Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Oostzaan - Vanaf 25/9 weer koffiedrinken na de kerkdienst!
 
 
Nieuwsbrief PKN Oostzaan - jaargang 1, nr. 28. Nieuwsbrief PKN Oostzaan - jaargang 1, nr. 28.

06 november 2020,

Ds. Carola Dahmen
Predikant Beste mensen,

Soms weet ik niet eens waarom me een tekst of een gedachte raakt. Zo is dat ook met deze tekst. In principe zegt de tekst, het gebed, niet veel meer, dan dat God aan het begin en aan het einde staat, niet loslaat wie dan ook. Een beetje zoals we ook elke kerkdienst beginnen “Onze hulp is in de naam van de Heer die hemel en aarde gemaakt heeft, die trouw blijft tot in eeuwigheid en niet laat varen het werk van zijn handen.”

Er komen hier twee dimensie bij elkaar. Die grote dimensie van hemel en aarde, van voorbij ons bestaan. De vaste hand van Gods erbarmen - wat betekent dat eigenlijk? Ik kan me er haast geen voorstelling bij maken. Dat grootse, wijde, enorme, dat wat hemel en aarde draagt, wat we God noemen, of Heer of mysterie of wat dan ook, dat komt in dit gebed van Geert Boogaard samen met mijn bestaan. Ook ik ben meer dan wat ik weet over mezelf. Er is zoveel diepte in elk van ons. Verbonden als we zijn met het verleden en de toekomst. Onwetend over wat zich afspeelt in onze ziel. Wijzelf zijn een universum dat zo groots en mysterieus is dat we het niet kunnen bevatten. En toch zijn we maar een klein deel van alles wat is. En daarover, daarin, over de ganse breedte van mijn, van jouw bestaan komt de naam van God te staan, een naam van erbarmen, onuitwisbaar. Zo bid ik met Geert Boogaard. 

Maar geloven is niet iets wat we wel weten en dan staat het vast voor altijd. Geloven dat is, als die grote, wijde, onkenbare dimensie van God raakt in dat bestaan van mij. Dat ik het even weer weet: oh ja, dat is het, God laat ons niet alleen. God gaat met ons mee. Er is een licht, er is warmte, ook wanneer het koud is en donker. Er is hoop, hoe dan ook, telkens weer. Oh ja, dat was ik even vergeten, dat er hoop is. Dat het wel weer goed komt. 

In deze week van weer meer beperkingen. Van een spannende verkiezing in America die de verschillen en polarisering daar en hier zo pijnlijk bloot legt. In een week dat velen een kaarsje hadden willen branden voor hun geliefden op de begraafplaats, maar het niet als avond kon doorgaan waarop we elkaar nabij kunnen komen en elkaar bemoedigen. In een week, een tijd, dat het steeds donkerder wordt, dat we echt de herfst - met zijn mooie kleuren, maar ook zijn lange nachten - ingaan. In een week dat u misschien wel slecht nieuws heeft gehad, dat u verdriet of pijn hebt meegemaakt. In een week dat er misschien ook hoop was of reden voor vreugde. 

Hoe dan ook, u, ik, wij allen, we hebben het soms nodig om even op adem te komen. Om even weer te bedenken: oh ja, er is hoop, er is perspectief, hoe dan ook. Dat hoeft helemaal niet met een gebed, kan natuurlijk wel. Maar het kan ook door even een moment voor jezelf stil te zijn. Een kaarsje te branden. Even goed doorademen. Mooie muziek aanzetten. Iets lezen wat je ziel voedt. Een gesprek met iemand voeren waardoor je even elkaar nabij kunt zijn. Het zijn zware tijden, het vraagt mentaal veel van ons. Daarom moeten we goed voor onszelf en voor anderen zorgen. Moeten we ons de hoop voor ogen houden: er komen echt weer betere tijden. 

Schrijf Uw Naam uit God
Over de ganse breedte van mijn bestaan
Van voordat ik het licht zag
Tot ver voorbij het grote donker
Met de vaste hand van Uw erbarmen
Onuitwisbaar.

Ik wil u ook attenderen op de Zaanse “Corona-popdienst” op 15 november om 17 uur, online te volgen. In de bijlage vindt u alle informatie. 

Met een hartelijke groet,
..................................................
Ds. Carola Dahmen
Predikant 
 

Protestantse Gemeente Oostzaan 
Postbus 44
1510 AA Oostzaan
 

 

Regelmatig zal de nieuwsbrief van PKN Oostzaan, door ds. C. Dahmen verschijnen.
Dit is jaargang 1, nr. 28  6 november 2020). Voor meer info: predikant@pknoostzaan.nl

of onze websites www.pknoostzaan.nl en www.grotekerkoostzaan.nl

terug
 
 
 
 

Kerkdienst:
datum en tijdstip 24-10-2021 om 10.00 uur

Voorganger:
Ds. Gerdien Neels uit Amsterdam.
meer details

 
Agenda Grote Kerk


20-10-2021 om
10.00 uur
 

Maandelijkse
koffieochtend BJC!

 
 
Digitale Kerkdienst
17-10-2021

Mw. Hetty van Galen uit Amsterdam
 
 
Kerkbuurten

  
   
    Oktober 2021

 
 
Vrienden van de


 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.