Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Oostzaan - Zondag 10.00 uur Kerkdienst in de Grote Kerk!
 
 
E-flits - jaargang 4, nr. 10 (december 2022).

E-flits - jaargang 4, nr. 10 (december 2022).

E-flits – december 2022
Vanuit de classis Noord-Holland bieden we u één keer per maand een E-flits aan met informatie over en activiteiten voor de classis en de regio.
 
Kerst!
Twee jaar lang hebben we thuis gezeten met Kerst. Familie en vrienden konden maar mondjesmaat worden ontmoet. En ook de kerk was dicht. Nou ja, we keken mee via laptop of iPad. We blijven voorzichtig, maar nu ziet het er toch echt naar uit dat we weer mogen samenkomen met Kerst. Vanuit de classis wensen we alle gemeenten prachtige Kerstdiensten. Maak er een geweldig feest van, met de gemeente, met het hele dorp en de hele stad. Urbi et orbi!
Wie nog op zoek is naar materiaal, kan dat hier in overvloed vinden.
 
Herbenoeming classispredikant
Volgend jaar 1 september loopt mijn eerste termijn van 5 jaar als classispredikant voor Noord-Holland af. Een verlenging met 5 jaar is eenmaal mogelijk. Ik heb mij voor die tweede termijn graag beschikbaar gesteld en de classicale vergadering van 24 november heeft besloten mij voor een tweede periode te benoemen. .
Ik ben blij met dat vertrouwen en dankbaar dat ik dit mooie werk nog 5 jaar mag doen. Het is een pittige maar ook een mooie taak om met gemeenten mee te denken over de kerk van de toekomst. Classispredikant ben ik alleen maar omdat er gemeenten zijn. Daar zijn we kerk, en daar zal ik mij ook met alles wat me gegeven is de komende 5 jaar voor inzetten. Ik zie uit naar weer vele mooie en inspirerende ontmoetingen!
 
Gemeentebezoeken
Slechts één gemeentebezoek deze maand. De kerk is Stille Nacht aan het oefenen en heeft begrijpelijkerwijs geen tijd voor een classispredikant. Toch bleek er nog één gemeente ruimte in de agenda te hebben. Op 8 december ben ik te gast bij de Keizersgrachtkerk in Amsterdam. Ik verheug me erop!
 
Nieuwe intervisiegroep?
Veel predikanten maken deel uit van een intervisiegroep om samen naar hun werk te kijken. Altijd geweldig leerzaam, je leert van en met elkaar. Van enkele kanten bereikte mij het verzoek om een nieuwe groep te starten. Als er collega’s zijn die het prettig vinden om ook mee te gaan doen, meld je even bij de classispredikant. Die kan dan collega’s met elkaar in contact brengen. Van harte aanbevolen!
 
Gezocht: een jurist
Als iemand het oneens is met een besluit dat genomen is door een kerkelijk lichaam, is bezwaar mogelijk. Daarvoor bestaat het Classicale College voor Bezwaren en Geschillen. Dat college bestaat uit een aantal leden van de kerk. Aan hen is in ieder geval één jurist toegevoegd. Voor die plek is op dit moment een vacature. Kent of bent u iemand die voor de vervulling daarvan in aanmerking zou kunnen komen, meld u bij de classispredikant. Wij zijn naarstig op zoek en horen heel graag van u!
 
Online training vertrouwenspersonen
Overweegt u een aanstelling als vertrouwenspersoon in de kerk? Of hebt u die al? Dan is de training Interne vertrouwenspersoon onmisbaar! Onderwerpen die aan de orde komen zijn: krachten en valkuilen als vertrouwenspersoon, gespreksvaardigheden in te zetten bij complexe kwetsbare situaties en veel (nieuwe) kennis op het gebied van seksueel misbruik en aanverwante zaken. Wie meer wil weten, kan hier verder lezen. Opgeven ook.
 
