuur ben ik uitgeleverd aan de zonde…” en als derde horen we over de woede van Jezus over de handelaars en geldwisselaars in de tempel van God “Jullie maken een markt van het huis van mijn Vader”. Hoe klinken deze teksten in deze tijd? Hoe klinken ze voor ons? 

De 40 dagen tijd maakt ons bewust van onze kwetsbaarheid, sterfelijkheid, van onze tekortkomingen. Aswoensdag zet daarmee in. We volgen Jezus op een weg die eindigt aan het kruis. Werkelijk eindigt aan het kruis, voordat dat einde open wordt gebroken door het mysterie dat we met Pasen vieren. 
Het is een tijd waarin we misschien tot rust komen of juist onrust ervaren, waarin we ons een spiegel voorhouden, reflecteren op wie we zijn voor Gods aangezicht, voor elkaar. Of het gewoon even niet meer weten. Een tijd waarin we beseffen dat het leven, de wereld, hoe we zijn niet altijd allemaal “goed”, tof, in de bijbelse zin van het woord, is. Maar ik ben ervan overtuigd, dat niet pas met Pasen het licht en de bevrijding uit de teksten spreekt, ons aanraakt. Al midden in de 40 dagen tijd, in de woestijn, in wat Paulus “zonde” noemt, onder mensen in de tempel die Jezus niet begrijpen - ook daar, juist daar, klinkt de stem van bevrijding zoals het in de aanhef op de geboden klinkt “Ik ben de God die uit de slavernij bevrijdt”. 

We zijn er nog niet. In allerlei opzichten. Het is een woestijntijd. Trouwens ook wel, zo ervaar ik dat tenminste, voor ons als gemeente. Maar ook dan, in de woestijn, juist in de woestijn, is er een stem van bevrijding die meegaat. Die wegen laat zien uit de benauwenis. Ruimte geeft, een licht voor onze voeten. Een stem waaraan ik me vast wil houden, een stem die ik wil geloven. 

Wie niet kan of wil deelnemen aan de kerkdienst (en zoals gezegd, we kunnen niet massaal ter kerke gaan): de audio-opname wordt op de website geplaatst of zijn de zondag erna op radio 9 te beluisteren. Maar wie er zondag wel is: van harte welkom! Wat fijn dat we elkaar dan weer zien!

Met een hartelijke groet,

..................................................
Ds. Carola Dahmen
Predikant 
 

Protestantse Gemeente Oostzaan 

Postbus 44
1510 AA Oostzaan 

 

Regelmatig zal de nieuwsbrief van PKN Oostzaan, door ds. C. Dahmen verschijnen.
Dit is jaargang 2, nr. 9  - 3 maart 2021). Voor meer info: predikant@pknoostzaan.nl 
of onze websites www.pknoostzaan.nl en www.grotekerkoostzaan.nl

terug
 
 
 
 

Kerkdienst:
datum en tijdstip 21-08-2022 om 10.00 uur

Voorganger:
Ds. Pieter van der Woel uit Heiloo.
meer details

 
Digitale Kerkdienst
07-08-2022

ds. Rainer Wahl uit Speuld.
 
Agenda Grote Kerk

 

Druk op de afbeelding om
naar de Agenda te gaan.

 
 
Kerkbuurten

  
   
     Juli / Aug  2022

 
 
Agenda Vrienden van de grote kerk Oostzaan


 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.