Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Oostzaan - Zondag 10.00 uur Kerkdienst in de Grote Kerk!
 
 
E-flits - jaargang 4, nr. 3 (maart 2022).

E-flits - jaargang 4, nr. 3 (maart 2022).

E-flits – maart 2022
Vanuit de classis Noord-Holland bieden we u één keer per maand een E-flits aan met informatie over en activiteiten voor de classis en de regio.  
 
Gemeentebezoeken
De maatregelen zijn grotendeels vervallen, gemeentebezoeken kunnen weer plaatsvinden. En dat willen we weten ook! Deze maand liefst 6 bezoeken. Op 1 maart de Oude Kerk in Amsterdam en op 2 maart de PG Slootdorp. Op 14 maart is Weesp aan de beurt en op 17 maart Koggenland. Daarna volgen nog de Diependaalsekerk in Hilversum op 22 maart en Callantsoog op 28 maart. Geweldig dat het weer kan!
 
Kerk na Corona
De laatste adviezen van het moderamen met betrekking tot de Coronamaatregelen zijn hier te vinden.
Voorjaar 2021 hebben wij u een Handreiking ‘Kerk na Corona’ doen toekomen. Alle reden om die juist nu nog een keer onder de aandacht te brengen. Het is goed om na te denken over hoe wij als kerk uit Corona komen. Lockdown ging immers (min of meer) vanzelf, lockfree zeker niet. Zie bijlage!

 
 
INSPIRATIEFESTIVAL 4 JUNI
In januari lieten we al een Save the Date uitgaan, elke maand wordt er een volgend tipje van de sluier opgelicht. Deze maand alvast de aankondiging dat er van elke gemeente 3 mensen aanwezig kunnen zijn. Het maximale aantal deelnemers bedraagt rond de 400, dus meer dan 3 zal dus niet mogelijk zijn. Maar minder dan 3 ook niet! Deze dag is voor de hele classis en het is dus onze wens dat ook alle gemeenten aanwezig zijn.
Drie van iedere gemeente, alle gemeenten vertegenwoordigd en een meer dan aantrekkelijk programma. Dat wil je niet missen en daarom zet je 4 juni (de dag voor Pinksteren!) een rood kruis in je agenda. Vanaf 10.00 uur in de Cultuurkoepel in Heiloo. In de loop van maart ontvangen alle kerkenraden een uitnodiging. We rekenen op je!
 

 
Gezocht: nieuwe scriba
Onze goede Siep Rienstra gaat er mee ophouden. Voor velen in Noord-Holland een meer dan bekend gezicht. Jarenlang was hij gemeenteadviseur in vele classes. Daarna ging hij met pensioen maar zette hij zijn kerkelijke werk voort als vrijwilliger. Natuurlijk in de eigen gemeente Winkel, maar ook in andere gemeenten. En last but not least ook als scriba van de classis. Eerst van de oude classis Alkmaar, later van de classis Noord-Holland. Wij zullen Siep vanzelfsprekend op passende wijze danken voor al zijn trouwe kerkenwerk.
Met het vertrek blijft er natuurlijk ook een vacature achter. Wij zoeken dus een nieuwe scriba. Naast Tineke van Alphen, want wij werken tot ieders genoegen met 2 scriba’s. Wie zoeken we? Het is niet verplicht maar enige ervaring als scriba in de eigen gemeente is handig. Verder: bekendheid met het reilen en zeilen van de kerk en natuurlijk de zin om deze taak samen met het mooie team van het breed moderamen op je te nemen. Ben je zo iemand of ken je zo iemand, laat het even weten. Kan via mail of telefoon aan de classispredikant.
 
Noord-Holland op tv: Winkel en Broek op Langedijk
Op zaterdag 12 februari was er op tv bijna niet aan Noord-Holland te ontkomen. Eerst bij Petrus in het Land een uitzending vanuit Winkel. Met onze collega Jan Andries de Boer werd de top 10 van kerkliederen doorgenomen. De Protestantse Kerk liet onderzoek doen naar welke liederen kerkmensen het liefst zingen. Kijk hier en je ziet de top 10 voorbij komen. Je kent ze allemaal!
Later op de avond was onze collega Leon van den Dool bij Crux. Leon is predikant in de HG Broek op Langedijk en heeft de zolder van de pastorie verbouwd om plek te bieden aan vluchtelingen. In en rond de gemeente roept dat reacties op. Wil je niet missen, en daarom kun je hier klikken.
 
