Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Oostzaan - Vanaf 25/9 weer koffiedrinken na de kerkdienst!
 
 
Nieuw begin door ds. Carola Dahmen Nieuw begin door ds. Carola Dahmen
Tot nu toe heeft u als gemeente in Oostzaan wel veel over mij gehoord, maar nog niet zo veel van mij gehoord. Dat gaat binnenkort veranderen: Dan hoop ik u persoonlijk te ontmoeten, zien we elkaar op zondag en door de week en kunt u nader met mij kennis maken. Een spannende tijd, een nieuw begin, voor u als gemeente en voor mij als predikant. Hoe zal het zijn in Oostzaan? Wat is de nieuwe predikant eigenlijk voor iemand? Hoe ziet de toekomst van de kerk in Oostzaan eruit? Vragen die bij mij en misschien ook bij u opkomen.

“Blijf niet staren op wat vroeger was. Sta niet stil in het verleden. Ik, zegt Hij, ga iets nieuws beginnen. Het is al begonnen, merk je het niet?” (Lied 809)

Huub Oosterhuis dichtte deze vrolijke canon bij Jesaja 43. In het profetenboek Jesaja zegt God tegen de mensen in ballingschap, dat er een nieuw begin zal komen. Sterker nog: het nieuwe begin is al begonnen. Voor de ballingen van toen is zo’n krachtige en bemoedigende taal nodig, om hen een hart onder de riem te steken. Het verbond tussen God en zijn mensen wordt vernieuwd. Dat betekent niet, dat het oude verbond er niet meer toe doet of minder waard is geworden. Het oude verbond wordt geactualiseerd. God spreekt opnieuw liefde en belofte voor zijn mensen uit.

Wij hebben niet met zo’n heftige situatie als de ballingschap te maken. Toch spreekt dit lied op dit moment tot mijn verbeelding. Een nieuw begin voor mij in Oostzaan. Dat betekent, dat ik binnenkort afscheid zal nemen van de gemeente in Berkenwoude. Lieve mensen laat ik daar achter en dat is ook wel verdrietig. U als gemeente maakt ook een nieuw begin mee met de komst van een nieuwe predikant. Wij, u en ik, we nemen altijd het verleden, onze persoonlijke verhalen, alles wat ons gevormd heeft mee, maar we willen ook open staan voor het nieuwe begin. De geschiedenis van de kerk in Oostzaan die bij elke nieuwe stap en nieuwe ontwikkeling geactualiseerd wordt. En wij zijn er een deeltje van!

Dit alles geldt natuurlijk niet alleen voor het beroepen van een nieuwe predikant, maar dat geldt nog meer voor onze persoonlijke levens. Elke nieuwe stap die we in het leven zetten - zij het een mooie stap, zij het een verdrietige stap - houdt in, dat wij het verleden een stukje achter ons laten en ons leven vernieuwd en geactualiseerd wordt. Het mooie en bemoedigende daarbij vind ik, dat lied 809 (en Jesaja) het niet van ons alleen laat afhangen. God maakt een nieuw begin met ons. God laat ons nieuwe stappen op onze levenswegen zetten. Geeft ons vreugde over het mooie dat we ontvangen en draagt ons wanneer we verliezen wat ons dierbaar is. God heeft al een nieuw begin met ons gemaakt en de toekomst belooft - hoe dan ook - een goede toekomst te zijn.

Voordat onze levenswegen elkaar verder kruisen, moeten we nog even geduld hebben. De Paas- en Pinkstertijd zal ik nog in de gemeente van Berkenwoude meebeleven. We hopen elkaar in juni bij de intrededienst te ontmoeten, als we elkaar daarvoor niet al bij de Zaanstreek dienst op 27 mei hebben ontmoet. Samen met Frederik Vos, mijn man, verheug ik me op de toekomst in Oostzaan!

Vanuit Berkenwoude groet ik u hartelijk!

Ds. Carola Dahmen
terug
 
 
 
 

Kerkdienst:
datum en tijdstip 26-09-2021 om 10.00 uur

Voorganger:
Ds. Bram Willem Aarnoutse uit Vinkeveen.
meer details

 
Digitale Kerkdienst
19-09-2021

Ds. Gerson Gilhuis uit Amsterdam.
 
 
Kerkbuurten

  
   
  September 2021

 
 
Vrienden van de


 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.