Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Oostzaan - Vanaf 25/9 weer koffiedrinken na de kerkdienst!
 
 
Nieuwsbrief PKN Oostzaan - jaargang 1, nr. 9. Nieuwsbrief PKN Oostzaan - jaargang 1, nr. 9.

18 april 2020

Ds. Carola Dahmen
Predikant Beste mensen,

Teksten van Dietrich Bonhoeffer hebben ons al de laatste tijd begeleid, wisten ons te raken en te troosten. Nu ben ik deze week weer een mooie tekst van hem tegen gekomen:

Een geloof dat niet hoopt, is ziek. Het is als een hongerig kind dat niet eten wil, of als iemand die moe is maar niet wil slapen. Gelooft de mens, dan hoopt hij ook. En het is geen schande te hopen, grenzeloos te hopen. Wie kan spreken over God zonder te hopen Hem eenmaal te aanschouwen? Wie kan spreken over vrede en liefde tussen mensen, zonder dat eenmaal in eeuwigheid te willen meemaken? Wie kan spreken over een nieuwe wereld en een nieuwe mensheid zonder te hopen dat hij daaraan deel zal hebben?

Ik weet niet of u het ook zo ziet, maar ik ervaar de laatste paar dagen een soort sfeer die steeds grimmiger wordt. Het komt misschien door de krantenkoppen waar ik me regelmatig aan erger deze dagen. Ze zijn vaak schreeuwerig en je krijgt het er al al benauwd van zonder het hele artikel te hebben gelezen. De toestanden in veel verzorgingshuizen. De economische  toekomstscenario’s. Maar ook de roep - hoe begrijpelijk ook - om zo snel mogelijk de maatregelen te versoepelen, maar de manier waarop het gebeurt vind ik dan weer benauwend. Zoals de Amerikanen die met wapens en al op straat tegen de corona-maatregelen demonstreren. Er wordt ook openlijk het debat gevoerd wat nu eigenlijk belangrijker is: economie of mensenlevens. Het is allemaal niet zo zwart-wit en het zit best wel ingewikkeld in elkaar, zo kan juist het versoepelen van maatregelen een averechts economisch effect hebben, zo las ik in een onderzoek over de Spaanse Griep.  Nog te zwijgen over mensenlevens! Maar hoe het ook zij. Ik heb het idee dat de sfeer grimmiger wordt. En ergens is dat ook wel te begrijpen. Wij zelf hebben dat misschien ook, dat we geïrriteerd raken door alle beperkingen. Dat de muren of onze huisgenoten op ons afvliegen. Het duurt gewoon al best lang en de onzekerheid vreet aan ons hoe lang het nog duurt. Ook dit virus, dat ondertussen echt niet - fundamenteel - veranderd is, nog steeds gevaarlijk natuurlijk, maar ook nog steeds een virus waarvan de allermeeste mensen zullen genezen, wordt steeds beangstigender voor mensen. We moeten waken voor de sfeer, in onze kringen, maar ook in de hele samenleving.

Wat helpt? Ik had het met een vriendin hierover. Zij zit er helemaal doorheen. Ze ziet op dit moment geen licht aan het einde van de tunnel. De toekomst ziet er zwart voor haar uit. En dat maakt dat deze toestand op dit moment haast niet te verdragen is voor haar. Als je de hoop verliest, dan wordt het duister. We moeten de hoop niet verliezen! De hoop hoort bij het geloof en er mag gehoopt wordt, volop - zo zegt het Bonhoeffer. Hoop dat we virus en maatregelen achter ons zullen laten en dat we wakker worden in een wereld waar goed te leven is.

Om onze hoop verder te koesteren, kunt u ook de komende tijd kerkdiensten van huis uit meemaken. Vanaf morgen, 19 april, beginnen we aan de gezamenlijke Zaanse diensten vanuit de Noorderkerk in Zaandam. Onze gemeente participeert in deze diensten en het voordeel is dat we live kunnen meekijken of luisteren, maar ook achteraf. Morgen zal ds. Cornelis Visser uit Westzaan voorgaan. In de bijlage vindt u de informatie en inleiding over deze dienst met het thema “Een ‘ongelovige Tomas’ in tijden van corona”.

