Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Oostzaan - Zondag 10.00 uur Kerkdienst in de Grote Kerk!
 
 
Uit de kerkenraad februari 2023 Uit de kerkenraad februari 2023

Geachte gemeenteleden,

Jaap de Dood opent de vergadering met het voorlezen van de “geloofsbrieven” voor het verkrijgen van een pioniersplek in Oostzaan. De brieven zijn geschreven door Jan Slop en Sjaak Visser. Ze geven een inzicht in de opzet en mogelijke invulling van een pioniersplek. Samen met Jaap van der Giesen van de pioniersgroep van de PKN wordt de intentieverklaring geschreven. We hebben met elkaar nagepraat, hoe het  dagelijks leven er uit zal zien, als ook andere groepen mensen gebruik zullen maken van kerk en BJC. En dan gaat het niet alleen om “gebruik maken van”, maar ook om “invulling geven aan”. Wij, al zolang bewoners van de kerk, willen graag delen en samenwerken! 

Intrededienst op 19 maart 
De aanvangstijd van de intrededienst is iets vroeger dan bedacht, namelijk half drie, omdat aanwezige predikanten dan nog op tijd zijn voor een eventuele avondpreekbeurt. Er komt een kleine voorbereidingsgroep voor de dienst. Ds. Pieter van der Woel zal Sjaak Visser in het ambt in Oostzaan bevestigen. De cantorij zingt. Jaap en Willie zullen de afscheidsdienst in Zaandam op 12 maart bijwonen. 

De diaconie 
De diaconie bereidt de 40-dagentijd voor. Elke week in de 40-dagentijd op woensdagavond 18.00  uur is er een soepmaaltijd. Ook in het warme huis aan het Zuideinde worden maaltijden verzorgd. Het is nu niet aan de orde, dit werk van de vrijwilligers daar over te nemen. Misschien speelt het BJC in de toekomst wel weer een rol. 
Nu de diaconie drievrouwsterk is, zijn de rollen opnieuw verdeeld: Anke schrijft voor Kerkbuurten en verzorgt andere publicaties, Jans bezoekt (al heel lang) mensen die dat nodig hebben en Ank buigt zich over de financiën, en alle drie vertellen zij over de diaconiedoelen in de kerkdiensten.

De kerkrentmeesters en BJC commissie 
De kosten voor de verwarming van de kerk zijn alarmerend omhoog gegaan: van 850 euro per maand naar 2500 euro per maand. We overwegen serieus om in de wintermaanden de diensten in het BJC te houden. Andere opties: dikke truien en jassen aan in de kerk en/of (sowieso een vurige wens van Willie) met elkaar vooraan te zitten in een halve maan; veel warmer, gezelliger en attenter voor de voorganger èn de dienst is voor iedereen goed verstaanbaar! 

Er moet een nieuwe AED-koffer geplaatst worden. De oude (die nog niet oud is) moet volgens de voorschriften vervangen worden. Er lopen nog twee aanvragen voor offerte, omdat de offerte die wij kregen volgens deskundigen een te hoge prijs opgeeft. 

De trap naar de toren moet vernieuwd worden. We mogen hem nu niet gebruiken. Maar…. De toren is van de gemeente, de kerk gebruikt hem bijna nooit. Uitgezocht wordt, hoeveel de gemeente betaalt (krijgt ook subsidie) en hoe hoog de kosten dan nog zijn voor de kerk. 

En verder: de kachel in de consistorie brandt weer; de lampen in het BJC zijn vervangen door ledlampen!  

Het aantal activiteiten in het BJC neemt toe. Op woensdag is er een schaakclub voor kinderen, misschien komt er een groep architecten.  

Vrienden van de grote Kerk 
De eerstvolgende filmvoorstelling is op 18 maart, getafeld wordt er weer op 30 maart. Ook de gemeente houdt zich bezig met kerkvisie: hoe zal de kerk er in de toekomst uitzien, wat betreft meubilair en faciliteiten voor breder gebruik en welke kosten moeten daarvoor gemaakt worden. De kerk heeft aangegeven, geen financiële bijdragen te leveren aan een eventuele herinrichting!  

Ank Verwer sluit de vergadering met een gedicht van Karin Hagg. 

Namens de kerkenraad,
Willie Dijkema
terug
 
 
 
 

Kerkdienst 14 juli, dienst met extra welkom aan gehandicapten
datum en tijdstip 14-07-2024 om 10.00 uur

Voorganger:
Ds. Sjaak Visser 
meer details

 
Kerkbuurten
juli, augustus, september 2024


Deadline volgend nummer:
20 september 2024 
(Volgende blad is voor oktober)
 
Digitale Kerkdienst
7-7-2024 


Ds. Marianne van Amerongen
 
Agenda Grote Kerk

 

Druk op de afbeelding om
naar de Agenda te gaan.

 
 
Agenda Vrienden van de grote kerk Oostzaan


 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.