Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Oostzaan - Zondag 10.00 uur Kerkdienst in de Grote Kerk!
 
 
E-flits - jaargang 4, nr. 5 (mei 2022).

E-flits - jaargang 4, nr. 5 (mei 2022).

E-flits – mei 2022

Vanuit de classis Noord-Holland bieden we u één keer per maand een E-flits aan met informatie over en activiteiten voor de classis en de regio.

Gemeentebezoeken
Ook deze maand weer een aantal mooie bezoeken op de agenda. Op 10 mei ben ik bij de Zenderkerk van de HG Huizen. Op 12 mei volgt wijkgemeente Eltheto in Amsterdam en op 16 mei Castricum. Op 23 mei is Amsterdam Watergraafsmeer aan de beurt en op 31 mei Middenmeer. Ik zie er ook deze maand naar uit!

INSPIRATIEFESTIVAL 4 JUNI: INSCHRIJVEN VOOR 15 MEI!

Begin april ontvingen alle kerkenraden een uitnodiging voor het Inspiratiefestival op 4 juni. Het zal inmiddels duidelijk zijn: wij willen heel graag dat alle gemeenten met drie mensen vertegenwoordigd zijn. Dat kunnen leden van de kerkenraad zijn, maar dat hoeft beslist niet. Iedereen die een taak heeft in de kerk is van harte welkom. Daarom nu het dringende verzoek aan alle kerkenraden om vóór 15 mei drie mensen op te geven.

Niet meer wachten, maar nu doen. We rekenen ook op jouw gemeente!

Abbenes bij Petrus in het land!
Op zaterdag 23 april was de PG Abbenes bij Petrus in het land. Onderwerp was ‘Omzien naar elkaar’ onder andere naar aanleiding van de 19e eeuwse arts, dichter en weldoener Jan Pieter Heije, die begraven ligt in Abbenes. Hij schreef onder andere Gezang 464, maar ook geheide klassiekers als ‘Zie de maan schijnt door de bomen’ en ‘Een karretje op de zandweg reed’. Onze eigen Conny Bakhuis, predikant van Abbenes, is de gastvrouw. Dat wil niemand missen, dus hier kijken.

De Ontmoeting in Koog aan de Zaan krijgt subsidie uit de Solidariteitskas
Veel gemeenten weten dat we er allemaal aan afdragen: aan de Solidariteitskas. Dat je er ook subsidie uit kunt ontvangen is minder bekend. En dat is jammer. Daarom wijzen wij u graag op het verhaal van De Ontmoeting in Koog aan de Zaan die op deze wijze de kerk verduurzaamde. Dat laat je niet lopen en daarom lees je hier verder.

Voor diakenen
Opeens ben je diaken. Gevraagd en je vond dat je deze keer niet kon weigeren. Of misschien ben je wel met een diepe overtuiging aan je taak begonnen. Maar dan komen er toch opeens veel vragen op je af. Wat is dat eigenlijk, diaken? Wat doe je en wat niet? En hoe doe je het? Het kan bijna niets anders of zulke vragen gaan door je hoofd. Voor wie wil een korte, maar heldere online training. Hier kijken en als je wilt: opgeven.

Sollicitatietraining predikanten
Vroeger ging het vanzelf. Een hoorcommissie kwam ongevraagd in de dienst en daarna ging het rollen tot er een beroep kwam. Tegenwoordig loopt het verkassen van de ene gemeente naar de andere ook voor predikanten vaak via een sollicitatieprocedure. Overweeg je een andere gemeente? Misschien goed om dan eens een training te volgen. Wat doe je wel, en wat juist niet? Kijk eens mee naar mijn brief. En waarop solliciteer ik eigenlijk? Allemaal vragen die aan de orde komen. Geleid door de professionals van het Mobiliteitsbureau. Hier meer informatie en aanmelden.

Webinars ‘Met Ruth op weg naar Pinksteren’
Tussen 9 mei en 13 juni organiseert het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap een wekelijks online webinar voor voorgangers en theologen, met als thema ‘Met Ruth op weg naar Pinksteren’. Deelname is gratis. Het webinar geeft exegetische toelichting, achtergrondinformatie bij de vertaling en inspiratie voor de verkondiging.

Het boek Ruth is in de synagoge de feestrol die op Sjevoeot, het joodse pinksterfeest, gelezen wordt. Naast het verband met het joodse pinksterfeest, belicht het webinar ook de lijn van Ruth naar Handelingen, specifiek naar Handelingen 2 en Pinksteren.

De webinars worden gegeven door dr. Matthijs de Jong, drs. Cor Hoogerwerf en enkele gastsprekers. Steeds op maandagmorgen van 10.00-12.00. Hier verder lezen en meedoen!

Enquête geloof en duurzaamheid
Geloof en duurzaamheid wordt een steeds belangrijker thema in de kerk. Geen linkse hobby, maar voluit een taak voor de kerk. Het gaat immers om Gods schepping. Daarom ook is dit een van de thema’s op het Inspiratiefestival.

De werkgroep 'Eenvoudig Leven', een netwerk van theologen en andere betrokkenen - heeft met inbreng van classispredikanten - een enquête opgesteld. Doel is: peilen waar behoeften liggen. De enquête bestaat uit 10 vragen en het invullen kost nog geen 10 minuten. De enquête is hier te vinden.

 

Vacatures

Zonder dat wij volledigheid kunnen garanderen, in de volgende gemeenten bestaat een vacature voor:

-       Kerkelijke Werker Ouderenpastoraat Purmerend

-       Predikant Laren-Eemnes

-       Predikant Krommenie

-       Predikant Badhoevedorp

-       Diaconaal werker Hilversum

-       Jeugd- en jongerenwerker Zaandam

Personalia
Op Paaszondag 17 april nam ds Jantine Heuvelink afscheid van de Oranjekerk in Amsterdam. Zij vertrekt naar de PG Bunnik.      

Op 24 april nam ds Wilko Nijkamp afscheid van de PG Julianadorp. Hij vertrekt naar de PG Culemborg.       

Ds Peter van Ankeren (Het Vierkant: Wognum c.a.) nam het beroep aan dat de GK Papendrecht op hem uitbracht.

Ds Hetty Boersma uit Gramsbergen nam het beroep aan dat de PG Enkhuizen op haar uitbracht.

Ds Richtsje Abma gaat de Oosterlichtkerk in Huizen verlaten. Zij nam een beroep aan naar Oegstgeest.

Column
Ook deze maand weer een column van de classispredikant, klik hier (en dan even naar onder scrollen). Deze keer over: Predikantentekort.


De e-flits verschijnt maandelijks. Dit is jaargang 4, nr.5 mei 2022).

Voor meer info: p.verhoeff@protestantsekerk.nl of
classisscriba-noord-holland@protestantsekerk.nl

terug
 
 
 
 

Kerkdienst
datum en tijdstip 21-04-2024 om 10.00 uur

Voorganger:
nog niet bekend 
meer details

 
Digitale Kerkdienst
14-4-2024 


Ds. Sjaak Visser
 
Agenda Grote Kerk

 

Druk op de afbeelding om
naar de Agenda te gaan.

 
 
Kerkbuurten
april 2024


Deadline volgend nummer:
 23 april 2024
 
Agenda Vrienden van de grote kerk Oostzaan


 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.