Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Oostzaan - Vanaf 25/9 weer koffiedrinken na de kerkdienst!
 
 
Nieuwsbrief PKN Oostzaan - jaargang 1, nr. 27. Nieuwsbrief PKN Oostzaan - jaargang 1, nr. 27.

30 oktober 2020,

Ds. Carola Dahmen
Predikant Beste mensen,

Ik ben niet zo’n tv kijker. Als we tijd hebben, zijn Frederik en ik meer van de series en tv-on-demand kijken. Daardoor is me het tv programma “Met hart en ziel” van de kro/ncrv ontgaan, ook al kwam ik berichten erover weleens in een nieuwsbrief van de PKN tegen. Misschien kent u het programma wel en kijkt u ernaar. Maar ik heb het nu pas ontdekt en dan moet ik zeggen dat me niet zozeer de mediaties en gesprekken trekken, maar veel meer de muziek. In de zomerseries waren er min of meer bekende zangers die uit onze liedtraditie zingen. Zo zingt Karen Bloemen lied 849 "Zoek de wegen van de wijsheid" - dat de cantorij ook aanstaande zondag voor ons gaat zingen. Maar het mooiste lied, het lied dat me echt trof, was  “Straks bijeen” gezongen door Anneke van Giersbergen (oh, wat is het toch een gave zangeres!). Het is een vertaling van het lied “We Will meet” van John Bell van de Iona Community (een aantal liederen staan van hem ook in het liedboek) dat hij weer van de Noorse dichter Hans-Olav Moerk heeft die het naar aanleiding van de Estonia ramp in 1994 heeft geschreven. Maar nu klinkt het lied in “Corona-tijd”. De vertaling van het lied gaat als volgt:

Straks bijeen, als de dreiging voorbij is.
Straks bijeen, het verdriet van de baan.
Weer bijeen, zonder afstand te houden,
opgetogen: de morgen breekt aan.

Samen zullen we danken en zingen.
Samen breken we brood, delen wijn.
Wij omhelzen elkaar weer met vrede:
een gebaar dat bijzonder zal zijn.

En we steunen elkaar en beloven,
na het leed dat we hebben doorstaan,
dat wij zien wat het nieuwe betekent 
en daar zinvol mee om zullen gaan.

En ik hoop dat we zullen ervaren,
In geloof dat de liefde ons leidt: 
Voor elkaar en voor moeder aarde 
goed te zorgen nu en altijd.

Het is een lied van verlangen, van hopen en uitzien naar de nieuwe morgen. Niet alleen voor ons en onze geliefden, maar voor de hele wereld. Een toekomst waarin er vrede is. De schepping, moeder aarde, tot bloei komt. Verdriet en nood achter je. Het lied gaat over dankbaarheid. Maar het is geen dankbaarheid, geen vrede, geen zorgen voor elkaar dat pas in de toekomst zich afspeelt, pas werkelijkheid wordt als corona of andere narigheden voorbij zijn. Het gaat erom dat je met deze hoop nu al elkaar belooft om deze toekomst te verwachten, erop te anticiperen, in het hier en nu zo ernaar te verlangen dat het soms ook nu al waar is. 

"Het is met het koninkrijk…” zo spreekt Jezus in de evangeliën over die toekomst die ons allen wenkt. Een bruiloftsfeest. De oogst. De zomer. Iets vinden wat verloren was. En ja, het gaat niet zonder moeite, niet zonder slag of stoot, want het koninkrijk komt ook als een dief in de nacht, als een rechter, als de gastheer die verwacht dat je meedoet, dat je deelt in de vreugde. Het koninkrijk komt, hoe dan ook, maar we zijn geroepen om het actief te verwachten, om het koninkrijk nu al hopend, gelovend te zien, te zoeken, handen en voeten te geven. Om nu al geloof en liefde en vrede te delen. Ook in tijden van afstand elkaar proberen nabij te zijn. Het is een oproep om iets te doen en tegelijkertijd de belofte dat het goed komt, hoe dan ook. Dat ons geduld, ons verwachten en wachten niet voor niets zijn. Het is een verwachting om het mee vol te kunnen houden ook al zijn de tijden bar en koud. Hieronder vindt u de link naar het lied.

https://www.youtube.com/watch?v=qZBrY77JklI

Dan wil ik nog graag een bericht delen van onze jeugdwerker Evert Kaai voor de kinderen uit Oostzaan:

Trick or Treat! Een fijne Halloween allemaal! Met wat zich de afgelopen maanden in de wereld afspeelt zullen weinig van jullie nog ergens van schrikken. Maar ieder klein geschenk is daarom des te belangrijker. En of je nu wel of niet aan Halloween doet we hopen dat je een hele fijne dag hebt!
Er is ook minder leuk nieuws. Sint Maarten in de Grote Kerk kan helaas niet doorgaan! We hadden graag iedereen ontvangen maar gezien de omstandigheden moeten we het helaas afblazen. 

Evert is ook te volgen via Instagram: @JEUGD.PGO

Met een hartelijke groet,
..................................................
Ds. Carola Dahmen
Predikant 
 

Protestantse Gemeente Oostzaan 
Postbus 44
1510 AA Oostzaan
 

 

Regelmatig zal de nieuwsbrief van PKN Oostzaan, door ds. C. Dahmen verschijnen.
Dit is jaargang 1, nr. 27  30 oktober 2020). Voor meer info: predikant@pknoostzaan.nl

of onze websites www.pknoostzaan.nl en www.grotekerkoostzaan.nl

terug
 
 
 
 

Kerkdienst:
datum en tijdstip 31-10-2021 om 10.00 uur

Voorganger:
Dhr. Cor Ofman uit Amsterdam.
meer details

 
Digitale Kerkdienst
24-10-2021

Ds. Gerdien Neels
uit Amsterdam. 

 
 
Agenda Grote Kerk


29-10-2021 om
10.00 uur


Inloopochtend
in de Grote Kerk

 
 
Kerkbuurten

  
   
    Oktober 2021

 
 
Vrienden van de


 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.