Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Oostzaan - Zondag 10.00 uur Kerkdienst in de Grote Kerk!
 
 
Classis Noord Holland - Kerstgroet ds. Peter Verhoeff Classis Noord Holland - Kerstgroet ds. Peter Verhoeff


Kunstenaar van Gods licht

Christus is een kunstenaar groter dan alle andere kunstenaars. Hij versmaadt marmer, klei en verf, maar werkt in levend vlees. De ongeëvenaarde kunstenaar Christus maakte geen standbeelden, schilderijen of boeken, maar levende mensen, onsterfelijken.’

Dit citaat komt uit een brief van Vincent van Gogh. Hij schreef die op 23 juni 1888 in Arles aan zijn vriend Emile Bernard. Misschien zijn deze woorden wel typerend voor Van Gogh. Aan de ene kant zoon van een domineesgezin in Nuenen. Aan de andere kant – en tegelijk – een bege-nadigd schilder. Een kunstenaar dus, die in Christus de grootste kunstenaar van allen ziet.

De foto hierboven komt van ‘Vincent meets Rembrandt’, een overrompelde kunstervaring in de Noorderkerk in Amsterdam. Met 38 projectoren worden schilderijen van Van Gogh en Rem-brandt rondom op de muren van de kerk geprojecteerd. Ik stond er zelf tussen en werd erdoor overweldigd. Vanaf maart/april 2022 weer te beleven! (zie: vincentmeetsrembrandt.com)

Terug naar Vincent. Ooit vertrok hij naar Amsterdam om net als zijn vader theologie te gaan studeren, maar het leven liep anders. Hij nam niet de pen op maar het penseel, en het schilderij werd zijn preek. Het licht dat hij schilderde was het licht van Christus. We zien het in veel van zijn schilderijen terug, onder andere in ‘De sterrennacht’ en in vele zonnebloemen.

Ook voor ons liep het leven dit jaar anders dan gedacht. Als wij van vaccins een wonder hadden verwacht, dan werden we teleurgesteld. En er ontstonden kloven in onze samenleving. Hoe moet je elkaar nog bereiken? Meer dan ooit hebben wij licht nodig. Licht in preken, in schilde-rijen, in ons leven. Licht van het kind van Kerst.

Laten wij dan toeleven naar zijn geboorte. Laten we hopen, verlangen, geloven en vertrouwen. Laten we uitzien naar de geboorte van Christus, die een groter kunstenaar is dan alle andere kunstenaars. Want het kind van Kerst is de kunstenaar van Gods licht.

terug
 
 
 
 
Agenda Grote Kerk

 

Druk op de afbeelding om
naar de Agenda te gaan.

 
 
Digitale Kerkdienst
19-5-2024 


Ds. Sjaak Visser
 
Kerkbuurten
mei 2024


Deadline volgend nummer:
 24 mei 2024
 
Agenda Vrienden van de grote kerk Oostzaan


 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.