Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Oostzaan - Zondag 10.00 uur Kerkdienst in de Grote Kerk!
 
 
E-flits - jaargang 3, nr. 5 (mei 2021).

E-flits - jaargang 3, nr. 5 (mei 2021).

E-flits – mei 2021
Vanuit de classis Noord-Holland bieden we u één keer per maand een E-flits aan met informatie over en activiteiten voor de classis en de regio. 

Versoepeling maatregelen Corona
Zoals aangegeven in een bericht dat op zaterdag 24 april reeds aan alle ontvangers van de E-Flits werd verzonden: vanaf zondag 2 mei zijn er tijdens alle kerkdiensten weer 30 bezoekers (exclusief medewerkers) toegestaan. Ook is maatwerk voor grote gebouwen (meer dan 300 reguliere zitplaatsen) mogelijk. Voor wie het nog niet meekreeg, meer is hier te lezen. 
 
Tweemaal Noord-Holland in Petrus in het land!
Liefst tweemaal waren protestantse gemeenten deze maand aan de beurt in het tv-programma Petrus in het Land. Nauwelijks voorstelbaar dat u het gemist hebt, maar wie wil kan terugkijken. 
Op 10 april was PG Heiloo aan de beurt, onder andere met onze collega’s Edward Kooiman, Andre Martens en Hanneke Ruitenbeek. Het thema was ‘Heilige Grond’. Kijk hier Heiloo terug. Op 24 april was de beurt aan de HG Broek op Langedijk, onder andere met ds. Leon van den Dool. Deze keer was het thema ‘Het leven delen. Kijk hier Broek op Langedijk terug.
Ook in mei is Noord-Holland (onder voorbehoud van wijzigingen) weer tweemaal aan de beurt. Op 15 mei is het de beurt aan de Nieuwendammerkerk in Amsterdam-Noord, met ds. Paula de Jong en een week later op de zaterdag voor Pinksteren Bergen met onze collega Engele Wijnsma. Altijd zaterdag 17.10 NPO2. Kijken!
 
Het heeft Zijne Majesteit behaagd
Vanuit heel veel gemeenten bereikte ons berichten dat kerkleden door de koning op Koningsdag zijn bedacht met een onderscheiding. Wat mooi dat zoveel kerkmensen zo’n groot blijk van verdiende waardering mochten ontvangen voor hun belangeloze inzet voor anderen. Alle decorandi feliciteren wij van harte!
Ook het breed moderamen mocht delen in de vreugde. Onze eigen diaken Cees de Soet ontving van een koninklijke onderscheiding. Meer dan veertig jaar is Cees al actief voor mensen die in de knel zitten. Met name zijn werk voor de diaconie in Amsterdam mag daarbij genoemd worden. En ook zijn jaren in het breed moderamen, eerst in de oude classis Amsterdam en sinds 2018 in de classis Noord-Holland, mogen niet onvermeld blijven. Wij zijn blij met en trots op Cees!
 
Online ontmoeting kerkelijke werkers
Jaarlijks organiseert de Mobiliteitspool van de Protestantse Kerk in samenwerking met CNV Kerk en Ideëel een bijeenkomst voor kerkelijk werkers. In 2021 zal deze online plaatsvinden op woensdagmiddag 19 mei. Aanmelden kan vanaf nu, en hier. 
 
Webinar beroepingswerk 20 mei
Beroepingswerk gaat ook in tijden van Corona door. Soms zijn er veteranen in de gemeente, maar vaak ook doen mensen zo’n traject voor de eerste keer. En dan komen er vragen op je af. Hoe werkt de beroepingsprocedure? Hoe maak je een goede profielschets en een wervingsplan voor een nieuwe predikant? Welke taken hebben kerkenraad, beroepingscommissie en gemeente? In het gratis webinar 'Vacant, waar start je?' wordt een antwoord gegeven op deze en andere vragen. Meer informatie vinden en opgeven kan hier. 
 
Masterclass NBV voor bijbelprofessionals
In oktober 2021 verschijnt de NBV21. Wat is er nieuw aan deze verbeterde versie van de NBV? Hoe is de NBV21 tot stand gekomen? En voor welke dilemma’s kom je te staan bij het vertalen? Om over vragen en veel meer rond de NBV21 in gesprek te gaan organiseert het NBG online masterclasses. Speciaal voor bijbelprofessionals zoals predikanten, voorgangers en kerkelijk werkers. Deelname is gratis. Meer weten en aanmelden kan hier. 
 
Voor kerkrentmeesters en diakenen: wijziging ANBI
Alle gemeenten en diaconieën hebben eind maart een brief gekregen van de Belastingdienst over ‘wetswijzigingen ANBI’s’. Voor grotere ANBI’s wordt het gebruik van standaardformulieren verplicht. Gemeenten en diaconieën hoeven op dit moment nog niets te doen. Maar het is wel wijs hier alvast eens verder te lezen. 
 
Theologie Voor Geïnteresseerden in Noord-Holland
Al jaren wordt in Amsterdam de TVG cursus gegeven. Deskundige en ervaren docenten maken deelnemers enthousiast voor de klassieke theologie vakken als Oude en Nieuwe Testament, geloofsleer en kerkgeschiedenis, maar ook voor vakken als pastoraat, diaconaat, liturgiek, filosofie, ethiek, contextuele theologie, jodendom en wereldgodsdiensten. De cursus duurt drie jaar en wordt elk jaar gegeven van september t/m april (66 lessen) op dinsdagmorgen in de Thomaskerk. De enige vereiste is belangstelling voor theologie. De kosten bedragen per cursusjaar € 285. Enkele cursisten kunnen de cursus ook online volgen. Voor meer informatie en opgeven, klik hier. 

Column
Ook deze maand weer een column van de classispredikant, klik hier (en dan even naar onder scrollen). Deze keer over: Kleine jongen.
 


 
De e-flits verschijnt maandelijks. Dit is jaargang 3, nr. 5 mei 2021).

Voor meer info: p.verhoeff@protestantsekerk.nl of
classisscriba-noord-holland@protestantsekerk.nl

terug
 
 
 
 

Kerkdienst 14 juli, dienst met extra welkom aan gehandicapten
datum en tijdstip 14-07-2024 om 10.00 uur

Voorganger:
Ds. Sjaak Visser 
meer details

 
Kerkbuurten
juli, augustus, september 2024


Deadline volgend nummer:
20 september 2024 
(Volgende blad is voor oktober)
 
Digitale Kerkdienst
7-7-2024 


Ds. Marianne van Amerongen
 
Agenda Grote Kerk

 

Druk op de afbeelding om
naar de Agenda te gaan.

 
 
Agenda Vrienden van de grote kerk Oostzaan


 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.