Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Oostzaan - Zondag 10.00 uur Kerkdienst in de Grote Kerk!
 
 
‘Zeg maar dominee Sjaak of gewoon Sjaak, liever niet zo formeel’ ‘Zeg maar dominee Sjaak of gewoon Sjaak, liever niet zo formeel’

OOSTZAAN - De nieuwe Oostzaanse dominee heet Sjaak Visser.
Hij nestelt zich in een hoekje van de bank op het Sociale Plein en
nodigt gelijk maar even uit: “Zeg maar ‘dominee Sjaak’,
of gewoon alleen ‘Sjaak, hoor.’ Liever niet zo formeel.”

Oostzaan wordt zijn nieuwe werkplek en gezien zijn brede glimlach heeft hij daar duidelijk zin in. Na het afronden van zijn werk bij de Noorderkerk, heeft hij nog een weekje vrij om zich goed te kunnen voorbereiden en dan vindt op 19 maart zijn intrededienst plaats in Oostzaan, waarna hij voor zeventig procent in de Grote Kerk een vaste werkplek krijgt. Daar zal hij te vinden zijn op dinsdag, woensdag en donderdag. Hij hoopt dat veel mensen hem hier zullen weten te vinden, de deur zal in elk geval open staan voor iedereen, kerkleden en niet-leden van de kerk. Sjaak is bijzonder gemotiveerd om voor Oostzaners aanspreekbaar en bereikbaar te zijn. 


 

Wie is Sjaak Visser? In elk geval is hij een charismatische man. Tweeënzestig jaar, al enige tijd weduwnaar maar inmiddels met een nieuwe liefde in zijn leven. Hij heeft drie jong-volwassen kinderen, twee dochters en één zoon. Hij houdt van hardlopen, heeft al meerdere keren de halve marathon gelopen, de Dam tot Damloop gedaan. Ook lange afstandswandelen vindt hij superfijn. De wandeltocht naar Assisi staat bovenaan zijn verlanglijstje, niet in het minst door de patroonheilige Franciscus van Assisi, die hem enorm aanspreekt vanwege diens zorg voor de armen, zijn complete verbondenheid met de schepping en zijn intense zorg voor de schepping. Hij trok zelfs ten strijde om vrede te stichten met de sultan. Ook Franciscus’ grote liefde voor mens en dier spreekt Sjaak aan. Alhoewel hij deze Franciscus wel iets al te fanatiek noemt, vindt hij hem wel een inspiratiebron, een archetype. 

Waar Sjaak met name de focus op gericht heeft, is het verbinden van mensen met elkaar. Hij heeft daar ook vele voorbeelden vanuit zijn werkervaring. “Wat heel goed werkte waren de vele themagesprekken die ik organiseerde: ik nodigde dan een aantal deskundigen uit rond een thema, dat we met elkaar bespraken. Dat kon over van alles gaan, bijvoorbeeld hoe je de kinderen zo gezond mogelijk zou kunnen opvoeden. Of wat verstaan we onder een gezonde leefomgeving? Of het thema ‘zinloos geweld, hoe ga je met agressie om?’ Ook ‘Hoe kun je zinvol met elkaar het gesprek aangaan’. Ik vroeg eens aan een jongere waarom hij drugs gebruikte. Hij antwoordde ‘ik zoek de kick’. Er volgde daarna een heel gesprek over andere manieren waarvan je een kick kunt krijgen.”

Ook herinnert Sjaak zich het plezier van mensen en kinderen bij het organiseren van The Passion met diverse scholen. Heel fantastisch vond hij de uitvoering waarin kinderen van de Praktijkschool schitterden. Op deze school krijgen moeilijk lerende kinderen les in zaken die ze wél goed kunnen. God wil mensen verbinden, ook deze kinderen die vaak worden weggezet als kansarm, maar ook deze kinderen kunnen wél iets, zoals zingen, dansen, voorlezen, of iets maken met hun handen. God zet niemand weg, zelfs de grootste nono niet. Bij deze Passion ervoeren de deelnemers een ware opstanding. Dat kwam omdat de kinderen vol enthousiasme in hun kracht gezet waren, waardoor ze helemaal opbloeiden. Is dat niet het ware Paasfeest? De opstanding?” 

