Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Oostzaan - Zondag 10.00 uur Kerkdienst in de Grote Kerk!
 
 
27 april Koningsdag, ook in de Grote Kerk 27 april Koningsdag, ook in de Grote Kerk

Koningsdag in Oostzaan. Nooit eerder was er op deze dag in Oostzaan zo’n spannende wedstrijd. Hoewel… een echte wedstrijd was het niet, maar er stond wel iets heel bijzonders te gebeuren voor kleine en grote kinderen. Het was immers een dag vóór kinderen en dóór kinderen op het Kerkplein en ook de kerk was open. 150 kinderen zijn langsgekomen, hebben we begrepen.

Nu moet je weten dat hier zo’n kleine vierhonderd jaar geleden, toen Oostzaan nog maar een piepklein dorpje was, een jongetje woonde die Claes Compaen heette. Het was een boefje die steeds ondeugender werd naarmate hij ouder werd. Hij was arm, heel arm, en zijn ouders klaagden steen en been dat ze nauwelijks eten hadden en zijn moeder huilde af en toe als Claes weer eens zonder eten in de bedstee stapte. “Als ik later groot ben, zal ik zorgen dat mijn mamma geld krijgt om eten te kopen,” nam Claes zich voor en hij hield zich hieraan. Hij werd een heuse zeerover. Hij zwierf over zeeën en kaapte vele schepen, sloeg de bemanning overboord en werd een hebberige dief als het gekaapte schip een mooie lading had. Die verkocht hij en de opbrengst verdween in een grote geldkist. “Dit is voor mijn moeder” zuchtte hij tevreden.

Die kist was jarenlang onvindbaar. Hoe de mensen ook zochten, nergens te vinden. Maar laat dominee Sjaak nou puur toevallig in Jisp tegen een hele oude geldkist aanlopen! Of deze van Claes Compaen was, weet niemand, maar het zou zomaar kunnen. Nieuwsgierig keek dominee Sjaak of er ook nog iets in de kist zit…. En wat denk je? Gouden dukaten, een heleboel. Hoeveel?
Dat konden jullie raden en wie het goed geraden heeft…. Die is de winnaar.   En wat leuk was…. Claes Compaen is er zelf ook altijd, al leeft hij allang niet meer, maar hij ligt daar in het gangpad begraven, zoek zijn grafsteen maar eens: een zeilschip dat hij waarschijnlijk gekaapt heeft!
(tekst van Barbara van Wijk) 
terug
 
 
 
 
Agenda Grote Kerk

 

Druk op de afbeelding om
naar de Agenda te gaan.

 
 
Digitale Kerkdienst
19-5-2024 


Ds. Sjaak Visser
 
Kerkbuurten
mei 2024


Deadline volgend nummer:
 24 mei 2024
 
Agenda Vrienden van de grote kerk Oostzaan


 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.