Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Oostzaan - Zondag 10.00 uur kerkdienst in de Grote Kerk.
 
 
Nieuwsbrief PKN Oostzaan - jaargang 1, nr. 22. Nieuwsbrief PKN Oostzaan - jaargang 1, nr. 22.

03 juli 2020,

Ds. Carola Dahmen
Predikant 


Beste mensen,
 
Gisteren heb ik bij de kerkenraad als afsluiting dit gedicht van Judith Herzberg gelezen en ik vind het te mooi om nu niet ook met de nieuwsbrief mee te sturen:

Er is nog zomer en genoeg
wat zou het loodzwaar
tillen zijn, wat een gezwoeg
als iedereen niet iedereen
ter wille was
als iedereen niet iedereen
op handen droeg.

Er zijn twee gedachten die dit korte gedicht van Judith Herzberg bij mij oproepen. Enerzijds die positieve gedachte. Ook, of juist in een crisistijd, komt er heel veel goeds in mensen naar boven. Om voor elkaar te betekenen. Degene die zichzelf altijd in de rol zag van het geven merkt dat hij of zij de ander ook nodig heeft. Kun je ooit teveel geven? Natuurlijk kan het dat je jezelf wegcijfert, dat hetgeen wat je doet niet gezien wordt door anderen of dat je teveel van jezelf vraagt. Maar als je bij de liefde, bij het “anderen op handen dragen" begint te rekenen, dan wordt het werkelijk zwaar tillen, loodzwaar. Liefde leeft juist van het belangeloze, van de intrinsieke motivatie, liefde deelt zichzelf met vreugde uit. En dan blijkt dat het delen van liefde niet opraakt, dat er alleen maar liefde bijkomt. Dat jij niet alleen maar draagt maar ook gedragen wordt.

En anderzijds roept dit gedicht de gedachte bij me op, dat het soms wel loodzwaar tillen is omdat wij elkaar in deze wereld ook vaak niet op handen dragen. Er is veel onvrede, veel verdeeldheid. De lontjes lijken wel kort, juist ook door corona maatregelen. Voor de een kan de versoepeling niet snel genoeg gaan, de ander vindt het eng en is bang. En iedereen heeft wel zijn eigen waarheid in pacht. Wat wordt er veel gedemonstreerd de laatste tijd. En begrijpt u mij niet verkeerd, ik ben helemaal geen tegenstander van demonstreren. Misschien is er de laatste jaren wel te weinig gedemonstreerd, was er te veel zelfgenoegzaamheid. Maar als je alleen maar voor je eigen belangen opstaat, je eigen recht opeist, jouw aandeel uitrekent, dan is de zomer niet genoeg. Dan raakt het op, de liefde, het elkaar dragen. Dit is ook waarheid die je in de christelijke traditie vindt: als je zelf een stap terug zet, als je je dienstbaar opstelt, als je deelt en opstaat voor een ander, dan komt meer liefde vrij dan je ooit had gedacht.  

Laten we de moed erin houden, elkaar een beetje lief hebben - zoals de slogan die door de protestantse kerken waait het zegt. Elkaar de ruimte gunnen om bang te zijn. Elkaar de ruimte gunnen om er juist anders tegen aan te kijken. Laten we niet zo op ons eigen recht en gelijk zitten. Laten we elkaar op handen dragen, een beetje maar. Dan is de zomer meer dan genoeg. Wordt het lichter en liefdevoller.  

Zondag 5 juli is het dan weer zo ver. De eerste reguliere kerkdienst na maanden weer in de Grote Kerk in Oostzaan. Ik ga voor en ik heb voor zondag een “licht” thema gekozen: We lezen uit het bijbelboek Jona en horen vanuit het perspectief van de walvis over deze profetische malloot. Het is vaak niet zo gelezen, maar het bijbelboek Jona is een grote grap. Zelfspot op en top. En juist daarom is de boodschap van het boek wel degelijk serieus, maar wel met een knipoog. Bij alle ellende mag er ook wel gelachen worden.

Op onze website vindt u alle informatie over de Corona maatregelen die we genomen hebben: Een filmpje waarin onze voorzitter Ids Algera met ons door de kerk gaat, een presentatie van de “10 regels” (ook in de bijlage) en het gebruiksplan (ook in Kerkbuurten te vinden).

Houd moed, heb lief, tot gauw!

Met een hartelijke groet,
..................................................
Ds. Carola Dahmen
Predikant 
 

Protestantse Gemeente Oostzaan 
Postbus 44
1510 AA Oostzaan
 

 

Regelmatig zal de nieuwsbrief van PKN Oostzaan, door ds. C. Dahmen verschijnen.
Dit is jaargang 1, nr. 22  03 juli 2020). Voor meer info: predikant@pknoostzaan.nl

of onze websites www.pknoostzaan.nl en www.grotekerkoostzaan.nl

terug
 
 
 
 

Kerkdienst:
datum en tijdstip 21-08-2022 om 10.00 uur

Voorganger:
Ds. Pieter van der Woel uit Heiloo.
meer details

 
Digitale Kerkdienst
07-08-2022

ds. Rainer Wahl uit Speuld.
 
Agenda Grote Kerk

 

Druk op de afbeelding om
naar de Agenda te gaan.

 
 
Kerkbuurten

  
   
     Juli / Aug  2022

 
 
Agenda Vrienden van de grote kerk Oostzaan


 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.