Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Oostzaan - Vanaf 25/9 weer koffiedrinken na de kerkdienst!
 
 
Een muzikaal volkje.... Een muzikaal volkje....
De Oostzaners zijn een muzikaal volkje !!!
We kennen vandaag de dag muziekverenigingen als Concordia, Crescendo, Excelsior, Bel Canto, Tavenu, Osanna…Plus dan  nog de individuele muziekbeoefenaars, solisten, duo’s trio’s, tot en met sextetten aan toe !

Zo kennen we vandaag de dag onze kerkelijke gemeente de Cantory – een samenstelling van  betrokken gemeenteleden die onder de bezielende leiding van Koos Lith, de mooiste  composities ten gehore brengen.
Maar dat is niet de eerste Cantory welke in de Grote Kerk musiceert !
Het was waarschijnlijk ergens in de jaren ’20 of ’30 van de vorige eeuw dat naast het al lange tijd bestaande Osanna in Excelsis er in de Grote Kerk een Kerkkoor bestond.

Samen uitvoeringen ? Kerkkoor en Osanna ? – dat was in die periode ondenkbaar, daarvoor lagen de geloofsopvattingen teveel uiteen.
Gelukkig is dat laatste veranderd en ten goede gekeerd.
Onderstaand een foto van het toenmalige Kerkkoor.


Op de achterste rij v.l.n.r.
G. Hille (koster van de kerk), Piet Middendorp, de heer Miedschel, waarschijnlijk uit Amsterdam, Willy Smit, Jans Schuitemaker, Jo Schuitemaker, Ali Jonker, Annie Derlagen, Aris Andrea en Jan de Boer (de vroegere Gemeentesecretaris en de persoon die veel historische informatie over Oostzaan boven water heeft gehaald)).

Op de tweede rij :
Lies Koel, Annie van Hoorn (later de dirigente van het koor), Jo Koel, Hilletje Stam, mevrouw de Klerk, Lies Betlem-Hille, en Jo. C. de Boer van Russen Groen.

Zittend : Cor de Waal (mijn vader), Gré Wognum, de dirigent Spaarwater, C. Claasen-Neumann, Margaretha M. de Vries.

Allen zijn niet meer onder ons. Maar onveranderd is de entourage – de preekstel, de deur naar de Consistorie, het bord waar de collectezakken hangen en de omlijsting van het orgel.
En onveranderd is de behoefte van Oostzaners tot musiceren !

Jan de Waal
terug
 
 
 
 

Kerkdienst:
datum en tijdstip 05-12-2021 om 10.00 uur

Voorganger: Ds. Fred Toetenel uit Zaandam.
meer details

 
Digitale Kerkdienst
28-11-2021

Ds. Marianne van Amerongen
uit Terschuur.

 
 
Agenda Grote Kerk

 

Druk op de afbeelding om
naar de Agena te gaan.

 
 
Kerkbuurten

  
   
    Nov - 1/2 dec 2021

 
 
Vrienden van de


 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.