Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Oostzaan - Vanaf 25/9 weer koffiedrinken na de kerkdienst!
 
 
Nieuwsbrief PKN Oostzaan - jaargang 1, nr. 20. Nieuwsbrief PKN Oostzaan - jaargang 1, nr. 20.

20 juni 2020,

Ds. Carola Dahmen
Predikant 


Beste mensen,
 
In het boek “Neem en lees” van Manu Verhulst kwam ik de volgende tekst tegen:

Waardeschaal
Overal ter wereld en telkens weer
Wordt menselijk geluk
En menselijke gezondheid
En zelfs de wereldvrede
Ondergeschikt gemaakt aan materieel winst.
In die wereld leven wij.
In die wereld worden wij besmet met hetzelfde virus:
Onbewust geven we die overtuiging door
Aan kinderen die morgen volwassen zullen zijn
En op hun beurt deze wereld zullen bewonen.
Dagelijks hanteren wij die waardeschaal
In gesprekken, in de keuzen die we maken,
In de beslissingen die we nemen.
Niet alleen als christen, maar ook als mens,
Moeten wij er op bedacht zijn om voorrang te geven,
Absolute voorrang aan beschaving,
Dat wil zeggen, aan alles wat ons meer mens maakt.

Ik weet niet of ik het verhaal al een keer in een dienst heb verteld hoe ik aan het boek van Verhulst kwam. Ik had een ander boek besteld en dit boek per ongeluk gekregen. Dat is al een hele tijd geleden, toen ik net begon als predikant. Ik was al van plan het boek terug te sturen en mijn geld terug te vragen, maar ik bladerde wat door en het bleek een schat aan teksten te bevatten. Teksten en gebeden, voor in diensten, als opening of sluiting van kerkenraadsvergaderingen of nu, voor deze nieuwsbrief. Verhulst, een Belgische priester en schrijver, bracht dit boek in 2012 uit, maar hoe raak zijn de teksten steeds weer. 

Misschien is het niet helemaal eerlijk om deze tekst op onze huidige situatie toe te passen. Want in deze tijd wordt wel vaak gezondheid en andere waarden - het mens-zijn waar Verhulst het over heeft - uitgespeeld tegen economische waarden. En het is natuurlijk ook wel zo, dat de maatregelen rond Corona niet alleen voor financieel verlies hebben gezorgd, maar dat dit ook gepaard gaat met heel veel sociale ellende. Als het water aan je lippen stijgt, financieel gezien, is deze tekst misschien wel nog een klap in je gezicht. 

En toch. Ik denk dat Verhulst gelijk heeft. Ook nu. Want het gaat hem over de mentaliteit, het gaat hem over het grote waarden-systeem waarin we leven. Je merkt het aan kleine dingen, dat praten en leven daarin. Als je met iemand over de aanschaf van iets praat, dan is de reden dat het goedkoop is voldoende om je keuzes uit te leggen. 

Nogmaals, dit gaat niet over mensen die het niet breed hebben. Als student zat ik ook enorm krap bij kas en dan ga je natuurlijk de meest goedkope dingen kopen, ga je drie keer per week pannenkoeken eten omdat dat het goedkoopste is en ga je fietsen, in plaats van de bus nemen (als je geen gratis ov hebt, zoals ik toen, want ja, buitenlandse studenten krijgen niet zomaar gratis OV in Nederland…). Maar juist voor hen die het financieel moeilijk hebben, is het zwaar om in zo’n wereld te leven die zo bepaald wordt door de economie en het geld. 

Ik denk soms: hebben we niet nu de kans, als samenleving, wereldwijd, om onze “waardeschaal” te veranderen. Om met elkaar te leven dat iedereen meer mens kan zijn? Er wordt nu door zoveel mensen geroepen dat het weer terug normaal moet worden. En ja, als “normaal” is, dat je je kleinkind een zoen geeft, dat je elkaar een hand geeft en dat je niet bang hoeft te zijn, dan roep ik ook: geef maar terug, dat “normaal”. Maar zoveel wat nu even stilstaat, wat voor mij niet zo nodig terug hoeft. Het doorgeschoten toerisme. Nooit tijd hebben voor elkaar. Ziek naar je werk gaan. Files en vliegtuiglawaai.

“Never waste a crisis”. Zou het niet mooi zijn als al die Corona-ellende ook iets moois oplevert? Wereldwijd, in onze samenleving of misschien ook gewoon in onszelf? Maar misschien ben ik maar aan het dromen. Ik weet niet of ik er echt in kan geloven, dat onze waardeschaal ten goede keert. Of zou het toch…Soms zie/voel/ervaar ik een knipoog van boven, misschien toch…

Zondag gaat ds. Van der Woel voor in Zaandam. We kunnen de dienst weer volgen via Facebook of later via onze gebiste of YouTube. Pieter schreef de volgende inleiding op de dienst:

De bijbeltekst gaat onverbloemd in op het volhouden van je overtuiging. Vervelende taal voor als je een bepaalde periode moeite hebt je belijdenis vol te houden. Sommige zinnen zijn ook een beetje in beeldspraak van het betoog. Maar zowel Jeremia 20 als de Psalm 69 geven hun
verdieping aan de evangelietekst Mattheüs 10 en komen volhouden en ergens voor staan niet in allerlei aspecten voor in ons leven?
Het is met veel plezier dat ik meereis achter de televisie met Kefah Allush langs de eerste plekken van het christendom op dinsdagavond (20.45 – NPO 2). Ik ben niet zo’n Midden-Oostenganger maar kan me nu beter verplaatsen in de christenen van het eerste uur en hun bedreigingen. De heldere soms te simpele vragen probeer ik in mijn hoofd te beantwoorden aan jeugd van onze tijd, en dan heb ik mijn handen vol aan uitleg van het woord overtuiging, innerlijke drang, Gods draad in mijn leven. Ook als vader moet je staan voor een overtuiging en mag je kleur geven aan je opvoeding.


En verder zijn we druk bezig om op 5 juli weer de eerste kerkdienst in de Grote Kerk in Oostzaan te houden! De kerk is al gereed gemaakt zodat we veilig naar de diensten kunnen gaan. Ids Algera en ik hebben een filmpje opgenomen, dat komt binnenkort op de website te staan, met uitleg over het protocol. In Kerkbuurten en op de website kunt u straks het hele protocol lezen en onze scriba Frieda Flens is bezig met flyers met alle maatregelen erop. U ziet, de kerkenraad is druk bezig om alles voor te bereiden. We verheugen ons op 5 juli!!

Met een hartelijke groet,
..................................................
Ds. Carola Dahmen
Predikant 
 

Protestantse Gemeente Oostzaan 
Postbus 44
1510 AA Oostzaan
 

 

Regelmatig zal de nieuwsbrief van PKN Oostzaan, door ds. C. Dahmen verschijnen.
Dit is jaargang 1, nr. 20  19 juni 2020). Voor meer info: predikant@pknoostzaan.nl

of onze websites www.pknoostzaan.nl en www.grotekerkoostzaan.nl

terug
 
 
 
 

Kerkdienst:
datum en tijdstip 05-12-2021 om 10.00 uur

Voorganger: Ds. Fred Toetenel uit Zaandam.
meer details

 
Digitale Kerkdienst
28-11-2021

Ds. Marianne van Amerongen
uit Terschuur.

 
 
Agenda Grote Kerk

 

Druk op de afbeelding om
naar de Agena te gaan.

 
 
Kerkbuurten

  
   
    Nov - 1/2 dec 2021

 
 
Vrienden van de


 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.