Coaching en Teamcoaching  
In steeds meer gemeenten met verschillende predikanten, pioniers en kerkelijk werkers wordt gezocht naar manieren om beter samen te werken en werkelijk een team te vormen. Naar aanleiding daarvan heeft Stichting Ruimzicht, samen met de coaches en op basis van opgedane ervaringen, een traject voor teamcoaching ontwikkeld. Stichting Aanpakken heeft toegezegd de teamcoaching van Ruimzicht te ondersteunen met  € 1500,- per traject, ongeacht het aantal deelnemers. Kijk hier.
Naast teamcoaching biedt Ruimzicht ook individuele coaching aan. Het beeld is vaak dat coaching bedoeld is voor predikanten die het niet redden of aan de rand zitten. Dat geldt niet voor deze vorm. Doel van deze coaching is juist dat predikanten bevlogen en geïnspireerd blijven zodat zij met vreugde en voldoening kunnen werken. Door diverse fondsen ook met € 1500 ondersteund. Hier verder lezen.
 
Kerkrentmeester   
Deze maand speciale aandacht voor de kerkrentmeesters. Want of je nu net nieuw bent of al heel wat jaren meeloopt, kerkrentmeester zijn is een vak apart en er valt op dat gebied heel wat te leren.
Dat kan bij de kerk zelf: een aantal online trainingen, hier te vinden. Maar ook de VKB organiseert trainingen in een heuse VKB-academy. Hier klikken om meer te vinden. Aarzel niet als je beslagen ten ijs wilt komen.
 
Personalia
Aangenomen: het beroep door de PG Bunnik op ds Jantine Heuvelink van de Oranjekerk in Amsterdam.
Aangenomen: het beroep dat de HWBA Eben Haëzer te Amstelveen uitbracht op proponent E. C. de Waard te Driesum.
Aangenomen: het beroep door de PG Oegstgeest op ds Richtsje Abma van het Oosterlicht in Huizen.
 
Op 30 januari nam ds Veronique Lindenburg afscheid van de PG Naarden. Zij gaat verder als ambulant predikant.
Op 6 februari werd verbonden aan de Ontmoetingskerk in Haarlem (Schalkwijk): ds Anette Sprotte, zij kwam van Leusden.
Op 13 februari nam afscheid van Heemskerk ds Marco Visser, wegens vertrek naar Rotterdam-Noordrand.
Op 1 februari is Marleen Blootens is bij NewConnective, het studentenplatfom van VU en PG Amsterdam. Zij volgt daar ds Riekje van Osnabrugge op die met emeritaat is gegaan.
Vanaf 1 maart houden de hulpdiensten van ds Wielie Elhorst in de Oranjekerk in Amsterdam op. Hij blijft werkzaam in de Wilhelminakerk in Bussum.
 
 
Column
Ook deze maand weer een column van de classispredikant, klik hier (en dan even naar onder scrollen). Deze keer over: Gerard Reve.
 


De e-flits verschijnt maandelijks. Dit is jaargang 4, nr.3 maart 2022).

Voor meer info: p.verhoeff@protestantsekerk.nl of
classisscriba-noord-holland@protestantsekerk.nl

terug
 
 
 
 

Kerkdienst 23 juni
datum en tijdstip 23-06-2024 om 10.00 uur

Voorganger:
Ds. Fred Toetenel 
meer details

 
Digitale Kerkdienst
16-6-2024 


Ds. Pieter van der Woel
 
Agenda Grote Kerk

 

Druk op de afbeelding om
naar de Agenda te gaan.

 
 
Kerkbuurten
juni 2024


Deadline volgend nummer:
 28 juni 2024 
(Volgende blad is voor juli, aug, sept)
 
Agenda Vrienden van de grote kerk Oostzaan


 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.