Ook vertelt Sjaak over de opvang in de Noorderkerk van vluchtelingen, waarvoor hij zich sterk maakte. Later liet hij zich in Serious Request-Zaanstad samen met enige collega’s opsluiten in een Glazen Huis. Dat was wèl afzien: een week zonder eten, alleen drinken… maar… het geld stroomde van alle kanten binnen van bedrijven, organisaties, particulieren, verenigingen enzovoort. Zelfs de raadsleden van de Zaanse raad hebben gedoneerd. De opbrengst van deze actie was voor de landelijke Serious Request en bestemd voor het Rode Kruis. Over verbinding gesproken! God verbindt mensen. Mensen hebben deze verbinding nodig. Het verschil tussen GOD en GOED is maar één letter. 

Voor de zondagse preeksamenstelling had Sjaak een aantal mensen die wilden meepraten over de inhoud van de preek. “Ik kan best zonder hulp een preek voorbereiden, dat is geen punt, maar ik schrijf een preek voor mijn toehoorders. Zij moeten erbij gebaat zijn. De preek begrijpen. Er iets van meenemen naar huis om te overpeinzen. Graag wil ik dat in Oostzaan ook doen, samen met mensen die verwonderd zijn over het leven, die wellicht de Bijbel niet goed begrijpen of een negatieve interpretatie geven. De terugloop in de kerk baart mij zorgen. Het geloof heeft dertienhonderd jaar lang serieus gefunctioneerd. Het was de basis, de houvast van het leven van veel mensen. In twee generaties is dit gedecimeerd. Mensen zijn de verhalen kwijt geraakt. Ook de inspiratie, om samen met elkaar in verbondenheid te leven. Door een aantal flink negatieve gebeurtenissen in de kerk hebben veel mensen het geloof opgegeven en daarmee het kind met het badwater weggegooid. Dat badwater mag van mijn part weggegooid worden, maar ik wil heel graag proberen het kind te sparen. Het kind, waarmee ik het geloof in God als goedertierenheid bedoel. “

Sjaak staat open voor elke vorm van verbinding. Ook voor een samenwerking met het kleine witte kerkje. Ook voor het sociale gebruik van het mooie kerkgebouw, hij is vast van plan om zijn neus te laten zien in het dorp. Hij wil rondlopen door het dorp, mensen ontmoeten. Boodschappen doen bij de plaatselijke winkels. Kennismaken met de vele organisaties en verenigingen. Hij wil de burgemeester en de wethouders de hand schudden en de hele raad. Hij wil praten… nee… gesprekken voeren met iedereen. Hij wil zijn ogen en oren wagenwijd openzetten, luisteren naar mensen en er ZIJN voor hen. Hij wil nog veel meer: graag een inspiratiebron zijn en een stimulans voor kerkelijken en niet-kerkelijken. Op zondag 19 maart is zijn inauguratiedienst en iedereen is vanaf 14.30 uur welkom. 

Wie graag contact wil met ds. Sjaak Visser kan dat doen via zijn emailadres: predikant@pknoostzaan.nl

Bron: Het kompas 13-03-2023 Tekst en Foto: Barbara van Wijk.

terug
 
 
 
 

Kerkdienst 14 juli, dienst met extra welkom aan gehandicapten
datum en tijdstip 14-07-2024 om 10.00 uur

Voorganger:
Ds. Sjaak Visser 
meer details

 
Kerkbuurten
juli, augustus, september 2024


Deadline volgend nummer:
20 september 2024 
(Volgende blad is voor oktober)
 
Digitale Kerkdienst
7-7-2024 


Ds. Marianne van Amerongen
 
Agenda Grote Kerk

 

Druk op de afbeelding om
naar de Agenda te gaan.

 
 
Agenda Vrienden van de grote kerk Oostzaan


 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.