Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Oostzaan - Zondag 10.00 uur Kerkdienst in de Grote Kerk!
 
 
Muziek in de passietijd: Sieben letzte Worte van Joseph Haydn Muziek in de passietijd: Sieben letzte Worte van Joseph Haydn
PROTESTANTSE GEMEENTEN WORMERVEER/WORMER-JISP

Net als de – bekendere - Matthäus Passion van Bach hoort ook het indrukwekkende werk `Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze` (De zeven laatste woorden van onze verlosser aan het kruis) van Franz Joseph Haydn (1732-1809) tot het muzikale repertoire van de lijdenstijd. Haydn schreef de compositie in opdracht voor de bijzondere Goede Vrijdagdienst in de Santa Cueva- grot onder de Santa Rosario-kerk in Cádiz (Spanje).

De opdracht luidde om zeven langzame meditatieve delen te componeren, één voor ieder laatste woord van Jezus. Ieder kruiswoord kreeg uit vrije fantasie zijn eigen muzikale uitdrukking.
Haydn maakte meerdere versies van het werk: het oorspronkelijke werk alleen voor orkest, een bewerking voor strijkkwartet en een oratorium (geestelijk zangstuk) voor solisten, koor en orkest. Daarnaast is er een niet door Haydn geschreven, maar wel zeer door hem gewaardeerde, bewerking voor piano.

De door ds. Christiaan Ravenbergen en Ineke Olij gezette traditie van `Muziek in de Passietijd` wordt dit jaar voortgezet. Op donderdag 14 maart 2023 zullen Ineke Jansen-Olij en ds. Bart Vijfvinkel ingaan op Haydn’s Sieben letzten Worte. Wat is er vanuit de theologie te zeggen over `Jezus’ laatste woorden`? Wat is hun achtergrond en hun betekenis binnen wat de evangelisten vertellen? 
En het werk van Haydn: in opdracht van wie, voor welke gelegenheid en vooral hoe schreef hij de muziek bij Jezus’ laatste woorden? Hoe gaf hij muzikaal uitdrukking aan de teksten?

Ook luisteren we op deze avond naar delen van de `Sieben Worte` gespeeld door organiste Harma Beenes.

Ineke Jansen-Olij studeerde muziekgeschiedenis en presenteerde vele jaren het muziekprogramma `Intermezzo` op Zaanradio.

Inleiding: Ineke Jansen-Olij en ds. Bart Vijfvinkel

Muziek: Harma Beenes, orgel

Datum en tijd: donderdag 14 maart 2024 om 19.30 uur
Locatie: Protestantse Kerk, Noordeinde 20, Wormerveer
Entree: vrij  (vrijwillige bijdrage bij uitgang welkom)
Meer informatie: ds. Bart Vijfvinkel,  bart.vijfvinkel@live.nl, 06 19685110

 
terug
 
 
 
 

Kerkdienst 14 juli, dienst met extra welkom aan gehandicapten
datum en tijdstip 14-07-2024 om 10.00 uur

Voorganger:
Ds. Sjaak Visser 
meer details

 
Kerkbuurten
juli, augustus, september 2024


Deadline volgend nummer:
20 september 2024 
(Volgende blad is voor oktober)
 
Digitale Kerkdienst
7-7-2024 


Ds. Marianne van Amerongen
 
Agenda Grote Kerk

 

Druk op de afbeelding om
naar de Agenda te gaan.

 
 
Agenda Vrienden van de grote kerk Oostzaan


 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.