Ds. Dick van Arkel, interim-predikant PKN Oostzaan
Ds. Dick van Arkel, interim-predikant PKN Oostzaan
Vanuit het Team Mobiliteit van de Protestantse Kerk in Nederland zal per 1 januari a.s. ds. Dick van Arkel tijdelijk worden verbonden aan onze gemeente in Oostzaan.
Met 30 jaar ervaring als gemeentepredikant (het laatst in Castricum, Noord-Holland) en de opleiding tot interim-predikant, is Dick van Arkel als 'predikant in algemene dienst' momenteel werkzaam voor het landelijke kerkverband van de Protestantse Kerk in Nederland.
Dick van Arkel is oorspronkelijk afkomstig uit het onderwijs, studeerde theologie in Utrecht, Leiden en Amsterdam en promoveerde aan de Vrije Universiteit op een liturgie wetenschappelijk onderzoek. Dick woont momenteel in Leusden bij Amersfoort en heeft samen met zijn echtgenote Heleen drie kinderen mogen ontvangen.
Wat doet een interim-predikant?
We kennen een interim-manager en een interim-directeur, vaak niet de meest geliefde personen omdat ze vervelende klussen zoals een reorganisatie moeten doorvoeren. Zo'n interimmer zorgt vaak voor onrust, gaat soms niet al te zachtzinnig te werk, trekt na verloop van tijd de deur weer achter zich dicht en laat de mensen en de organisatie (soms ontredderd) achter. Zo niet de interim-predikant.
Ds. Van Arkel heeft bij dit interim-werk persoonlijk ook niet zoveel met managementtermen als procesbegeleider, coach, conflictbemiddelaar of beleidsmaker.
Een interim-predikant werkt graag vanuit het besef dat ons geloof ook in soms uiterst lastige situaties heilzaam en helend kan zijn, terwijl er tegelijk en gezamenlijk hard wordt gewerkt aan het bereiken van gestelde doelen.
Een interim-predikant doet haar of zijn werk dus allereerst als predikant. Dat wil zeggen dat de taal en traditie van de Bijbel, het geloof, de theologie, de kerk en de gemeenteopbouw worden ingezet en de motivatie vormen om dit specifieke en gespecialiseerde werk te doen.
In de 'gereedschapskist' van de interim-predikant zitten kennis en vaardigheden op het gebied van groepsdynamica, conflicthanteringsmodellen, procesbegeleiding, gespreksvoering, agogische vaardigheden en zo meer.
In het algemeen gesproken: wanneer een gemeente in wat onrustig en onbekend vaarwater terecht is gekomen, begeleidt de interim-predikant bij het zoeken en vinden van een nieuwe koers.
Zo'n proces bestaat dan vaak uit twee tegengestelde aspecten: het hervinden van de rust aan de ene kant en het vinden van nieuwe uitdaging(en) aan de andere kant.
Een coördinator van het Team Mobiliteit van de PKN maakte daarvoor graag de vergelijking met een lange autoreis naar een vakantiebestemming. 17
Dan zet je na verloop van tijd de auto stil op een parkeerplaats, je neemt even rust, pakt de routekaart er nog eens bij, je bepaalt waar je staat en hoe je de reis wilt vervolgen.
Die omschrijving past aardig bij het werk van een interim-predikant.
De interim-predikant is geen tijdelijke gemeentepredikant, gaat niet in een pastorie wonen en kan ook niet beroepen worden in een gemeente die zij/ hij in vacaturetijd mogelijk begeleidde. Kerkordelijk is de interim-predikant geen lid, maar adviseur van de kerkenraad. Dat geeft ook de ruimte en vrijheid om zaken aan de orde te stellen die mogelijk gevoelig liggen.
Eén van de eerste taken is het gesprek over de afbakening van de opdracht en het takenpakket.
Die opdracht werd in onderling gesprek en met elkaar afgestemd zoals hierboven is beschreven vanuit de kerkenraad.
A.s. zondag 9 januari a.s. hoopt ds. Dick van Arkel voor het eerst voor te gaan in de Grote Kerk. Het is ons verlangen en gebed dat we in gezamenlijkheid de onmisbare zegen van God zullen ervaren.
Met een hartelijke groet,
.....................................................................................
Dik de Vries
Namens de kerkenraad
Protestantse Gemeente Oostzaan
|