Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Oostzaan - Zondag 10.00 uur kerkdienst in de Grote Kerk.
 
 
Nieuwsbrief PKN Oostzaan - jaargang 2, nr.1. Nieuwsbrief PKN Oostzaan - jaargang 2, nr.1.

6 januari 2021,

Ds. Carola Dahmen
Predikant Beste mensen,

Vandaag 6 januari is het Driekoningen. Afgelopen zondag hebben we het in de dienst vanuit Zaandam al over de drie “koningen” gehad (voor de mensen zonder internet: die dienst kunnen jullie aanstaande zondag om 9 uur op Radio 9 beluisteren!). Het vieren van Driekoningen is hier niet zo gebruikelijk, maar in de streek waar ik geboren ben, wordt het wel door kinderen vanuit de katholieke kerk gevierd. Die trekken dan verkleed als Casper, Melchior of Balthasar langs de deuren van de parochianen, er wordt gezongen en met krijt, boven de huisdeur het jaar en de drie letters C, M en B geschreven (20+C+M+B+21). Ik dacht altijd dat die drie letters voor de drie koningen staan, maar ze staan voor “Christus mansionem benedicat”, in het Latijn “Christus zegene dit huis”. 

In protestantse kringen zijn we niet zo weg van het “zegenen van voorwerpen”. Ik heb een paar jaar geleden nog een fel artikel erover geschreven toen het erover ging of de PKN het “inzegenen” van homo-stellen ook toestaat. Mijn argumentatie toen nog was, dat “inzegenen” te veel geassocieerd is met voorwerpen en dat daarom het hetero-huwelijk, dat “ingezegend” wordt tegenover het “homohuwelijk” dat slechts “gezegend" wordt volgens de kerkorde van de PKN, sowieso onzin is en we daarom maar beter alle verbintenissen, hetero en homo, gewoon moeten zegenen (of inzegenen dan maar). Wie geïnteresseerd is, op mijn website kun je dat artikel nog terug vinden
(https://www.ds-dahmen.nl/stop-met-het-inzegenen-van-het-huwelijk/).

Helaas heeft het niets uitgehaald. Er wordt in de PKN nog steeds een verschil tussen hetero’s en homo’s gemaakt. Als je het mij vraagt: een enorme misser! 

Maar over de vraag of niet ook voorwerpen gezegend kunnen worden, ben ik wel wat anders gaan denken. De laatste tijd heb ik samen met Frederik ook veel naar de uitzendingen van de diensten van de de oud-katholieke kerk gekeken en ook deze, hoog-liturgische traditie, heeft enorm veel moois te bieden. Wat een kracht schuilt in een eeuwen-oude liturgie. In woorden die soms boven je hoofd uitreiken. In het feit dat we niet alles steeds zelf opnieuw moeten uitvinden, maar gewoon vanuit de traditie kunnen putten. En het zegenen van voorwerpen is niet iets wat goed te beargumenteren valt, het is niet iets waar ik “feitelijk” in geloof en toch kan er een enorme troost uitspreken. Toch kan het gewoon een waardevol gebaar zijn. En moet je dat niet soms gewoon laten staan, zonder dat je er dan ook nog over moet nadenken, beoordelen of het wel zinvol is of niet? 
(Trouwens, wie de oud-katholieke kerk niet kent: het is een kerk die in de katholieke traditie staat maar niet het gezag van de paus erkent. Het is een kleine, maar best vooruitstrevende kerk met zowel priesters als priesteressen.)

Is het zegenen van het huis niet gewoon het zegenen van mensen die daar wonen? En wie wil dat nou niet, dat de zegen over je uitgesproken wordt voor het komende jaar! Dat er geluk mag zijn in je huis, in je familie. Dat verdriet, pijn, wanhoop jouw huis niet binnen komt. En dan bedoel ik nou niet, dat het ongeluk de buren wel mag treffen. Maar het gaat me om het gebaar, om iets wat groter is dan onze eigen zelfregie, groter dan onze autonomie, onze kleine beperkte mening. Juist in zo’n tijd waarin alle zekerheden wankelen, waarin het leven zoals we dat gewend zijn niet meer vanzelfsprekend is, hebben we behoefte aan iets dat groter is dan wijzelf. Een houvast onder onze voeten. Een zin die we niet zelf in het leven leggen. Een zegen die we niet zelf kunnen bewerkstelligen. Een God die boven, maar ook in en achter en voor alle verdriet en onzekerheid in ons leven staat, aanwezig is en blijft. Wat er ook gebeurt.  

20+C+M+B+21: Dat de zegen van Christus ook op jullie huis mag rusten.

Met een hartelijke groet,
..................................................
Ds. Carola Dahmen
Predikant 
 

Protestantse Gemeente Oostzaan 
Postbus 44
1510 AA Oostzaan
 
 

Regelmatig zal de nieuwsbrief van PKN Oostzaan, door ds. C. Dahmen verschijnen.
Dit is jaargang 2, nr. 1  -  6 januari 2021). Voor meer info: predikant@pknoostzaan.nl

of onze websites www.pknoostzaan.nl en www.grotekerkoostzaan.nl

terug
 
 
 
 

Kerkdienst:
datum en tijdstip 21-08-2022 om 10.00 uur

Voorganger:
Ds. Pieter van der Woel uit Heiloo.
meer details

 
Digitale Kerkdienst
07-08-2022

ds. Rainer Wahl uit Speuld.
 
Agenda Grote Kerk

 

Druk op de afbeelding om
naar de Agenda te gaan.

 
 
Kerkbuurten

  
   
     Juli / Aug  2022

 
 
Agenda Vrienden van de grote kerk Oostzaan


 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.