Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Oostzaan - Vanaf 25/9 weer koffiedrinken na de kerkdienst!
 
 
Nieuwsbrief PKN Oostzaan - jaargang 1, nr. 12. Nieuwsbrief PKN Oostzaan - jaargang 1, nr. 12.

2 mei 2020,

Ds. Carola Dahmen
Predikant Beste mensen,

Het nieuwe “normaal” wordt het al genoemd, de 1,5 meter-maatschappij. De ondernemers zijn er druk mee en trappelen om weer aan de slag te mogen gaan. En als het niet “normaal” kan, dan maar met het “nieuwe normaal”.

Dat is natuurlijk helemaal begrijpelijk en misschien is dat ook de manier om het leven weer enigszins op te starten. Want niet alleen de regering merkt het, ik zie het ook op straat en merk het aan mezelf: het is enorm lastig om dit nog heel lang vol te moeten houden.

Maar om nu de 1,5 m maatschappij het nieuwe normaal te noemen – dat gaat mij te ver. Er is helemaal niets normaals aan om 1,5 m afstand van elkaar te houden. Vanaf 11 mei mag onze dochter weer naar kinderdagverblijf (als ze niet verkouden is tenminste – ik ben benieuwd hoe dat in de praktijk gaat lopen aangezien kinderen continu verkouden zijn) en we hebben nu een heel stappenplan thuisgekregen hoe we Francisca daar moeten afleveren. Als ouder mag je niet naar binnen, je moet je kind voor de deur “overgeven” aan de juffies. Ik snap het allemaal wel, maar “normaal” kan en wil ik dat niet vinden.

Ook als je iemand tegenkomt op straat of je gaat bij iemand op bezoek en houdt voldoende afstand – het is allemaal wel te doen, maar “normaal” voelt het niet. En ik hoop van harte dat het ook niet “normaal” gaat voelen. Wat zou het een verarming zijn als we het normaal gaan vinden om elkaar geen hand te geven, geen arm om de schouder, geen felicitatie-kus. Het is allemaal te begrijpen, nu mag het niet, maar laat het ons niet normaal gaan vinden!

De bijbel kent ook gebruiken van “quarantaine”. Bekend zijn de verhalen van melaatsen die verstoken zijn van sociaal contact. Toen – net zoals vandaag met het corona-virus – waren dat zeer verstandige maatregelen. In Israël waren er strenge regels van rein en onrein en ook al komen ons sommige regels wel erg star, overdreven of zelfs discriminerend voor, veel van die regels hadden een positief effect op hygiëne, op de gezondheid van de volksgemeenschap. Mensen met besmettelijke huidziektes mochten gewoon geen sociale contacten hebben. Dat moet hee naar zijn geweest voor mensen, maar een uitbraak van huidziekte had collectief gezien nog veel ergere gevolgen.

Toch is het Jezus die hierin onorthodoxe stappen zet. Hij komt in contact met “melaatsen”, geneest ze, integreert ze weer in de gemeenschap (bijvoorbeeld Lucas 17:11-19).

Nu is het echt niet zo dat we met Jezus in onze gedachten alle waarschuwingen tegen corona in de wind moeten slagen. Dat doet Jezus ook niet. De huidziekte is verdwenen voordat de zieken de meer dan 1,5 m afstand doorbreken. Het is, geloof ik, ook te simpel om een een-op-een relatie te leggen tussen geloof en genezing. We moeten ons gezond verstand gebruiken en niet verwachten dat God ons voor domheid beschermt. Maar wat de verhalen van Jezus mij vertellen is, dat zo’n sociale afstand gewoon niet “normaal” is. Het is niet de bedoeling, niet de goede schepping, dat we elkaar niet kunnen aanraken, niet in elkaars nabijheid kunnen verblijven. Jezus zegt met die verhalen: mens zijn betekent mensen-in-gemeenschap zijn.

