Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Oostzaan - Vanaf 25/9 weer koffiedrinken na de kerkdienst!
 
 
Nieuwsbrief PKN Oostzaan - jaargang 1, nr. 2. Nieuwsbrief PKN Oostzaan - jaargang 1, nr. 2.

21 maart 2020

Ds. Carola Dahmen

Predikant 
 Beste mensen,

Elke dag, wanneer ik wakker word, lijkt het in eerste instantie een gewone dag. Tot ik ineens weer besef, dat vandaag weer zo’n dag is die anders loopt dan het gewone ritme. Het gaat met mij en mijn gezin helemaal niet slecht, we zijn niet ziek, gaan gewoon voor een wandeling naar buiten, naar de winkel, hebben internet en voldoende werk om handen. En toch voelt het benauwend.

Voor u zal dat in meerdere of mindere mate ook zo voelen. Met z’n allen zijn we beperkt in ons doen en laten. En dat voelt voor de een als een vreselijke nachtmerrie, voor de ander als een onrealistische droom waaruit je nog wakker moet worden. Met name voor de mensen die hun kinderen, kleinkinderen of partners en ouders op dit moment niet kunnen zien is het verschrikkelijk. Dan zijn er mensen die financiële buffers zien slinken en bang zijn voor de toekomst. En mensen die nu ontzettend hard moeten werken, in de zorg maar ook op andere gebieden. Ook de mensen die werk en zorg voor kinderen op dit moment moeten combineren valt het niet mee. Het is ook naar, als je nu in het buitenland vastzit of juist naar geliefden in het buitenland verlangt en je nu niet bij elkaar kunt komen. Voor mensen die sowieso kwetsbaar zijn is het een extra moeilijke tijd, dak- en thuislozen en vluchtelingen, mensen die nauwelijks geld hebben om rond te komen, maar ook mensen met een handicap of een psychische aandoening. En dan hebben we het nog niet over de mensen die ziek zijn of bang zijn ziek te worden. Statistieken over het virus zeggen wel iets, maar uiteindelijk gaat het om elk individu en voor veel mensen is dit virus gewoon een reële bedreiging van het leven.

Voor de een is het een nachtmerrie, voor de ander een rare droom waaruit je wakker wilt worden – maar voor iedereen van ons voelt dit als iets onwerkelijks, iets wat we met elkaar nog niet eerder hebben meegemaakt.
Wanneer ik mensen uit de gemeente aan de telefoon spreek of via de mail hoor, dan vertellen veel mensen dat zij op dit moment veel kracht kunnen putten uit hun geloof. We zijn niet alleen in deze situatie, God is bij ons.

Een liedtekst die dit gevoel voor mij goed verwoord is de volgende:
Je kunt niet dieper vallen
Dan in Gods eigen hand,
Waarmee Hij ons barmhartig
Omvat aan alle kant. (Lied 916:1)

Ik wil u uitnodigen, als u dat nog niet doet, om in deze dagen de bijbel of een dagboek erbij te pakken of tijd te nemen voor gebed of meditatie. Misschien staat u hoofd er helemaal niet naar, maar u kunt het proberen en wie weet brengt het rust, brengt het vrede, verbindt het met God.

Op de website van de Zaanse kerken vindt u elke dag een uitgewerkt gebedsmoment, aangeboden door verschillende kerken en voorgangers. Wij als Grote Kerk in Oostzaan doen ook mee. https://www.zaansekerken.nl/dagelijks-gebedsmoment

Ook is er voor mensen die kinderen thuis hebben al veel materiaal beschikbaar om in deze tijd met de kinderen over het geloof aan de slag te gaan. Op de volgende website vindt u veel materiaal: https://jongprotestant.protestantsekerk.nl/programma/coronavirus/

Geloof kan ons in deze tijd verder helpen, maar wat ook enorm helpt is de samenhorigheid en solidariteit van mensen. Natuurlijk, deze crisis zorgt er ook voor dat mensen egoïstisch worden, dat zij gaan hamsteren. Maar er zijn ook zo veel initiatieven, zoveel omzien naar elkaar en bereidheid om elkaar te helpen. Zoveel buren in Oostzaan die omzien naar ouderen. Wat is dat prachtig! Laten we dat met elkaar blijven doen! Om als kerk ook praktisch van betekenis voor mensen te kunnen zijn, wil ik graag een lijst met mensen samen stellen die bereid zijn (en het kunnen) om praktische hulp te verlenen. Denk aan boodschappen doen, hand- en spandiensten of kaartjes langs brengen. Kunt u hierin iets betekenen en bent u zelf gezond (kunt u naar buiten gaan?) om dit te doen? Laat het mij dan weten door op dit mailtje te antwoorden.

Ook deze week vindt er geen kerkdienst in de Grote Kerk plaats. Er zijn wel heel veel manieren om naar een kerkdienst te luisteren of te kijken. Radio 9 zendt een kerkdienst uit waarin ds. Visser uit Zaandam voorgaat op zondag 22 maart om 9 uur uit (live-stream http://www.radio9oostzaan.nl/streammp3.html kabel 103.3 FM, ether 106.4FM).

De PKN kerk De Ontmoeting in Zaandijk heeft (waarschijnlijk – als het technisch lukt) een video-stream naar de kerkdienst morgen: https://deontmoetingzaandijk.nl

Ik wens u, ondanks alles, een gezegende zondag toe!
Met een hartelijke groet,
..................................................
Ds. Carola Dahmen
Predikant 
 

Protestantse Gemeente Oostzaan 
Postbus 44
1510 AA Oostzaan
 

 

Regelmatig zal de nieuwsbrief van PKN Oostzaan, door ds. C. Dahmen verschijnen.
Dit is jaargang 1, nr. 2 21 maart 2020). Voor meer info: predikant@pknoostzaan.nl

of onze websites www.pknoostzaan.nl en www.grotekerkoostzaan.nl

terug
 
 
 
 

Kerkdienst:
datum en tijdstip 24-10-2021 om 10.00 uur

Voorganger:
Ds. Gerdien Neels uit Amsterdam.
meer details

 
Agenda Grote Kerk


20-10-2021 om
10.00 uur
 

Maandelijkse
koffieochtend BJC!

 
 
Digitale Kerkdienst
17-10-2021

Mw. Hetty van Galen uit Amsterdam
 
 
Kerkbuurten

  
   
    Oktober 2021

 
 
Vrienden van de


 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.