Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Oostzaan - Zondag 10.00 uur Kerkdienst in de Grote Kerk!
 
 
Oude foto Oude foto
Twintig ernstige heren, vergaderend in de Kapel onder het orgel met de tekst: Looft den Heere en met gaslampen voor de verlichting.
De foto is genomen waarschijnlijk ergens rond 1910, dus op dit moment ruim 117 jaar oud. De Evangelisatie (met als officiële naam : Vereeniging tot het doen herleven van het Kerkelijk Godsdienstig leven in de gemeente Oostzaan binnen de grenzen en in de vormen van de Nederlands Hervormde Kerk), was opgericht op 18 augustus 1881 en was ten tijde van de foto dus zo’n 30 jaar oud. Wellicht is de foto gemaakt ter gelegenheid van dit jubileum.En de hierop staande heren, wat brengt hen tezamen ? Het bestuur zullen zij niet zijn, want afgaande op de oprichtingsstatuten bestaat het bestaat uit 5 personen, en op de foto staan er 20.

Ook vind ik  het onwaarschijnlijk dat dit alle mannelijke gemeenteleden waren, want de vereniging had toch wel meer leden dan 20 ?

Vragen die wellicht eens beantwoord worden.
Mannelijke leden, ja, vrouwen deden niet mee : Artikel 8 in de Statuten is daar heel duidelijk over
door de leden wordt uit de mannelijke leden  het bestuur van de Vereeniging gekozen’. Dus het bestuur mocht alleen uit mannen bestaan – in hoeverre vrouwen stemrecht hadden blijkt hier niet uit.

De dan personen op de foto zelf : Bij de foto zit een handgeschreven papier met namen, al dan niet makkelijk leesbaar.


Bovenste rij v.l.n.r.
Bram de Boer, Klaas van der Lelie, Wil Schaft, Klaas (?) Brouwer, Ber Nieuwenhuis, Klaas Kalf, Jaap (?) van der Lelie Bert Brouwer, J. Middendorp
Onderste rij v.l.n.r.
Albert Dubbeld, Ger Bekebrede, Piet Abbring, Cor Schaft, Cor Fraaij, de heer van Noord, Co Nieuwenhuis (?), J. Bekebrede, Ome Bas , ?? Kalf, Jur Kuiper.

Waar ik nou zo nieuwsgierig naar ben is de vraag of er vandaag de dag personen onder ons zijn die een of meerdere van deze mensen kennen.  Een voorvader ? Wie zal het weten !
En als iemand het weet, laat  het mij dan weten !

Jan de Waal        j.waal96@chello.nl
terug
 
 
 
 

Kerkdienst
datum en tijdstip 10-12-2023 om 10.00 uur

Voorganger:
Ds. Cornelis Visser


 
meer details

 
Digitale Kerkdienst
3-12-2023  

Ds. Sjaak Visser
m.m.v. muziekgroep vanuit Crescendo
 
Agenda Grote Kerk

 

Druk op de afbeelding om
naar de Agenda te gaan.

 
 
Kerkbuurten
november / eerste helft december 2023


Deadline volgend nummer:
 2 december 2023
 
Agenda Vrienden van de grote kerk Oostzaan


 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.