Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Oostzaan - Zondag 10.00 uur Kerkdienst in de Grote Kerk!
 
 
Na Pasen Na Pasen
Pasen net achter de rug.

Het waren weer mooie Paasdagen vol verhalen, passende muziek en de belofte dat de lente is begonnen. Hernieuwde energie drijft ons naar buiten de natuur in. De haan speelt tijdens deze dagen een tamelijk belangrijke bijrol. Hoezo?  Zonder haan – geen donzige kuikentjes, maar denk ook aan de broodhaantjes op de Palmpasenstokken en de gouden haan op de Oostzaanse toren die de  windrichting aangeeft.

Over het algemeen gaat men ervan uit dat de symboliek van de haan de gelovigen moet herinneren aan de geschiedenis van Petrus, die Jezus na zijn gevangenname drie keer verloochende voordat de haan kraaide. Jezus had zijn trouwe leerling al eerder aangekondigd dat dit zou gebeuren, wat Petrus in alle talen ontkende, maar precies toen Petrus zijn meester voor de derde keer verloochende, kraaide er een haan.

Dat de haan op veel kerktorens te zien is, is best bijzonder omdat dit dier aanvankelijk een heidens afweersymbool was. Wist u dat de haan vooral te vinden is op protestantse kerken? Uitleg van deze kerk is: met zijn gekraai wekt hij vroeg in de morgen mens en dier, een teken dat de nieuwe dag is aangebroken. Daardoor staat de haan symbool voor een nieuw begin, voor de overwinning op de nacht, zoals ook Jezus de duisternis en de dood overwonnen heeft.

De haan op de kerktoren in Oostzaan kraaide weliswaar niet, maar  stond met Pasen in volle glorie te glimmen en te blinken in de Paaszon, zodat hij alle aandacht opeiste van Loki Leo de Boer. Een stralenkrans om hem heen verleidde menig Oostzaner om vol verwondering omhoog te kijken. Oostzaan wordt goed bewaakt door gouden schoonheid van bovenaf.
Barbara van Wijk

 

 
terug
 
 
 
 

Kerkdienst
datum en tijdstip 21-04-2024 om 10.00 uur

Voorganger:
nog niet bekend 
meer details

 
Digitale Kerkdienst
14-4-2024 


Ds. Sjaak Visser
 
Agenda Grote Kerk

 

Druk op de afbeelding om
naar de Agenda te gaan.

 
 
Kerkbuurten
april 2024


Deadline volgend nummer:
 23 april 2024
 
Agenda Vrienden van de grote kerk Oostzaan


 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.