Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Oostzaan - Zondag 10.00 uur Kerkdienst in de Grote Kerk!
 
 
E-flits - jaargang 4, nr. 9 (november 2022).

E-flits - jaargang 4, nr. 9 (november 2022).

E-flits – november 2022
Vanuit de classis Noord-Holland bieden we u één keer per maand een E-flits aan met informatie over en activiteiten voor de classis en de regio.  Deze maand een boordevolle Flits op Hervormingsdag. Een vaste burcht is onze God!
 
Gemeentebezoeken
Het einde van het jaar nadert, en dan zijn er altijd minder gemeentebezoeken. Deze maand alleen Den Helder (2 november ) en Westwoud (9 november). Toch iets om naar uit te kijken!
 
Classicale Vergadering 24 november
Onderwerpen op deze vergadering: allereerst de herverkiezing van de voorzitter van het classicale college voor de visitatie en van de classispredikant. De voorzitter van het college wordt voor 4 jaar verkozen, met mogelijkheid op herverkiezing. De classispredikant wordt voor 5 jaar verkozen, eveneens met een mogelijkheid voor een tweede periode. Bieden worden verkozen door de classicale vergadering (zie resp. ordinantie 10-3-5 en 4-16-2). Beiden hebben aangegeven beschikbaar te zijn voor een twee periode. Als voorzitter CCV is dat ds Conny Bakhuis uit Abbenes, en als classispredikant ds Peter Verhoeff uit Alkmaar. U hoort de uitslag.
Er zullen de nodige huishoudelijke zaken op de agenda staan. Ook elke vergadering van de classis: kennismaken met predikanten die nieuw zijn in Noord-Holland.
 
Ds Jan van Aller verbonden aan de classis
In een feestelijke dienst op zondag 2 oktober in Uitgeest is ds Jan van Aller (voorheen gemeentepredikant in onder andere Uitgeest/Akersloot en Haarlem-Schalkwijk) door de classispredikant verbonden aan de classis Noord-Holland. Jan ontving zijn zending als predikant met bijzondere opdracht voor zijn werk als geestelijke verzorger bij de politie, eenheid Noord-Holland.
 
Corona handleiding voor kerken
Het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO) heeft een corona-handreiking voor kerken geschreven die met verschillende scenario’s rekening houdt. Op deze manier kunnen gemeenten vooraf zien welke maatregelen passen bij welke situatie. Hier verder lezen.
 
Liedboek Job de Bruijn
Van de hand van Job de Bruijn (nu met emeritaat, maar tot mei jl. verbonden aan de PG Laren-Eemnes) is verschenen een prachtig liedboek onder de titel ‘Laat de liefde je dragen’. De prijs is slechts 15,00 euro. Hier te bestellen. Wie een indruk wil krijgen kan hier op YouTube eens kijken.
 
Theatervoorstelling ‘Na ons de zondvloed’
In deze theatervoorstelling vertelt voorganger Erik Jan Tillema (pionier in de Zijpe/Schagerbrug) over zijn eigen relatie met de zee en verbindt hij verhalen uit verschillende tradities met de actualiteit om zich zo af te vragen: komt na ons de zondvloed? ‘Soms komisch, soms ernstig, maar altijd met het water tot aan zijn lippen.’ Muzikant Victor Posch begeleidt hem op piano, saxofoon, dwarsfluit en met zang. Deze voorstelling is vanaf nu te boeken (ook als alternatief voor de kerkdienst). Hier verder lezen.
 
Thuisgevers
Aan de beelden uit Ter Apel zien we hoe de opvang van vluchtelingen verstopt zit. Daarom zijn de Protestantse Kerk en de gemeente Kampen het project ‘De Thuisgevers’ gestart. Kerken helpen vluchtelingen met een status, maar die nog wonen in een asielzoekerscentrum, op te vangen, zodat er weer doorstroming komt in aanmeld- en asielzoekerscentra. Voor een half jaar stellen kerken woonruimte beschikbaar aan statushouders, zodat zij alvast een leven kunnen opbouwen op de plaats waar de burgerlijke gemeente uiteindelijk voor een permanente woning zorgt. Hier verder lezen.
 
Klimaatgesprek onder pastores
Een aantal van onze collega’s schreef een handreiking met gespreksmateriaal voor het klimaatgesprek onder pastores. Onderwerpen die aan de orde komen zijn onder meer: pastor-zijn in context van de klimaatcrisis: welke theologie heb je nodig? Welke woorden kun je spreken? Waar mag je niet over zwijgen? Onze eigen Aster Abrahamse (Bethlehemkerk in Hilversum) schreef mee. Bijdragen zijn er ook van: Sam Janse, Bert de Leede, Trees van Montfoort en Paul Schenderling. Goed te gebruiken in bijvoorbeeld een werkgemeenschap en hier te downloaden.
 
Energielast
De stijgende energielasten raken de kerk zowel via de kerkrentmeesters die met zorg berekenen of ze de gebouwen wel kunnen verwarmen, als via de diaconie die nu al weet dat het aantal armen die de nota's niet kunnen betalen zal stijgen. De Protestantse Kerk heeft een themapagina ingericht waar achtergronden te vinden zijn voor kerkrentmeesters en voor diakenen. Hier verder lezen.
 
Vacatures
Zonder dat wij volledigheid kunnen garanderen, in de volgende gemeenten bestaat een vacature voor:
 
-       Bussum Wilhelminakerk: predikant 80%
-       Haarlem jeugdpionier (0,5 fte)

-       Amsterdam Willem de Zwijgerkerk: coördinator programmering en gebouw (24 uur p/w)
 
Personalia
Aangenomen: het beroep uitgebracht door de PG Hilversum (Regenboogkerk) op ds O. Reitsma te Enschede. Oane Reitsma keert daarmee terug naar Noord-Holland, eerder was hij verbonden aan Medemblik en aan Koggenland.
Aangenomen: het beroep uitgebracht door de HG Huizen (Zenderkerk) op ds Arie de Fijter van de HG Goudriaan en de HG Ottoland
Bedankt voor het beroep uitgebracht door de HG Huizen (Oude kerk) op ds J. W van Bart van de HG Harderwijk
 
Column
Ook deze maand weer een column van de classispredikant, klik hier (en dan even naar onder scrollen). Deze keer over: WK Qatar.
 


De e-flits verschijnt maandelijks. Dit is jaargang 4, nr.9 november 2022).

Voor meer info: p.verhoeff@protestantsekerk.nl of
classisscriba-noord-holland@protestantsekerk.nl

terug
 
 
 
 

Kerkdienst 23 juni
datum en tijdstip 23-06-2024 om 10.00 uur

Voorganger:
Ds. Fred Toetenel 
meer details

 
Digitale Kerkdienst
9-6-2024 


Ds. Anneke Buitenbos
 
Agenda Grote Kerk

 

Druk op de afbeelding om
naar de Agenda te gaan.

 
 
Kerkbuurten
juni 2024


Deadline volgend nummer:
 28 juni 2024 
(Volgende blad is voor juli, aug, sept)
 
Agenda Vrienden van de grote kerk Oostzaan


 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.