Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Oostzaan - Zondag 10.00 uur Kerkdienst in de Grote Kerk!
 
 
Stuk hout Stuk hout
Zo rond het jaar 1000 worden de gebieden die we thans Holland noemen bestuurd door de Frankische overheersers. Met deze overheersing komt het Katholicisme naar deze gebieden en komt er een bisschop deze kant op. Zijn naam is Willibrord en zijn standplaats is Utrecht. Deze Willibrord gaat voortvarend te werk en vestigt een zevental hoofdkerken waarvan er één in Velsen staat.

De banne Oostzaan behoort tot Kennemerland en tot de genoemde kerk in Velsen. In de banne - die loopt vanaf Zaandam naar het Kalf, langs de Wormer en langs het Luijendijkje naar het IJ - staat in Oostzaan de hoofdkerk - de Catharinakerk. Samen met de Maria Magdalena kapel in Oost-Zaandam en een kerk aan het Kalf vormen zij de drie kerken in de banne Oostzaan.

Deze ‘drie-eenheid’ wordt gesymboliseerd in het huidige wapen van Oostzaan. (Ik ben mij bewust dat hier overanders wordt gedacht, maar ik heb nu eenmaal mijn eigen-wijsheid).

Van 1568 tot 1648 heerst in deze gebieden de 80-jarige oorlog en hebben we te lijden onder de Spanjaarden. In 1572 houden de Spaanse soldaten huis in Oostzaan en werd de Catharinakerk met de grond gelijk gemaakt.Tussen 1601 en 1630 wordt een tweede kerk gebouwd. Deze kerk had een stompe toren. Er bestaan twee prenten van deze kerk. Als gevolg van overstromingen wordt deze tweede kerk in de loop van de 18e eeuw afgebroken en in 1760 vervangen door de kerk die wij thans kennen. Tot zover de geschiedenis van de kerkgebouwen in Oostzaan.

Dan is het April 2007 en er wordt druk gewerkt aan de herinrichting van het Kerkplein. Kosten noch moeite worden gespaard om Oostzaan een aantrekkelijk centrum te geven.
Op een zonnige middag midden onder tuinwerkzaamheden wordt ik gebeld met het bericht dat ze vòòr de kerk aan het graven zijn en dat er een fundering met balken en stenen zichtbaar is."Ik bel je, want dat vind je wel interessant." Gewapend met digitale camera fiets ik naar het Kerkplein alwaar enkele werklieden mopperend een geul staan te bekijken en waar een NUON deskundige de stroomvoorziening herstelt die door graafwerkzaamheden kapot was gegaan. Een blik in de geul werpend concludeer ik dat dit de fundamenten moeten zijn van de tweede kerk. Ik maak wat foto’s en bemachtig een stuk van een paal en een steen van het fundament. Iedereen heeft zo zijn eigenaardigheden…

Het idee dat dit hout 400 jaar geleden de basis is geweest voor de tweede kerk brengt mij tot mijmeringen en tot de gedachte dat, alhoewel hout en steen vergankelijk zijn de Christelijke boodschap moeiteloos deze tijd heeft overbrugd. Met deze gedachte hervat ik daarna de tuinwerkzaamheden.
terug
 
 
 
 

Kerkdienst
datum en tijdstip 01-10-2023 om 10.00 uur

Voorganger:
Ds. Sjaak Visser

 
meer details

 
Digitale Kerkdienst
17-9-2023  

Ds. Sjaak Visser
 
Agenda Grote Kerk

 

Druk op de afbeelding om
naar de Agenda te gaan.

 
 
Kerkbuurten
 september 2023


 Deadline volgend nummer:

  22 september 2023
 
Agenda Vrienden van de grote kerk Oostzaan


 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.