Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Oostzaan - Zondag 10.00 uur kerkdienst in de Grote Kerk.
 
 
Nieuwsbrief PKN Oostzaan - jaargang 1, nr. 16. Nieuwsbrief PKN Oostzaan - jaargang 1, nr. 16.

27 mei 2020,

Ds. Carola Dahmen
Predikant Beste mensen,

Ik wilde vandaag in de nieuwsbrief iets over “waarheid” schrijven, omdat deze tijd waarin we op dit moment verkeren zo veel vragen oproept en zo vele meningen voortbrengt, dat ik soms het gevoel heb dat het fundament onder mijn voeten aan het wankelen is. Wees niet bang, ik bedoel niet het fundament van “mijn geloof” (“fundament” vind ik daarvoor sowieso al een woord aan de zware kant, geloof is voor mij toch meer “dragend”, “vleugel gevend” in plaats van “onwankelbaar” “vast in eeuwigheid” - ook al klopt dat laatste natuurlijk ook), maar ik bedoel meer een soort vertrouwen in de wereld. Maar ik ben helemaal los gegaan en het werd een vrij filosofisch stukje wat toch meer in “Kerkbuurten” past of misschien in een preek gerecycled wordt dan dat het voer is voor de nieuwsbrief. Dat houdt u dus nog te goed.

Want ik ben nu al een tijdje bezig met het schrijven van nieuwsbrieven en al te zwaar en te veel filosofische denk-acrobatiek moet het niet zijn, denk ik. De nieuwsbrief is een manier om met u/jullie in contact te blijven, om een stukje gemeente te zijn in deze rare tijd. En ik hoor van velen van u aan de telefoon of via de mail terug, dat de nieuwsbrieven ook zo werken. Het is een beetje geestelijk voedsel, een stukje gemeenschap, goed nieuws in deze tijd. Maar, verzuchten dan velen aan de telefoon, ik mis de kerk toch wel.

Eigenlijk ben ik altijd wel blij als ik dat hoor. Natuurlijk niet dat u de kerk mist, dat bedoel ik niet. Maar ik ben blij dat de kerk toch wel gemist wordt, dat de kerk niet overbodig is. Voor hetzelfde geld hadden wij nu met z’n allen ontdekt dat het ook niet zo gek is om zondag lekker uit te slapen, om van al het gedoe in de kerk af te zijn. Misschien hadden we het wel lekker rustig gevonden zo zonder kerk (en misschien zijn er ook mensen die dat wel zo ervaren). Maar hoe langer het duurt, hoe meer knaagt er toch iets, zo ervaar ik het zelf tenminste wel. Online diensten, radio, tv - het kan toch een echte dienst, een echt samenzijn, werkelijk elkaar ontmoeten niet vervangen. Op andere fronten is dit vergelijkbaar. Wij mensen zijn niet gemaakt voor sociale isolatie. We bloeien vaak op door contacten, door aanraking, door bij elkaar zijn. God trekt zich niets aan van 1,5 m - laat daar geen misverstand over zijn. God is bij ons of we nu alleen zijn of onder mensen. Maar in de gemeenschap komen we God ook daar tegen waar liefde is en vriendschap, waar we gezien worden, in vrede samen zijn.

Er is goed nieuws - dat heeft u wellicht al gehoord. Diensten met maximaal 30 mensen was de hele tijd wel toegestaan maar werd sterk afgeraden. Vanaf juni is daarvoor weer meer opening en vanaf juli mogen diensten met maximaal 100 aanwezigen plaats vinden. Met een slag om de arm natuurlijk. De kerkenraad is achter de schermen druk bezig om aan protocollen en regels te voldoen en volgende week komen we als kerkenraad voor het eerst weer “live” bij elkaar om het allemaal te bespreken. Maar ik verwacht - en dan spreek ik nu alleen namens mezelf - dat we in Oostzaan nog voor de zomer, vanaf juli, weer diensten kunnen houden. Wel met beperkingen en die beperkingen zijn niet leuk, daar zullen we u tegen die tijd nog over informeren. Maar de rust, de bemoediging, de vrede, de zegen en dat als gemeenschap ervaren - wat niet vervangbaar is door een digitale dienst - dat zal dus binnenkort weer mogelijk zijn. En daar kijk ik met u samen al enorm naar uit!

Maar tot die tijd moeten we het nog volhouden met de digitale versies. Aanstaande zondag met Pinksteren, toch een bittere pil om dan niet bij elkaar te zijn. Maar ds. Bart Vijfvinkel zal in Zaandam voorgaan en het beloofd een feestelijke dienst te worden. In de bijlage de orde van dienst. De zondag erop, 7 juni, ben ik weer aan de beurt, samen met een afvaardiging van onze cantorij.

Hartelijke groet,
..................................................
Ds. Carola Dahmen
Predikant 
 

Protestantse Gemeente Oostzaan 
Postbus 44
1510 AA Oostzaan
 

 

Regelmatig zal de nieuwsbrief van PKN Oostzaan, door ds. C. Dahmen verschijnen.
Dit is jaargang 1, nr. 16 27 mei 2020). Voor meer info: predikant@pknoostzaan.nl

of onze websites www.pknoostzaan.nl en www.grotekerkoostzaan.nl

terug
 
 
 
 

Kerkdienst:
datum en tijdstip 21-08-2022 om 10.00 uur

Voorganger:
Ds. Pieter van der Woel uit Heiloo.
meer details

 
Digitale Kerkdienst
07-08-2022

ds. Rainer Wahl uit Speuld.
 
Agenda Grote Kerk

 

Druk op de afbeelding om
naar de Agenda te gaan.

 
 
Kerkbuurten

  
   
     Juli / Aug  2022

 
 
Agenda Vrienden van de grote kerk Oostzaan


 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.