Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Oostzaan - Zondag 10.00 uur Kerkdienst in de Grote Kerk!
 
 
E-flits - jaargang 1, nr. 5 (mei 2019).

E-flits - jaargang 1, nr. 5 (mei 2019).


 


E-flits – mei 2019
Vanuit de classis Noord-Holland bieden we u één keer per maand een gratis E-flits aan met informatie over en activiteiten voor de classis en de regio. 
 
Gemeentebezoeken
Ook deze maand staan er weer vijf gemeentebezoeken gepland. Op 7 mei hoop ik in Diemen te zijn. Op 16 mei volgt Uitgeest-Akersloot. Op 20 mei reis ik naar Rijsenhout, en daarna op 23 mei naar Blaricum. Op 28 mei sluit in de maand mei af in Edam.
 
Ringen
Op 8 mei is er een bijeenkomst van de Ring Edam-Zaandam. Dat zou in deze samenstelling wel eens de laatste bijeenkomst kunnen zijn. Gemeenten in de Ring Edam-Zaandam hebben immers in grote meerderheid aangegeven te willen splitsen in een Ring Waterland en een Ring Zaanstreek. Dat is echter geen enkele reden om bij deze bijeenkomst weg te blijven. Want namens de Dorpskerkenbeweging komt ambassadeur Jolanda Tuma met gemeenten nadenken hoe je kerk in, voor en met het dorp kunt zijn. En daarbij mag je dorp heel ruim opvatten. Vanaf 19.30 in de Taborkerk in Purmerend.
Ook de Ring Hoofddorp komt weer bij elkaar. Deze keer voor een middag zingen. De muzikale leiding is in handen van Wilna Wierenga, en de piano en orgelbegeleiding wordt verzorgd door Jeroen Koopman. Vanaf 14.30 uur in de Pelgrimskerk in Badhoevedorp. Er wordt om 17.00 afgesloten met een korte vesper.
 
Ambulant predikant
Is uw gemeente vacant? Is er sprake van ziekte? Is de dominee met zwangerschapsverlof? Dit en andere situaties zijn bij uitstek de momenten waarop de vraag naar vervanging van de dominee opkwamen. Meestal werd dat geregeld door de inzet van een consulent, maar die had natuurlijk ook maar beperkte mogelijkheden. Een enkele maal werd de oplossing gezocht in een vervanging op basis van hulpdiensten. En soms was er een emeritus bereid.
Vanaf medio dit jaar wordt het mogelijk voor een korte periode een ambulant predikant in te huren. Iemand die gewend is zich snel in te werken, en die ook in staat is na korte of iets langere tijd weer afscheid te nemen. Een uitzenddominee. Is de ambulant predikant misschien iets voor uw gemeente, klik hier voor meer informatie en neem contact op met de mobiliteitspool.
 
Beroepingswerk
Is uw gemeente vacant, of wordt u dat binnenkort? Dan zit er waarschijnlijk beroepingswerk aan te komen. Precies dan is het moment om je goed te bezinnen. Niet halsoverkop aan het werk gaan, maar eerst nadenken. Vacaturetijd is in de eerste plaats 'bezinningstijd'. Tijd om na te denken over wie we zijn, wat we willen, hoe we denken de vacature te gaan vervullen en welke (soort) professional we daarbij denken nodig te hebben. Tijd ook waarin u een training kunt volgen om dat allemaal zo goed en zorgvuldig mogelijk te doen.
De Protestantse Kerk biedt daarvoor bijeenkomsten en trainingen aan, die ook op locatie (bij u in de gemeente) kunnen worden gegeven. Meer informatie kunt u hier vinden.
 
Startzondag
We zitten nog in het ene seizoen, maar het volgende werpt al schaduwen in onze richting. In september hebben vrijwel alle gemeenten een startzondag. Soms volgens een vast en beproefd stramien. Maar misschien heeft u zo’n stramien niet of wilt u dit jaar eens iets anders. Om op goede ideeën te komen en concrete plannen te zien, kunt u hier klikken. Veel plezier en een goede start!
 
ProefGeloofdag School en Kerk
Ook voor veel gemeenten in Noord-Holland is het puzzelen: hoe kun je op een zinvolle manier contacten leggen en uitbouwen met scholen? Is het mogelijk om kinderen en jongeren mee te nemen in het ervaren van geloof? Kan dit zonder dat ze precies weten wat ze wel of niet geloven of vinden? Kunnen ze proeven aan geloven? En hoe breng je daarbij de wereld van de kerk en van de school bij elkaar?
Voor wie geïnteresseerd is wordt er een dag georganiseerd door JOP, de jongerenorganisatie van de Protestantse Kerk. De ProefGeloofdag wil mensen inspireren en laten proeven van andere vormen van geloofsleren. Deze dag is speciaal bedoeld voor leerkrachten uit het voortgezet en basisonderwijs, predikanten, jeugdwerkers en pioniers die werken met kinderen en jongeren. Met workshops en talloze praktische ideeën.
Datum en locatie: 24 mei vanaf 15.00 in de Wittenberg in Zeist. Meer informatie is hier te vinden.
 
Nationale synode
De herdenking van 400 jaar Nationale Synode wordt op 29 mei 2019 afgesloten met een slotmanifestatie in de Grote Kerk in Dordrecht. In deze bijeenkomst wordt een Verklaring van Verbondenheid ondertekend in het bijzijn van honderden predikanten, voorgangers, kerkleiders en gemeenteleden van tientallen kerkgenootschappen en geloofsgemeenschappen.
Sprekers zijn onder andere prof. dr. Bram van de Beek, dr. Hans Burger en pinkstervoorganger en socioloog dr.Samuel Lee. Ook zijn er bijdragen van Remonstrant Joost Röselaers, bisschop Gerard de Korte, de Christelijk Gereformeerde prof.dr. Erik Peels en onze eigen synodepreses Saskia van Meggelen. Voor meer informatie en opgave, hier klikken

 

De e-flits verschijnt maandelijks. Dit is jaargang 1, nr. 5 mei 2019).
Voor meer info:
p.verhoeff@protestantsekerk.nl

terug
 
 
 
 

Gezamenlijke Zaanse Kerkdienst in de Oostzijderkerk, Zaandam
datum en tijdstip 26-05-2024 om 10.00 uur

m.m.v. de Adhoc Meezing cantorij
Voorganger:

ds. Sjaak Visser en anderen 
meer details

 
Agenda Grote Kerk

 

Druk op de afbeelding om
naar de Agenda te gaan.

 
 
Digitale Kerkdienst
19-5-2024 


Ds. Sjaak Visser
 
Kerkbuurten
mei 2024


Deadline volgend nummer:
 24 mei 2024
 
Agenda Vrienden van de grote kerk Oostzaan


 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.