Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Oostzaan - Zondag 10.00 uur kerkdienst in de Grote Kerk.
 
 
Nieuwsbrief PKN Oostzaan - jaargang 1, nr. 15. Nieuwsbrief PKN Oostzaan - jaargang 1, nr. 15.

Kerkdienst 20 mei 2020,

Ds. Carola Dahmen
Predikant Beste mensen,

Hemelvaart. Normaal gesproken is dat een mooie dag, waarop we soms traditiegetrouw dauwtrappen. Soms zijn we met Hemelvaart in de kerk en als we die feestdag niet meer in de kerk vieren, kunnen we vaak op een andere - hemelse - manier genieten van de vrije dag.

Dit jaar voelt het toch wel anders. Velen hebben noodgedwongen al te veel vrije - lege - dagen achter de rug en dan is een “echte” vrije dag niet echt iets moois. Anderen, die misschien heel druk zijn, hebben ook op Hemelvaartsdag geen tijd om bij te komen. Op terras kunnen we op de meeste plaatsen nog niet zitten en als we al buiten zijn, dan voelt dat ook vaak ongemakkelijk, zo slingerend langs mensen lopen.

Misschien is het dan maar een mooi moment om Hemelvaartsdag niet naar buiten te kijken, niet naar de hemel en de vrije tijd, niet naar elders, maar naar binnen kijken. “Niet naar de hemel kijken? Gaat Hemelvaart dan niet juist om de hemel?” Ik vind dat het verhaal van Jezus’ hemelvaart ons op een totaal verkeerd been zet. Het lijkt erop dat het om de hemelvaart van Jezus gaat, erover dat hij in een wolk wordt opgenomen (en bij die wolk moeten we aan de wolkkolom uit de woestijn denken, waarin God nabij en verborgen was, vooruitgaand om het volk Israel te bevrijden), uit de tijd wordt gehaald, in de eeuwigheid, bij de Vader komt. Je bent dan geneigd om naar boven te kijken, naar de horizon, de toekomst, de hemel, leven na leven, de hemel die voorbij de aarde is. Maar juist dat is niet de bedoeling. “...jullie moeten niet naar de lucht blijven kijken. Jezus is naar de hemel gegaan, maar hij zal terugkomen op de wolken.” Hemelvaart gaat juist niet om de hemel, maar om het hier en nu. Zoals de kinderbijbel “Woord voor Woord” van Karel Eykman zo geweldig verwoord “Wat staan we hier naar de hemel te staren? Het komt nu op ons aan. Wij moeten overal gaan vertellen wat we gehoord hebben en wat we hebben meegemaakt. Ik geloof dat het eens op aarde zo zal worden dat Jezus weer bij ons wonen kan.” Onze blik is op de aarde gericht, op de mens naast ons, niet op wat misschien ooit is, maar wat onze handen en voeten nu moeten doen.

Ik denk dat dit juist in deze tijd van cruciaal belang is. Het is lastig, want we weten op dit moment niet hoe de toekomst eruit ziet. Wat wel of niet kan van de zomer, na de zomer, na de Corona-tijd. En je krijgt dan de neiging om te mijmeren over hoe en wat, om je blind te staren op de hemel, op de toekomst, op dat wat je niet kunt zien. Hemelvaart leert ons om naar het hier en nu te kijken, wortelt ons stevig in de aarde. Vraagt aan ons: wat kunnen we nu aan elkaar vertellen over liefde en vrede? Wat kunnen we nu doen om solidair met elkaar te zijn? Hoe staan we nu voor elkaar klaar? Niet kijken wat nu niet kan, maar wat wel kan. Een oefening in levenskunst, in de kunst om in het hier en nu te zijn en te weten: God gaat ons voor in bevrijding. Gaan we mee?

U leest het, weer een langere nieuwsbrief van mij. De rugpijn is nog niet weg, maar ik kan weer onbeperkter bewegen. Ook een bevrijding! Dank voor de lieve mailtjes en kaartjes en bloemen! Daarvan knap je echt op!
Morgen zal, zoals eerder gemeld, ds. Cornelis Visser mijn dienst over nemen. Onze cantorij is wel te zien en te horen! Van harte aanbevolen. Ook hebben een aantal mensen uit Zaandam een digitale puzzeltocht voorbereid:  www.protestantse-gemeente-zaandam.nl/

En op onze website vindt u binnenkort weer een nieuw filmpje voor de kinderen, dit keer over Hemelvaart.

Hartelijke groet,
..................................................
Ds. Carola Dahmen
Predikant 
 

Protestantse Gemeente Oostzaan 
Postbus 44
1510 AA Oostzaan
 

 

Regelmatig zal de nieuwsbrief van PKN Oostzaan, door ds. C. Dahmen verschijnen.
Dit is jaargang 1, nr. 15 20 mei 2020). Voor meer info: predikant@pknoostzaan.nl

of onze websites www.pknoostzaan.nl en www.grotekerkoostzaan.nl

terug
 
 
 
 

Kerkdienst:
datum en tijdstip 21-08-2022 om 10.00 uur

Voorganger:
Ds. Pieter van der Woel uit Heiloo.
meer details

 
Digitale Kerkdienst
07-08-2022

ds. Rainer Wahl uit Speuld.
 
Agenda Grote Kerk

 

Druk op de afbeelding om
naar de Agenda te gaan.

 
 
Kerkbuurten

  
   
     Juli / Aug  2022

 
 
Agenda Vrienden van de grote kerk Oostzaan


 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.