Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Oostzaan - Zondag 10.00 uur Kerkdienst in de Grote Kerk!
 
 
E-flits - jaargang 5, nr. 2 (februari 2023).

E-flits - jaargang 5, nr. 2 (februari 2023).

E-flits – februari 2023
Vanuit de classis Noord-Holland bieden we u één keer per maand een E-flits aan met informatie over en activiteiten voor de classis en de regio. 
 
Gemeentebezoeken
Ook deze keer staan er weer mooie bezoeken in de agenda. Op 2 februari ben ik bij de Binnenwaai op IJburg in Amsterdam.  Daarna volgen Heiloo op 6 februari, de Witte kerk in Nieuw Vennep op 13 februari, Uitgeest-Akersloot op 14 februari en Hoogkarspel-Lutjebroek op 22 februari. Ik kijk weer naar mooie ontmoetingen uit!
 
Classicale Vergadering 18 februari
Eenmaal per jaar komt de classicale vergadering een hele dag bij elkaar, deze keer op zaterdag 18 februari. We komen bijeen in de Ter Coulsterkerk in Heiloo, waar we om 10.00 uur beginnen met de viering van het Avondmaal. Daarna bezinnen we ons in het morgendeel op de ringen. Zijn die nu een last voor gemeenten, iets waar we niet op zitten te wachten omdat het al genoeg vergt om de eigen gemeente draaiende te houden? Of bieden ze ook mogelijkheden? We zullen een eerlijke afweging maken.
In de middag zijn er nog huishoudelijke zaken van verschillende aard af te handelen (o.a. benoemingen, verkiezing van een lid voor de generale synode), waarna we de dag zingend afsluiten.
 
Theatervoorstelling in de Zaanstreek
De gemeenten in de Zaanstreek organiseren samen een theatervoorstelling onder de titel ‘De poppenspeler van Warschau’. Deze muzikale vertelvoorstelling is een ontroerend verhaal over levens die zich verweven, bezien vanuit het perspectief van vriend en vijand. Het verhaal speelt zich af in het getto van Warschau tijdens de Tweede Wereldoorlog en is een vertelling over hoe hoop levend blijft in tijden van oorlog en chaos.
Op 17 februari om 20.00 uur in de Kogerkerk, Kerkstraat 14 Koog aan de Zaan. Toegang 7,50 (inclusief consumptie). Een trailer is hier te vinden. Reserveren kan hier.


Dienst erfenis slavernijverleden Amsterdam
Op 5 februari een bijzondere dienst rond dit thema. Een ruimtevullende kunstinstallatie in de Amsterdamse Oude Kerk maakt die geschiedenis tastbaar en de Oudekerkgemeente stemt de kerkdienst op zondag 5 februari daarop af. Meer weten? Hier klikken. 
 
Petrus in het land op Texel
Op 21 januari was Petrus in het land (elke zaterdag rond de klok van 5 op NPO2) in Oosterend bij de Waddengemeente op Texel. Onder andere onze eigen Geertje de Vries spreekt over ‘Bakens voor de toekomst’. Te leuk om te missen, dus hier terug kijken!
 
Veertigdagentijd
Voor alle informatie over de Veertigdagentijd (bloemschikkingen, kinderen, boekje ‘aan tafel’, Paasgroeten en Paaschallenge en nog veel meer), klik hier. Voor het bestellen van kalenders voor Veertigdagen, klik hier.
De Veertigdagenkalender van de Vereniging voor Vrijzinnig Protestanten is hier te bestellen.
 
NBG-webinars + exegese voor Veertigdagentijd
In de aanloop naar Pasen biedt het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap weer twee webinars aan voor predikanten en andere voorgangers. Op maandag 20 maart gaat het over Jezus als lijdende Messias (Matheus 16: 13-12) en op maandag 27 maart over Jezus die zich bekend maakt als de opgestane Heer (Lucas 24: 13-35).
Daarnaast biedt het NBG dit jaar voor het eerst een exegese-service voor de Veertigdagentijd. Wie zich aanmeldt ontvangt in deze periode steeds op maandag een e-mail met toelichting en inspiratie voor de tekst voor de komende zondag. De eerste mail komt op 20 februari. Voor informatie en aanmelding, klik hier.
 
Stijgende energiekosten
Energieverbruik van kerkelijke gebouwen en groeiende armoede door stijgende energieprijzen. De kerk wordt zelf geraakt door de energiecrisis en tegelijkertijd staan diaconieën voor de vraag hoe ze van betekenis kunnen zijn in een situatie van groeiende armoede in Nederland. Wie meer wil lezen hoe hier mee om te gaan kan hier verder lezen.
 
Vacatures
Zonder dat wij volledigheid kunnen garanderen, in de volgende gemeenten bestaat een vacature voor:
-        Amstelveen-Buitenveldert: predikant 100%

-        Haarlem: Coördinator ongedocumenteerden (21 uur)
-        Wognum c.a.: predikant 60%
Personalia
Beroepen als predikant-directeur van de Pauluskerk in Rotterdam is ds Martijn van Leerdam van de wijkgemeente Osdorp-Sloten te Amsterdam. Martijn heeft dit beroep aangenomen.
Beroepen door de PG Heemskerk: ds Niels Gillebaard te Heerhugowaard. Niels heeft dit beroep aangenomen. 
Ds Charlotte Kremer-Elzinga verkast binnen onze classis. Op 29 januari nam zij afscheid van Broek in Waterland-Zuiderwoude/Uitdam en op 5 februari wordt zij verbonden aan haar nieuwe gemeente Edam.
Ook op 5 februari wordt ds Arie de Fijter verbonden aan de Zenderkerk van de HG Huizen. Hij komt van Goudriaan en Ottoland.
Een week later, op 12 februari, wordt aan de Regenboogkerk in Hilversum verbonden ds Oane Reitsma. Hij komt van Enschedé. Oane was eerder werkzaam in NH in Koggenland en Medemblik.
 
Column
Ook deze maand weer een column van de classispredikant. Deze keer over: Johnny.
 


De e-flits verschijnt maandelijks. Dit is jaargang 5, nr.2 - februari 2023).

Voor meer info: p.verhoeff@protestantsekerk.nl of
classisscriba-noord-holland@protestantsekerk.nl

terug
 
 
 
 

Kerkdienst 23 juni
datum en tijdstip 23-06-2024 om 10.00 uur

Voorganger:
Ds. Fred Toetenel 
meer details

 
Digitale Kerkdienst
16-6-2024 


Ds. Pieter van der Woel
 
Agenda Grote Kerk

 

Druk op de afbeelding om
naar de Agenda te gaan.

 
 
Kerkbuurten
juni 2024


Deadline volgend nummer:
 28 juni 2024 
(Volgende blad is voor juli, aug, sept)
 
Agenda Vrienden van de grote kerk Oostzaan


 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.