Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Oostzaan - Zondag 10.00 uur Kerkdienst in de Grote Kerk!
 
 
E-flits - jaargang 2, nr. 4 (april 2020).

E-flits - jaargang 2, nr. 4 (april 2020).


 


E-flits – april 2019
Een volledig andere Flits dan andere maanden. De reden is duidelijk. Er zijn veel activiteiten en classis en regio, maar vrijwel niets is fysiek te bezoeken. Daarom hieronder een aantal verwijzingen, waarvan we hopen dat u als plaatselijke gemeenten er uw voordeel mee kunt doen.
 
Paasmorgen: kerkdienst op RTV-NH!!
Veel mensen zijn in staat de online diensten van hun eigen gemeente te volgen via internet. Maar niet iedereen heeft daarvoor de kennis in huis. En veel mensen buiten de kerk weten wellicht niet eens dat je zo met een plaatselijke gemeente verbonden kunt zijn.
Daarom zijn wij blij dat RTV-NH op Paasmorgen een dienst wil uitzenden. Vanuit de Ruïnekerk in Bergen, met professionele muzikanten als Britta Maria (zang) en Maurits Fondse (piano). Voorgangers zijn de plaatselijke predikant Engele Wijnsma en classispredikant Peter Verhoeff. Te volgen via kanaal 707 (Ziggo) of kanaal 509 (KPN). Om geen plaatselijke diensten in de wielen te rijden begint de dienst om 11 uur!!
Dringend verzoek: wilt u het bericht over deze dienst via uw kanalen aan zoveel mogelijk gemeenteleden doorgeven?

Niet alleen
nietalleen.nl is inmiddels een begrip geworden. Talloze mogelijkheden in deze moeilijke tijd voor wie het nodig heeft. Kinderopvang, maaltijden, een wandeling, boodschappen doen, gebed of even een luisterend oor. Via 0800-1322 en nietalleen.nl zijn inmiddels honderden hulpvragen opgelost. Ruim duizend lokale hulpinitiatieven zijn al aangesloten. Uw gemeente ook? Hier meer informatie.
 
Gebedenboekje
We bidden in deze dagen meer dan ooit. En toch is het niet altijd eenvoudig om worden te vinden. Daarom op de website van de kerk te vinden een wondermooi boekje vol gebeden. De gebeden zijn geschreven in maart 2020, na de uitbraak van het coronavirus in Nederland. Ze kunnen gebruikt worden om uw persoonlijk gebed richting te geven, om aan anderen te geven of om in gebedsdiensten en vieringen te gebruiken. Hier te vinden.
 
Verklaring predikant
Vorige week bericht worden dat er een ware run was ontstaan op de verklaring predikant, waarmee duidelijk wordt dat predikant als cruciaal beroep geldt. Inmiddels is er in Utrecht een automatiseringsslag gemaakt en krijgt elke predikant en kerkelijke werker met predikantstaken automatisch een dergelijke verklaring toegezonden. Aanvragen is niet meer nodig!
Voor kerkelijke werkers zonder predikantstaken geldt een andere regeling. Ook zij behoren tot de cruciale beroepen, maar de verklaring moet dan worden verstrekt door de kerkenraad. Een standaardverklaring wordt aan iedere kerkenraad toegezonden. Ook in dit geval is aanvragen dus niet nodig!
 
Kerkelijk noodrecht
Welke ruimte heb je als kerkenraad of als moderamen om, nu het coronavirus het openbare leven voor een groot deel plat legt, toch te doen wat nodig is? Kerkdiensten zijn niet mogelijk, vergaderingen kunnen niet gehouden worden. En toch moeten sommige dingen worden geregeld. Daarover een artikel van prof. Leo Koffeman, hier te vinden.
 
Jaarrekeningen     
In verband met de bijzondere omstandigheden door de maatregelen rondom het coronavirus is de regeling voor het indienen van de jaarrekening 2019 van de gemeente en de diaconie aangepast. Hier vindt u de wijzigingen.
 
Veelgestelde vragen
De situatie waarin we terecht gekomen zijn roept voor kerkenraden ook veel vragen op. Over hoe een predikant in deze tijd overstapt van de oude naar de nieuwe gemeente. Over de jaarrekening en Avondmaal. Over verkiezingen en werktijdverkorting. Kortom over van alles, en over nog veel meer. Daarvoor is er een rubriek Veelgestelde vragen. Klik hier.
 
Tot slot
Omstandigheden wijzigen snel. Wat vandaag actueel is, is morgen achterhaald. Hou daarom goed in de gaten de website van de Rijksoverheid, van het RIVM, en natuurlijk van de kerk.
 
   
 
Column: Corona-competitie
Voor de laatste column van de classispredikant, klik hier (even naar onder scrollen). Deze maal over Corona-competitie.
 
De e-flits verschijnt maandelijks. Dit is jaargang 2, nr. 4 april  2020).

Voor meer info: p.verhoeff@protestantsekerk.nl of
classisscriba-noord-holland@protestantsekerk.nl

terug
 
 
 
 

Kerkdienst 14 juli, dienst met extra welkom aan gehandicapten
datum en tijdstip 14-07-2024 om 10.00 uur

Voorganger:
Ds. Sjaak Visser 
meer details

 
Kerkbuurten
juli, augustus, september 2024


Deadline volgend nummer:
20 september 2024 
(Volgende blad is voor oktober)
 
Digitale Kerkdienst
7-7-2024 


Ds. Marianne van Amerongen
 
Agenda Grote Kerk

 

Druk op de afbeelding om
naar de Agenda te gaan.

 
 
Agenda Vrienden van de grote kerk Oostzaan


 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.