U kunt de komende periode op de volgende manier naar de gezamenlijke kerkdiensten vanuit de Noorderkerk in Zaandam meeluisteren:

Directe link naar de dienst van zondag 19 april om mee te luisteren:

https://kerkdienstgemist.nl/stations/1624/events/event/15378404-202004191000

Algemene link naar de kerkdiensten uit de Noorderkerk:

https://kerkdienstgemist.nl/stations/1624-Protestantse-Gemeente-Zaandam-Noorderkerk
Voor allen die een Facebook account hebben of een account willen aanmaken, kunt u om 10 uur meekijken. Login op je Facebook pagina en tik de volgende zoekvraag in: @Kerkdienst online Zaanstreek.
Je komt nu op de pagina waar de diensten de komende weken worden uitgezonden.

Het is ook de bedoeling dat de diensten via YouTube en onze website te bekijken zullen zijn. Dat wordt op dit moment nog technisch uitgezocht. Zodra ik hier meer duidelijkheid over heb, laat ik het via de nieuwsbrief weten. Ook op onze website zult u de nodige informatie kunnen vinden.

Verder is er aanstaande zondag om 9 uur op radio 9 (hopelijk…) de gemiste Paasdienst van vorige week te beluisteren.

Hartelijke groet,
..................................................
Ds. Carola Dahmen
Predikant 
 

Protestantse Gemeente Oostzaan 
Postbus 44
1510 AA Oostzaan
 

 


Kerkdienst 19 april 2020

Inleiding op de dienst
Dit zijn tijden waarin meer gebeurt dan we kunnen bevatten. Hoe herkenbaar is dan wel niet het Bijbelverhaal van vanmorgen (Johannes 20: 19-31)? De discipelen zitten vol angst ‘in quarantaine’. De deuren stijf op slot. Voor Tomas is alles wat hij te horen krijgt niet te geloven. Hij haalde er als ‘de ongelovige Tomas’ het woordenboek mee. Hoe behouden wij ons geloof en ons vertrouwen bij al het ongelooflijke dat er gebeurt? Het thema van de dienst is: Een ‘ongelovige Tomas’ in tijden van corona.

Liturgie

Thema: een ‘ongelovige Tomas’ in tijden van corona

Welkom en mededelingen

Zingen: Lied 100 vers 1 t/m 3  (melodie lied 637 ‘Daar juicht een toon’)

Votum en groet

Zingen: Lied 216 Dit is een morgen, als ooit de eerste (= m. Morning has broken); geheel 3 coupletten

Inleiding op de dienst

Kyrië

Glorialied: Lied 645 vers 1, 2 en 6 Zing ten hemel toe  (= melodie Psalm 81)

Gebed bij de opening van de schrift

1e lezing: Johannes 20 vers 19-23

Zingen: Vrede zij u (Evangelische Liedbundel, lied 79), 4 coupletten

Vrede zij u, vrede zij u. Gelijk Mij de Vader zond, zend Ik ook u. (2x)

Blijf in mijn vrede, blijf in Mij. Mijn woord moet in u zijn, dat maakt u vrij. (2x)

Ontvang mijn Geest, Heilige Geest. Hij zal u leiden, weest niet bevreesd. (2x)

Vrede zij u, vrede zij u, gelijk Mij de Vader zond, zend Ik ook u. (2x)


Lezen: Johannes 20 vers 24 t/m 31

Lied 620 vers 7 t/m 10 Gelezen en gespeeld

Preek en Orgelspel

Zingen : Lied 528 Omdat Hij niet ver wou zijn (geheel ; 5 coupletten)

Dankgebed en voorbeden

Slotlied : Lied 428 Overvloedig geef ik U (2x)

Zegen


Hartelijke groet,
..................................................
Ds. Carola Dahmen
Predikant 
 

Protestantse Gemeente Oostzaan 
Postbus 44
1510 AA Oostzaan
 

 

Regelmatig zal de nieuwsbrief van PKN Oostzaan, door ds. C. Dahmen verschijnen.
Dit is jaargang 1, nr. 9 18 april 2020). Voor meer info: predikant@pknoostzaan.nl

of onze websites www.pknoostzaan.nl en www.grotekerkoostzaan.nl

terug
 
 
 
 

Kerkdienst:
datum en tijdstip 24-10-2021 om 10.00 uur

Voorganger:
Ds. Gerdien Neels uit Amsterdam.
meer details

 
Agenda Grote Kerk


20-10-2021 om
10.00 uur
 

Maandelijkse
koffieochtend BJC!

 
 
Digitale Kerkdienst
17-10-2021

Mw. Hetty van Galen uit Amsterdam
 
 
Kerkbuurten

  
   
    Oktober 2021

 
 
Vrienden van de


 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.