Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Oostzaan - Zondag 10.00 uur Kerkdienst in de Grote Kerk!
 
 
Grote Kerk Oostzaan kan voorlopig niet vlaggen

Grote Kerk Oostzaan kan voorlopig niet vlaggen
Oostzaan - Het is een mooie traditie in Oostzaan: op bijzondere dagen als 4 en 5 mei wordt de vlag uitgestoken vanaf de toren van de Grote Kerk in het hart van het dorp. Maar juist tijdens de bijzondere herdenking van dit jaar bleef de toren opvallend leeg.

,,Het moet ons even van het hart dat ons respect voor de gemeente Oostzaan behoorlijk geweld is aangedaan’’, schreef het echtpaar Egbert en Barbara van Wijk naar deze krant. Want, zagen ze: geen vlag tijdens dodenherdenking, geen vlag op bevrijdingsdag. En dat in een jubileumjaar. ,,Het stoort ons, irriteert ons en maakt ons verdrietig en we hopen dat dit een gewone menselijke fout is en geen uiting van disrespect en dat dit nooit meer zal voorkomen.’’

Burgemeeter Rob Meerhof laat weten dat hij het ontbreken van de vlag ook bijzonder betreurt, maar dat de traditie noodgedwongen dit keer voorlopig is losgelaten. ,,De trap van de kerktoren is arbotechnisch afgekeurd. Er is zelfs het risico dat treden helemaal kapotgaan. We mogen er dus geen mensen meer op laten’’, zegt zijn woordvoerder.

Er is nog nagedacht over alternatieven, zoals een brandweerwagen. Maar het leek te ingewikkeld om die wagen vier keer te laten aanrukken om de vlag beide dagen te hijsen en te strijken.

De trap in kwestie is een houten trap in de kerk zelf. Volgens Eelco Taams, secretaris van de Vrienden van de Grote Kerk, zijn er nog geen concrete plannen tot restauratie. ,,De gemeente en het kerkbestuur moeten daar iets over afspreken. De toren is van de gemeente, maar de kerk is van het kerkbestuur.’’ Volgens hem kunnen de Vrienden waarschijnlijk wel wat bijdragen.

Het is niet het eerste onderdeel van de uit 1760 stammende Grote Kerk waaraan werk nodig is. Eerder zijn het dak en de westmuur aangepakt.

Bron: Noordhollands Dagblad 08-05-2020

terug
 
 
 
 

Kerkdienst
datum en tijdstip 25-02-2024 om 10.00 uur

Voorganger:
Ds. Rinse Reeling Brouwer


 
meer details

 
Digitale Kerkdienst
18-2-2023  

Ds. Cor Ofman
 
 
Agenda Grote Kerk

 

Druk op de afbeelding om
naar de Agenda te gaan.

 
 
Kerkbuurten
februari 2024 
Deadline volgend nummer:

  18 februari 2024
 
Agenda Vrienden van de grote kerk Oostzaan


 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.