Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Oostzaan - Zondag 10.00 uur Kerkdienst in de Grote Kerk!
 
 
Filmavond : 'Adam, where are you' Krommenie 17 november Filmavond : 'Adam, where are you' Krommenie 17 november
Vrijdag 17 november 2023 Filmavond: ‘Adam, waar ben je?’ (Where Are You, Adam)
(R-K Petruskerk, Snuiverstraat 2 Krommenie, 20.00 uur)

Op vrijdagavond 17 november wordt de documentaire ‘Where Are You, Adam?’ vertoond. Het betreft een bijzonder filmproject van de Oekraïense producer Alexander Plyska en cineast Aleksandr Zaporoshchenko. Deze filmdocumentaire geeft een inkijkje in het leven van monniken op het Griekse schiereiland Athos. De film is al in 10 landen uitgebracht (Letland, Estland, Litouwen, Griekeland , Cyprus, Georgia, Rusland, Oekraïne, Wit-Rusland, Bulgarije) en nu ook in Nederland te zien, Nederlands ondertiteld.

Mount Athos ofwel ‘Heilige berg’ is een 50 kilometer groot schiereiland. Tussen 963 en 1545 werden hier maar liefst veertig kloosters gebouwd. Inmiddels zijn dat er twintig waaronder het klooster Dochiariou (eind 10e/begin 11e eeuw). In dit klooster speelt ‘Where are you Adam?’ Vanaf 1060 tot 1912 was de monnikenrepubliek autonoom. Ze bleef dit ook tijdens het Turkse regime. Totdat de Grieken de macht overnamen. Na veertien jaar afhankelijkheid werd ze in 1926 weer zelfstandig. Mount Athos is het geestelijk en cultureel centrum van de Byzantijnse kerk. De kloosters bezitten een schat aan manuscripten en boeken. Tot de kunstvoorwerpen behoren fresco’s, mozaïeken en miniaturen. De monniken leiden een leven van introspectie, afzondering en gebed. Sinds 1990 nam het aantal monniken en novicen drastisch toe. Dit dankzij de instroom van vaak afgestudeerde jongeren uit het voormalig Sovjetblok. Het waarom ontdek je in de film ‘Where are you Adam?’ Het is een uitzonderlijke, visueel rijke en unieke beschouwende documentaire over de monniken en hun leven in een wereld die niet beheerst wordt door de klok. Prachtige beelden van de natuur, de ritmes van de seizoenen en de toewijding van de monniken, hun beproevingen, pijn en saamhorigheid.

De film heeft diverse nominaties en prijzen in de wacht gesleept. In 2019 won hij de Grand Prix van het Internationale filmfestival ‘Pokrov’. Ook behaalde de film een nominatie voor de publieksprijs van de ‘Golden Dziga Price’.

Locatie: Petruskerk, Krommenie (Snuiverstraat 2), aanvang: 20.00 uur
Door de Oekraïense filmmakers wordt een vrijwillige bijdrage van 10e p.p. gevraagd, als tegemoetkoming in de door de oorlog weggevallen inkomsten van de betrokkenen en hun families 

De filmvertoning is een initiatief van de Raad van Kerken Krommenie-Assendelft


 
terug
 
 
 
 

Kerkdienst 23 juni
datum en tijdstip 23-06-2024 om 10.00 uur

Voorganger:
Ds. Fred Toetenel 
meer details

 
Digitale Kerkdienst
16-6-2024 


Ds. Pieter van der Woel
 
Agenda Grote Kerk

 

Druk op de afbeelding om
naar de Agenda te gaan.

 
 
Kerkbuurten
juni 2024


Deadline volgend nummer:
 28 juni 2024 
(Volgende blad is voor juli, aug, sept)
 
Agenda Vrienden van de grote kerk Oostzaan


 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.