Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Oostzaan - Zondag 10.00 uur Kerkdienst in de Grote Kerk!
 
 
E-flits - jaargang 5, nr. 4 (april 2023).

E-flits - jaargang 5, nr. 4 (april 2023).

E-flits – april 2023
Vanuit de classis Noord-Holland bieden we u één keer per maand een E-flits aan met informatie over en activiteiten voor de classis en de regio.  

Gemeentebezoeken
Ook deze keer staan er weer mooie bezoeken in de agenda. Op 3 april in Zuiderkogge, op 11 april bij de Waddengemeente op mooi Texel, op 18 april in Bergen en tenslotte op 24 april in Blaricum. Ik kijk weer naar mooie ontmoetingen uit!
 
Welkom nieuwe scriba Mirjam Nieboer
Bijna een jaar geleden nam een van onze beide scriba’s Siep Rienstra afscheid van het breed moderamen. Sindsdien heeft onze onvolprezen ds Marijke Kraak (een deel van) zijn taak waargenomen. Nu echter prijzen we ons gelukkig een fonkelnieuwe scriba gevonden te hebben. Haar naam is Mirjam Nieboer, zij is woonachtig en kerkelijk actief op IJburg in Amsterdam. Mirjam brengt veel kerkelijke ervaring mee. Wij zijn heel blij met haar en heten haar van harte welkom. U zult haar tegenkomen, al was het maar via de mail!
 
Verkiezing leden classicae vergadering
De classicale vergadering bestaat uit ongeveer 25 leden. Die leden worden door de kerkenraden vanuit de ringen gekozen. Die verkiezing is nu weer aanstaande. Uiteraard zal de scriba van de classis zich met een concreet verzoek tot uw kerkenraad richten. Voor nu is het echter alvast goed om te weten dat de volgende vacatures bestaan:
Ring Alkmaar                    ouderling
Ring Amsterdam               predikant en ouderling-kerkrentmeester
Ring Hilversum                 ouderling
Ring Hoofddorp                predikant
Ring Noordkop                 ouderling
Ring Waterland                diaken
Ring West-Friesland        ouderling-kerkrentmeester
Ring Zaanstreek              ouderling
Hierbij een dringend verzoek aan alle betrokken kerkenraden om ambtsdragers voor te dragen. Je kunt het niet altijd aan een ander overlaten. Het lidmaatschap van de classicale vergadering is een lichte maar ook zinvolle taak. We gaan binnen de CV in grote vriendschappelijkheid met elkaar om.
 
Coronamaatregelen opgeheven
Het zal niet meer als verrassing komen, maar na alle zorg die we er in de afgelopen jaren over hadden is het ook heerlijk om te melden dat ook wat betreft de kerk alle maatregelen met betrekking tot het Corona tot het verleden behoren. Wie het allemaal nog even met eigen ogen wil lezen (inclusief de mededeling van de Rijksoverheid dat alle adviezen zijn ingetrokken), kan hier verder lezen.
 
Energie
Midden in de winter vulden de energie perikelen vele kerkelijke websites. Met het voorjaar in zicht, is dat minder geworden. Feit blijft echter dat de energiekosten volgens een peiling van de Vereniging van Kerkrentmeesterlijk Beheer zijn gestegen van gemiddeld 13.800 euro per gemeente naar 33.900 euro per gemeente. Wie wil kan hier verder lezen.
 
NBG-webinars ‘Job en het lijden’
Tussen 24 april en 22 mei biedt het NBG een serie webinars over Job en het lijden. Er wordt gekeken naar de thematiek van het boek Job, enkele cruciale passages, en naar de figuur Job in de joodse en christelijke traditie. Daarnaast gaat het over het lijden als Bijbels thema. De webinars worden verzorgd door Matthijs de Jong en Cor Hoogerwerf van het NBG, met medewerking van Hanneke van Loon (Tilburg University) en Katya Tolstoj (VU Amsterdam). Meedoen? Hier opgeven.
 
Te boeken: theatervoorstelling over de Bijbel door Bastiaan Ragas
In samenwerking met Nachtzon Media biedt de Protestantse Kerk gemeenten de mogelijkheid om de theatervoorstelling ‘In Gods naam’ te boeken. De voorstelling wordt gespeeld door acteur en zanger Bastiaan Ragas. Hij verwoordt hierin zijn hernieuwde ontdekking van de Bijbel. Iets om in ringverband te organiseren? Hier verder lezen.
 
Liedboekdag 13 mei
Tien jaar geleden werd het nieuwe Liedboek in gebruik genomen, toen met een grote dag in de Grote kerk van Monnickendam. Ook tien jaar na dato valt er nog steeds veel te ontdekken in het Liedboek. Daarvoor wordt weer een Liedboekdag georganiseerd, nu op zaterdag 13 mei in de Joriskerk in Amersfoort. Meer informatie is hier te vinden.
 
Vacatures
Zonder dat wij volledigheid kunnen garanderen, in de volgende gemeenten bestaat een vacature voor:
-        Amstelveen: kerkelijke studentenwerker 10 uur
-        Amstelveen Paaskerk: ambulant predikant 18 uur
-        Alkmaar: predikant 50-100%
-        Broek op Langedijk GK: predikant 32 uur
-        Heerhugowaard: jeugdwerker 16 uur
-        Opperdoes en Medemblik: predikant 32 uur
-        Vijfhuizen: gezinswerker 8 uur
 
Personalia
Op 1 mei neemt Martijn van Leerdam afscheid van de PG Amsterdam wijk Osdorp-Sloten. Martijn was ook lid van de classicale vergadering en hij vertrekt naar Rotterdam om daar predikant-directeur te worden van de Pauluskerk.
Ook op 1 mei neemt Christiaan van Ravensbergen afscheid van Wormermeer. Hij gaat zich de komende tijd volledig richten op de afronding van zijn proefschrift.
 
Column
Ook deze maand weer een column van de classispredikant. Deze keer over: De sleutels van de kerk.
 De e-flits verschijnt maandelijks. Dit is jaargang 5, nr.4 - april 2023).

Voor meer info: p.verhoeff@protestantsekerk.nl of
classisscriba-noord-holland@protestantsekerk.nl

terug
 
 
 
 

Kerkdienst 23 juni
datum en tijdstip 23-06-2024 om 10.00 uur

Voorganger:
Ds. Fred Toetenel 
meer details

 
Digitale Kerkdienst
9-6-2024 


Ds. Anneke Buitenbos
 
Agenda Grote Kerk

 

Druk op de afbeelding om
naar de Agenda te gaan.

 
 
Kerkbuurten
juni 2024


Deadline volgend nummer:
 28 juni 2024 
(Volgende blad is voor juli, aug, sept)
 
Agenda Vrienden van de grote kerk Oostzaan


 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.