Zolang het duurt moeten we maar proberen om de gemeenschap op 1,5 meter vol te houden, om elkaar digitaal, via de telefoon of per post “nabij” te zijn. Maar laten we hopen dat we “afstand naar elkaar” niet normaal gaan vinden!
Ik ben deze week gaan experimenteren met filmpjes voor de kinderen/jeugd. Op onze website vindt u het eerste filmpje “Gekke schapen”. Het is bedoeld als een groet van De Grote Kerk Oostzaan aan de kinderen uit onze gemeente, maar ook voor uw kleinkinderen of anderen met wie u dit filmpje wilt delen. http://www.grotekerkoostzaan.nl/filmpjes

Morgen gaat ds. Bart Vijfvinkel voor in de gezamenlijke kerkdienst in Zaandam. In de bijlage vindt u de orde van dienst en de inleiding op de dienst.

U kunt de dienst live meemaken via facebook:Login op je Facebook pagina en tik de volgende zoekvraag in: @Kerkdienst online Zaanstreek. Je komt nu op de pagina waar de diensten de komende weken worden uitgezonden.

Achteraf kunt u de dienst bekijken via onze website: www.pknoostzaan.nl
of via ons You Tube kanaal: https://www.youtube.com/channel/UCAuTW_OpPpKRCWFfOX4KBFQ/

U kunt live meeluisteren of achteraf luisteren via kerkdienstgemist: https://kerkdienstgemist.nl/stations/1624-Protestantse-Gemeente-Zaandam-Noorderkerk

En zondag om 9 uur is de dienst van de week ervoor op radio 9 te beluisteren.

Hartelijke groet,
..................................................
Ds. Carola Dahmen
Predikant 
 

Protestantse Gemeente Oostzaan 
Postbus 44
1510 AA Oostzaan
 

 

Kerkdienst 3 mei 2020, 4e zondag van Pasen
Voorganger van deze dienst is ds. Bart Vijfvinkel PG Wormer


Inleiding op de dienst
De kerkdienst vanmorgen zal in het teken staan van het einde van de Tweede Wereldoorlog 75 jaar geleden. Een dienst rond de Bijbelse thema’s bevrijding, gerechtigheid en vrede.

We volgen het alternatieve leesrooster en horen Exodus 17, 8-16 over de strijd tegen Israëls aartsvijand Amalek: `Toen Hitler in `Mein Kampf` uitriep dat het geweten een joodse uitvinding is, en hij vervolgens alles in het werk stelde om dat geweten tot zwijgen te brengen door dat volk tot zwijgen te brengen, toen was Amalek weer opgestaan` (Nico ter Linden in het Verhaal gaat I).


Orde van dienst

Welkom
Zingen: Psalm 66: 1, 2 en 3 (Breek, aarde uit in jubelzangen)
Votum en groet
Zingen: Lied 652 (Zing, jubilate voor de Heer)
Inleiding op de dienst
Kyrië: afgesloten met 301K (I= voorganger, II=gemeente)
Glorialied: 302: 1 (God in den hoog’ alleen zij eer)
Gebed bij de opening van de schrift
1e lezing: Exodus 17, 8-16
Gezongen of voorgelezen tijdens pianospel: lied 709 (Nooit lichter ving de lente aan)
Preek
Pianospel
Zingen : Lied 1010 (Geef vrede, Heer, geef vrede)
Dankgebed – voorbeden – stil gebed – Onze Vader
Mededelingen
Slotlied : 978 (Aan U behoort, o Heer der heren)
Zegen


 

Regelmatig zal de nieuwsbrief van PKN Oostzaan, door ds. C. Dahmen verschijnen.
Dit is jaargang 1, nr. 12 02 mei 2020). Voor meer info: predikant@pknoostzaan.nl

of onze websites www.pknoostzaan.nl en www.grotekerkoostzaan.nl

terug
 
 
 
 

Kerkdienst:
datum en tijdstip 24-10-2021 om 10.00 uur

Voorganger:
Ds. Gerdien Neels uit Amsterdam.
meer details

 
Agenda Grote Kerk


20-10-2021 om
10.00 uur
 

Maandelijkse
koffieochtend BJC!

 
 
Digitale Kerkdienst
17-10-2021

Mw. Hetty van Galen uit Amsterdam
 
 
Kerkbuurten

  
   
    Oktober 2021

 
 
Vrienden van de


 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.