Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Oostzaan - Zondag 10.00 uur kerkdienst in de Grote Kerk.
 
 
Bezoekje aan de Voedselbank in Amsterdam-Noord Bezoekje aan de Voedselbank in Amsterdam-Noord
Naar aanleiding van het televisieprogramma ‘Schuldig’ en het bezoek aan de Bethelkerk (waar ook spullen verzameld worden voor deze Voedselbank) leek het me nodig om als kerk ons hiervoor ook in te zetten.

Nu al een aantal maanden verzamelen we houdbare levensmiddelen voor de Voedselbank. Elke week is er wel een mand gevuld. Soms meer, soms minder. Elke week komen Ismail en/of zijn collega’s de mand op zondagochtend legen.

Het leek me daarom goed en leuk om eens een kijkje te gaan nemen bij het uitdelen in het onderkomen van het Leefkringhuis aan de Adelaarsweg. Geen idee hoe zoiets gaat.

Op woensdagmiddag worden daar tussen 14.00 uur en 16.00 uur de levensmiddelen en ook andere spullen, zoals kleding, uitgedeeld aan mensen die een indicatie hebben om hier voor in aanmerking te komen. Je mag niet meer dan een bepaald bedrag per week te besteden hebben. Ze worden gescreend of ze inderdaad in aanmerking kunnen komen voor de bijdragen van de Voedselbank.
 
Ik kom iets vroeger aan, maar er wordt al volop uitgedeeld. Een grote groep mensen staat rustig te wachten tot ze aan de beurt is. Er komen hier elke week minstens 150 mensen. Ik kan mijn tas in een kluisje leggen en word hartelijk verwelkomd door de vrijwilligers en door coördinator Malik Smit en vrijwilliger/maatschappelijk werker Ismail Jopek. Hem kennen we van de zondagmorgen!
 
Ik maak eerst wat foto’s van de vrijwilligers en van de bezoekers. Van de laatste alleen de achterkant, in verband met hun privacy, maar de vrijwilligers willen vrolijk en open in beeld! Wat een bijzondere mensen zijn dit. Er wordt veel gelachen en de sfeer is liefdevol.

De mevrouw die ik zag in het programma ‘Schuldig’ doet wat moeilijk over de foto, maar ik verzeker haar dat ze er niet op komt. Heerlijk mens dit, kattig maar trots!
Dan ga ik zelf maar meedoen met het uitdelen, dat had Ismail al met me afgesproken, leek me ook een goed plan.

Maar de schok is groot, deze wereld ken ik niet. Het komt hard binnen hoe sommige mensen er kennelijk voor staan dat ze gebruik moeten maken van de Voedselbank.
Ik krijg handschoenen en instructies van de vrijwilliger naast me.

Vragen met hoeveel personen ze leven, de aangevoerde spullen zijn niet altijd toereikend voor iedereen. Dus voorzichtig uitdelen van de melk, de yoghurt en de boter. Dat was mijn taakje.
Dat valt nog niet mee, ik ben de vierde in de rij van mensen die de spullen uitdelen. Eerst worden houdbare levensmiddelen aangeboden, ook zitten er soms andere dingen tussen zoals schrijfblokjes en pakketjes met verzorgingsproducten. Dan volgt ingevroren vlees en eieren en dan kom ik met de melk. Dan de groenten en fruit en het brood. De mensen komen een keer per week om de spullen op te halen. Zowel bij het afhaalpunt aan de Adelaarsweg als aan de Akkerwindeweg komen elke week dus ruim 150 mensen om de basislevensbehoeften mee te nemen. Dat is veel.
 
Er kan ook kleding meegenomen worden en er wordt driftig gezocht of er nog iets bruikbaars tussen zit.
Al met al doet het me veel, ondanks de vrolijkheid en de dankbaarheid van de mensen. Dit zou toch anno 2017 in Nederland niet nodig moeten zijn. Maar gelukkig zijn er de initiatiefnemers (overal in het land) die zich het lot van de mensen met schulden aantrekken.

Ook in onze kerk worden soms financiële giften gedaan voor dit doel, die maken we dan over op de rekening van het Leefkringhuis: IBAN: NL17INGB0004524279 t.n.v. Stichting Leefkringhuizen/Voedselbank.

Terwijl ik het zoveelste pak melk en de zakken met sla uitdeel, gaat mijn mobiele telefoon: mijn Herman moet plotseling in het ziekenhuis worden opgenomen. Acute hartklachten, hij wordt met de ambulance afgevoerd. Ik meld het de vrijwilligers en wil zo snel mogelijk richting huis.
Weer voel ik de liefdevolle vrijwilligers om me heen die vragen of ik weggebracht moet worden en zij wensen me sterkte. Ontzettend lief.

De andere morgen als ik alleen in mijn bed wakker word, krijg ik al een berichtje van Ismail en zijn collega om te vragen hoe het met Herman is.
Een bijzondere ervaring daar bij de mensen van de Voedselbank. Als alles weer rustig is en ze hebben vrijwilligers nodig, dan ga ik ze helpen!

Frieda Flens-Meijer

Gelukkig kon Herman al snel het ziekenhuis weer verlaten (red.)
terug
 
 
 
 

Kerkdienst:
datum en tijdstip 04-12-2022 om 10.00 uur

Voorganger:
Ds. Pieter van der Woel uit Heiloo.
meer details

 
Digitale Kerkdienst
20-11-2022

Ds. Rainer Wahl uit Speuld.
 
Agenda Grote Kerk

 

Druk op de afbeelding om
naar de Agenda te gaan.

 
 
Kerkbuurten

  
   
     November 2022


Deadline volgend nummer:
30-11-2022, 12:00 uur.

 
 
Agenda Vrienden van de grote kerk Oostzaan


 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.