Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Oostzaan - Zondag 10.00 uur kerkdienst in de Grote Kerk.
 
 
Reactie van Gerard Verwer Reactie van Gerard Verwer
Naar aanleiding van de creatie van deze website pagina kreeg ik, Jan de Waal, een hele vriendelijke  reactie van Gerard Verwer. Niet alleen heel vriendelijk, doch ook wat inhoud betreft interessant en voor velen van ons nostalgisch !
Gerard, bedankt !

Hallo Jan,

Ik vind het hartstikke leuk om nu ook eens iets te lezen over de evangelisatie want daar heb ik toch wel hele leuke herinneringen aan.

Als jongens mochten we onder de dienst pompen en ome David v/d Lelie was de organist. We waren meestal met z'n tweeën, ondergetekende en Anton ten Veen, en tijdens de preek moesten we ons vermaken en dat deden we met bootjes die we vouwden van papier met een zeil er op, we speelden dan hele veldslagen boven op de pomp, niemand zag dat want we zaten achter het gordijn en ome David zat aan de ander kant van het orgel.

Ook gebeurde het wel eens dat we niet goed opletten tijdens het zingen en dan was er geen druk genoeg voor het orgel, en dan werd ome David heel erg kwaad, ik hoor het hem nog zeggen onder zijn snor vandaan, pompen rot jong, en dat was het sein om met een rotgang weer die stok open neer te halen.
Ook weet ik zeker dat we ieder jaar een kerstboom hadden want als kind vond ik het prachtig om je ogen half dicht te doen en dan naar al die vlammetjes te kijken.
De zondag school was ook een vast ritueel en stond in mijn tijd onder leiding van juffrouw Brouwer.

Ik herinner me ook dat er een dominee was die ook in de evangelisatie het avondmaal met de kerkgangers wilden vieren. Dan stond er midden in het gebouw een lange tafel waar dan een ieder aan kon zitten die deel wilde nemen aan de viering en dat was lang niet voor iedereen normaal.
Als je dan bedenkt dat wanneer we naar de grote kerk moesten, lopend vanuit het Zuideinde, kun je je voorstellen dat we liever naar het z.g. gebouw gingen want dat was dichter bij.

Verder heel veel succes met je site en dat we nog vele verhalen over het christelijk verleden uit Oostzaan mogen lezen op de site.

Groet,
Gerard Verwer
terug
 
 
 
 

Kerkdienst:
datum en tijdstip 04-12-2022 om 10.00 uur

Voorganger:
Ds. Pieter van der Woel uit Heiloo.
meer details

 
Digitale Kerkdienst
20-11-2022

Ds. Rainer Wahl uit Speuld.
 
Agenda Grote Kerk

 

Druk op de afbeelding om
naar de Agenda te gaan.

 
 
Kerkbuurten

  
   
     November 2022


Deadline volgend nummer:
30-11-2022, 12:00 uur.

 
 
Agenda Vrienden van de grote kerk Oostzaan


 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.