Themapagina voor ambtsdragers
Veel van de lezers van deze E-Flits zijn ambtsdrager. Voor sommigen is veel van het ambt nieuw. Dan komen er allerlei vragen op je af: wat hoort wel bij mijn taak, en wat niet? Moet ik overal bij zijn, waar kan ik informatie vinden? Wie helpt me als ik de weg even niet meer weet, of als ik het gevoel heb dat ik vastloop? Voor veel van dit soort vragen is de themapagina voor ambtsdragers. Voor oude rotten en nieuwe lingen. Voor zoekers en voor vinders. Voor iedereen kortom, hier verder lezen.
 
Meedoen aan The Passion
Kerst is nog weken weg en toch wordt er al nagedacht over Pasen. In aanloop naar de landelijke Passion op Witte Donderdag 2023 (dit keer in Harlingen) organiseert de Protestantse Kerk The Passion 40daagse. Gemeenten in heel Nederland kunnen hieraan gratis meedoen door een concert en een paaswake te organiseren: een unieke kans om het verhaal van Pasen op een aansprekende en laagdrempelige manier te delen in je eigen dorp, stad of wijk. Hier verder kijken hoe je mee kunt doen.
 
Inspiratiefestival op Terschelling
Nog verder weg, maar ook volgend jaar is er weer een Inspiratiefestival op mooi Terschelling. Op 20, 21 en 22 oktober 2023 een kerkelijk Oerol voor wie er zin in heeft. Veel gemeenten uit Noord-Holland waren al deelnemer. Wie meer wil weten en eventueel opgeven, kan hier klikken.
 
Vacatures
Zonder dat wij volledigheid kunnen garanderen, in de volgende gemeenten bestaat een vacature voor:
-       Alkmaar: predikant 80-100%
 
Personalia
Ds Lennart Heuvelman gaat de PG Naarden na ruim 14 jaar verlaten. Hij is sinds 1 september als predikant verbonden aan de Stichting Ruimzicht. Daarnaast zal hij vanaf 1 januari 2023 aan de slag gaan als ambulant predikant in Leersum.
Ds Charlotte Kremer-Elzinga heeft het beroep uitgebracht door de PG Edam aangenomen. Charlotte komt ook uit onze classis, zij gaat Zuiderwoude-Uitdam-Broek in Waterland verlaten. 
Op 6 november werd aan de PG Krommenie verbonden: ds Hans de Waal. Hij kwam van Nijland (Fr.).
Op 13 november nam afscheid van de PG Uitgeest-Akersloot: ds Eveline Plaisier. Zij vertrekt naar de Wilhelminakerk in Dordrecht.
Op 11 december nemen afscheid van de PG Heiloo: ds Hanneke Ruitenbeek en ds Edward Kooiman. Beiden gaan verder als ambulant predikant. Om te beginnen respectievelijk in Alkmaar-Zuid en in Anna Paulowna.
 
Column
Ook deze maand weer een column van de classispredikant, klik hier (en dan even naar onder scrollen). Deze keer over: Ik mis je.
  


De e-flits verschijnt maandelijks. Dit is jaargang 4, nr.10 - december 2022).

Voor meer info: p.verhoeff@protestantsekerk.nl of
classisscriba-noord-holland@protestantsekerk.nl

terug
 
 
 
 

Kerkdienst 14 juli, dienst met extra welkom aan gehandicapten
datum en tijdstip 14-07-2024 om 10.00 uur

Voorganger:
Ds. Sjaak Visser 
meer details

 
Kerkbuurten
juli, augustus, september 2024


Deadline volgend nummer:
20 september 2024 
(Volgende blad is voor oktober)
 
Digitale Kerkdienst
7-7-2024 


Ds. Marianne van Amerongen
 
Agenda Grote Kerk

 

Druk op de afbeelding om
naar de Agenda te gaan.

 
 
Agenda Vrienden van de grote kerk Oostzaan


 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.