Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Oostzaan - Vanaf 25/9 weer koffiedrinken na de kerkdienst!
 
 
Nieuwsbrief PKN Oostzaan - jaargang 1, nr. 19. Nieuwsbrief PKN Oostzaan - jaargang 1, nr. 19.

12 juni 2020,

Ds. Carola Dahmen
Predikant 


Beste mensen,
 
In deze tijd waarin niet alles kan, word je creatief. Zo heb ik voor mezelf de waarde van luisterboeken ontdekt. Heel praktisch, je kunt afwassen, sporten of autorijden en tegelijkertijd een boek “lezen”. Het vervangt het lezen niet, maar als je het heel druk hebt, is het wel een alternatief. Ik ben op dit moment wel met twee luisterboeken tegelijkertijd bezig. Eentje luister ik ook een beetje voor u/jullie, namelijk het boek van Rutger Bregman “De meeste mensen deugen”. Met mijn collega’s uit de Zaanstreek gaan we dit boek in september op onze jaarlijkse studiedagen met elkaar bespreken en ons afvragen wat je vanuit christelijk perspectief moet/kunt zeggen over hoe de mens in elkaar zit. Ongetwijfeld zult u nog wel meer van mij horen over dit fascinerende boek van Bregman.

Het tweede boek wat ik luister is een andere bestseller namelijk de autobiografie van Michelle Obama “Becoming”. Ze leest het zelf voor en het is buitengewoon interessant, maar ook ontroerend en qua taalgebruik gewoon mooi om naar te luisteren. Heel veel wijsheid van een sterke vrouw. Ze vertelt over haar jeugd en de achtergrond van haar familie, over de discriminatie die zijzelf, maar vooral ook haar ouders en grootouders hebben moeten meemaken, over de twijfels die ze altijd had over zichzelf en of ze wel “goed genoeg is”. Natuurlijk vertelt ze ook over haar liefde voor Barack en haar kinderen en wat het met haar deed om “First Lady” te worden.

Natuurlijk kun je kritiek hebben op haar echtgenoot, Barack Obama, ja kun je je ook afvragen of hij werkelijk “verandering” teweeg heeft gebracht gezien het feit de USA na hem voor een geheel andere president heeft gekozen. Maar ik had toch altijd wel bewondering voor hem.

Ook al is het niet onze president, maar ik word wel weemoedig en mis de dagen dat je gewoon blij en hoopvol werd dat iemand als Obama op een van de machtigste posities van de wereld zat. Wat het boek van Michelle Obama ademt is vooral de hoop op een betere wereld. Waar het er niet toe doet welke huidskleur je hebt, welke identiteit je hebt, waar je vandaan komt.

Je kunt wel wanhopig worden van deze wereld waarin we verkeren. Ik word het in ieder geval regelmatig. En toch, als we de hoop verliezen op een betere wereld, verliezen we dan niet ook ons geloof in een God die precies dat beloofd heeft: een nieuwe hemel en een nieuwe aarde. En er zijn altijd weer tekenen van hoop. Als je goed kijkt zie je dat om je heen. Ik weet dat velen van u deze tekenen in de natuur zien. Je ziet ze ook in kinderen, kleinkinderen of soms achterkleinkinderen. Leven dat doorgaat - dat geeft ons hoop. Het nieuws heeft zoveel aandacht voor slecht nieuws, omdat goed nieuws vaak niet zo interessant en vaak ook niet zo “relevant” is. En ook in onze levens hebben we vaak aandacht voor wat negatief is, dat gaat haast vanzelf. Maar je kunt het ook omdraaien. Om ‘s avonds stil te staan bij alles wat goed ging vandaag, wat mooi was, waarvoor je dankbaar kunt zijn. En zo stil staan of in bed de dag revue laten passeren om dankbaar te kunnen zijn, is dat niet ook “bidden”? Dankbaar zijn voor Gods aangezicht wat er vandaag goed was in het leven.

Over dankbaarheid gesproken. Er is goed nieuws: Op 5 juli is er weer een kerkdienst in de Grote Kerk in Oostzaan. Meer dan drie maanden was er geen kerkdienst, alleen online en via de radio, maar vanaf juli kunnen we weer bij elkaar komen om samen te bidden, stil te zijn, na te denken over geloof, samen te vieren.

We moeten ons wel aan de voorschriften houden voor kerkdiensten. Zo mag er bijvoorbeeld niet gezongen worden, geen handen schudden, niet dicht bij elkaar komen om lekker bij te kletsen, geen koffie drinken na de dienst en we moeten (als we niet tot hetzelfde huishouden horen) wel minstens 1,5 m van elkaar af zitten.Er wordt voor frisse lucht en desinfectie gezorgd. Het moet veilig zijn en we nemen geen risico. Daarom bent u allen van harte welkom! De precieze voorschriften zullen voor juli nog gecommuniceerd worden.

Het klinkt wel allemaal vrij kil en afstandelijk die regels van de PKN. En ja, afstandelijk is het ook. Is het hele leven op dit moment, dus ook in de kerk. Is de “ziel” er dan niet uit, kun je je afvragen? Kunnen we zo überhaupt wel een kerkdienst vieren? Ik denk dat het kan. Wij maken de kerkdienst niet, dat doet God nog steeds. Er kan ook, zonder dat het “mooi” is, iets van Godswege gebeuren. Misschien juist dan, wanneer we wat meer stil met elkaar zijn, misschien gebeurt God juist ook dan. Ik pleit er dan ook voor: Sluit niet van te voren uit dat het niks wordt zo met de kerkdienst. Kom gewoon, ga zitten, maak het mee. Laat het aan God over of er “iets gebeurt” of niet. Als je met iemand wilt bijpraten en dat kan in de kerk niet, ga hem of haar dan bellen. Als je de liederen hebt gemist, ga thuis een cd aanzetten. We komen deze tijd te boven. Het blijft niet voor altijd zo. Laten we de hoop niet vergeten. Zij houdt ons in leven.

Bijgaande vindt u de orde van dienst voor de digitale kerkdienst van aanstaande zondag. Een goed weekend en gezegende zondag!

Met een hartelijke groet,
..................................................
Ds. Carola Dahmen
Predikant 
 

Protestantse Gemeente Oostzaan 
Postbus 44
1510 AA Oostzaan
 

 

Regelmatig zal de nieuwsbrief van PKN Oostzaan, door ds. C. Dahmen verschijnen.
Dit is jaargang 1, nr. 19  12 juni 2020). Voor meer info: predikant@pknoostzaan.nl

of onze websites www.pknoostzaan.nl en www.grotekerkoostzaan.nl

terug
 
 
 
 

Kerkdienst:
datum en tijdstip 31-10-2021 om 10.00 uur

Voorganger:
Dhr. Cor Ofman uit Amsterdam.
meer details

 
Digitale Kerkdienst
24-10-2021

Ds. Gerdien Neels
uit Amsterdam. 

 
 
Agenda Grote Kerk


29-10-2021 om
10.00 uur


Inloopochtend
in de Grote Kerk

 
 
Kerkbuurten

  
   
    Oktober 2021

 
 
Vrienden van de


 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.