Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Oostzaan - Vanaf 25/9 weer koffiedrinken na de kerkdienst!
 
 
Nieuwsbrief PKN Oostzaan - jaargang 2, nr.2. Nieuwsbrief PKN Oostzaan - jaargang 2, nr.2.

13 januari 2021,

Ds. Carola Dahmen
Predikant Beste mensen,

Als je het tegenwoordig over “genieten” hebt, dan heb je het vaak over van alles wat wij op dit moment moeten missen. Bij elkaar komen, uit eten, muziek, cultuur, samen een wijntje of biertje drinken, je verjaardag of een ander feest vieren. Natuurlijk is het niet zo dat we verstoken zijn van alle genot, gelukkig maar! Maar veel wat ons leven glans geeft is er toch op dit moment niet. En daar komt nu, vanuit de maatschappij een raar soort reactie op. Mensen gaan tegen alle adviezen en regels in feest vieren. Alsof het niet anders kan. Of mensen ervaren het als onrechtvaardig dat zij nu niet kunnen genieten van het leven. Meestal krijgt de overheid de schuld die ons leven op dit moment zo inperkt.

En hoewel ik deze reacties natuurlijk kan begrijpen, toch heb ik het idee dat hier een rare veronderstelling in zit. Het lijkt wel alsof we tegenwoordig denken, dat wij allemaal recht hebben om van het leven te genieten. Dat we recht hebben op geluk, op onbeperkte vrijheden, op ontplooiing, om zelf het leven vorm te geven. Recht op autonomie. Maar is dat wel zo? Hebben wij daar recht op? En als wij er recht op hebben, waarom hebben dan zoveel mensen in de wereld er geen recht op? Waarom vinden wij dat wij van alle resources die er zijn mogen genieten ten koste van anderen? (Want, sorry, dat ik het zeg, maar het is wel waar in veel gevallen: hoe meer wij gebruik maken van onze vrijheid hoe meer de vrijheid van iemand anders eronder lijdt.)

Genieten van het leven, is het iets waar we recht op hebben? Ik zou het anders willen bekijken. Zou je niet genieten veel meer in het licht van gave, als geschenk kunnen zien. Genot als genade? Iets wat we zomaar kunnen krijgen, zonder dat we dat “verdiend” hebben of er “recht op” hebben? Iets wat wij elkaar kunnen gunnen, dat ook een ander kan genieten van dit leven. En iets wat wij op dit moment op een andere manier moeten ervaren. Niet zoals we gewoonlijk genieten, maar het genot in andere dingen ervaren. Misschien juist doordat we een stap terugnemen. Misschien genieten van zaken waar we anders geen oog voor hebben. Genieten door solidariteit, door rekening houden met elkaar. Want de clue van het verhaal van de bruiloft van Kana is nou juist dat het niet om de wijn per se gaat. Maar dat het om het leven gaat dat gevierd wordt, dat glans krijgt, ook wanneer de wijn op is. Het leven dat volop geleefd wordt en daar kan alleen genot bij zitten, als alles en iedereen van dat leven kan en mag genieten. Het genot, die wijn die het leven laat tintelen, het is geen koopwaar, niet iets wat wij voor onszelf alleen kunnen opeisen. Het is er alleen als iedereen ervan kan drinken. Als het overvloeit.

Ik wens u en mezelf toe dat wij ook of juist in deze tijd hiervan kunnen proeven, het leven dat volop geleefd wordt.

Met een hartelijke groet,
..................................................
Ds. Carola Dahmen
Predikant 
 

Protestantse Gemeente Oostzaan 
Postbus 44
1510 AA Oostzaan
 
 

Regelmatig zal de nieuwsbrief van PKN Oostzaan, door ds. C. Dahmen verschijnen.
Dit is jaargang 2, nr. 2  - 13 januari 2021). Voor meer info: predikant@pknoostzaan.nl

of onze websites www.pknoostzaan.nl en www.grotekerkoostzaan.nl

terug
 
 
 
 

Kerkdienst:
datum en tijdstip 24-10-2021 om 10.00 uur

Voorganger:
Ds. Gerdien Neels uit Amsterdam.
meer details

 
Agenda Grote Kerk


20-10-2021 om
10.00 uur
 

Maandelijkse
koffieochtend BJC!

 
 
Digitale Kerkdienst
17-10-2021

Mw. Hetty van Galen uit Amsterdam
 
 
Kerkbuurten

  
   
    Oktober 2021

 
 
Vrienden van de


 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.