Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Oostzaan - Zondag 10.00 uur Kerkdienst in de Grote Kerk!
 
 
E-flits - jaargang 5, nr. 3 (maart 2023).

E-flits - jaargang 5, nr. 3 (maart 2023).

E-flits – maart 2023
Vanuit de classis Noord-Holland bieden we u één keer per maand een E-flits aan met informatie over en activiteiten voor de classis en de regio.  

Gemeentebezoeken
Ook deze maand staan er weer mooie bezoeken in de agenda. Op 8 maart ben ik in Anna Paulowna. Daarna sla ik een weekje over omdat ik dan met de classispredikanten een paar dagen op Hydepark ben. Op 21 maart volgt St Pancras en op 29 maart Rijsenhout. Tot slot staat op 3 april Zuiderkogge in de  agenda. Veel om naar uit te zien!
 
Ring Noordkop in Middenmeer: Proeven en Praten
De ring Noordkop kwam op 11 januari bij elkaar in Middenmeer. Meer dan 40 gemeenteleden uit 8 gemeenten aten samen en spraken tussen de gangen door. Onderwerp was ons voedselsysteem dat flink onder druk staat. De stikstofwaarden dwingen ons tot een ander soort landbouw, maar boeren zijn er ook nog. Hoe kan het anders, beter? Makkelijke antwoorden zijn er niet, maar aan bewustwording werd gewerkt. Over de ontmoeting en de gesprekken verder lezen? Dat kan hier.
 
Bergen in Oekraïne
Al jaren woonden er relatief veel Oekraïners in Bergen. Veel vluchtelingen vonden dus na het uitbreken van de oorlog hun weg naar Bergen. Vanaf het begin heeft zich de Ruïnekerk voor hen een gastvrij thuis getoond. Maar daar hield het niet mee op. Na een overweldigende collecte en zoals ze zelf zeggen ‘door eigen kunde en bijbelse mazzel’ was de PG Bergen in staat 15 generatoren met een waarde van 28.000 euro naar Oekraïne te sturen om de koude winter door te komen. Kijk hier voor het filmpje en de blijdschap daarover in Oekraïne. Bergen en Alkmaar worden even door elkaar gehaald, maar dat mag de pret niet kreuken.
 
Betondorp Bloeit
In november 2022 werd pioniersplek Betondorp Bloeit de tweede kerngemeente binnen de Protestantse Kerk. In de synodevergadering van 11 februari werd dit bijzondere moment gemarkeerd: voorganger ds. Margrietha Reinders presenteerde haar nu zelfstandige kerngemeente aan de synodeleden en verzorgde ook een opening die alle synodeleden ontroerde. Dat mag je niet missen en daarom kun je hier verder lezen (en kijken).
 
Lutherse gemeenten Alkmaar en Amsterdam samen verder
Op zaterdag 14 januari ondertekenden vertegenwoordigers van de Evangelisch-Lutherse Gemeenten Alkmaar en Amsterdam in de Oude Lutherse Kerk (Amsterdam) de akte van fusie om gezamenlijk de toekomst tegemoet te treden. De voormalig zelfstandige lutherse gemeente Alkmaar werd daarmee een ‘huisgemeente’ van de lutherse gemeente Amsterdam. Bekijk de livestream van de vesper in de Oude Lutherse Kerk hier.
 
Oecumenisch Platform en meer
In 2017 werd de oecumenische raad van kerken in Noord-Holland opgeheven. Dat betekent niet dat er geen oecumenische activiteiten meer zijn. Die zijn vooral lokaal, maar toch ook op provinciaal niveau. Voor dat laatste is het Oecumenisch Platform Noord-Holland verantwoordelijk. Tweemaal per jaar organiseren zij een activiteit. Meer is hier te vinden.
Een van de initiatieven die ondersteund wordt is friend4friend, een jeugddiaconale activiteit waarbij jonge statushouders gekoppeld worden aan Nederlandse jongeren. Meer weten? Hier klikken.
 
Synodevergadering 11 februari
Ook in de synode is er besef van het gebrek aan bestuurskracht bij veel plaatselijke gemeente. Lees hier verder hoe de kerk er mee denkt om te gaan. Verder hier meer over hoe de synode sprak over het project ‘Thuisgevers’ voor statushouders, over de nieuwe ambtsvisie en over het project ‘Seksualiteit, genderidentiteit, huwelijk en relaties’.
 
Landelijke Open Kerkendag
Op tweede pinksterdag, 29 mei 2023, wordt de landelijke Open Kerkendag gehouden. De derde editie van de Open Kerkendag staat in het teken van het kerkinterieur. Het Nederlandse landschap staat bekend om de torenspitsen en kerken, maar wat schuilt er nu precies achter al die stenen façades? In de Nederlandse kerken is zóveel kunst en erfgoed te zien, dat je zonder overdrijving van musea kunt spreken. Wie meer wil weten of mee wil doen, kan hier verder lezen.
 
Vacatures
Zonder dat wij volledigheid kunnen garanderen, in de volgende gemeenten bestaat een vacature voor:
             
-        Alkmaar: predikant 50-100%

-        Amsterdam Nassaukerk: pastor 24 uur
-        Anna Paulowna en Julianadorp: predikant 100%
-        Aalsmeer-Dorp HG: jeugdwerker 12 uur
-        Broek op Langedijk GK: predikant 32 uur
-        Naarden: predikant 50%-100%
-        Oud-Velsen: predikant 80%
 
Personalia
Ds Sjaak Visser wisselde binnen de classis. Op 12 maart neemt hij afscheid van Zaandam, een week later wordt hij verbonden aan Oostzaan.
Mooi om daar direct onder te vermelden: Saskia van Meggelen nam een beroep aan naar de Wilheminakerk in Bussum. Saskia komt over van de PG Breda.
Nog een wisseling binnen de classis: Niels Gillebaard neemt op 12 maart afscheid van Heerhugowaard en wordt op 26 maart verbonden aan Heemskerk.
 
Column
Ook deze maand weer een column van de classispredikant. Deze keer over: Achttien


De e-flits verschijnt maandelijks. Dit is jaargang 5, nr.3 - maart 2023).

Voor meer info: p.verhoeff@protestantsekerk.nl of
classisscriba-noord-holland@protestantsekerk.nl

terug
 
 
 
 

Kerkdienst
datum en tijdstip 21-04-2024 om 10.00 uur

Voorganger:
nog niet bekend



 
meer details

 
Digitale Kerkdienst
14-4-2024 


Ds. Sjaak Visser
 
Agenda Grote Kerk

 

Druk op de afbeelding om
naar de Agenda te gaan.

 
 
Kerkbuurten
april 2024


Deadline volgend nummer:
 23 april 2024
 
Agenda Vrienden van de grote kerk Oostzaan


 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.