Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Oostzaan - Zondag 10.00 uur Kerkdienst in de Grote Kerk!
 
 
Afscheid koor Osanna in de grote kerk Afscheid koor Osanna in de grote kerk

Op zondag 31 maart 2019 namen we afscheid van “ons” koor, de Christelijke Gemengde Zangvereniging Osanna In Excelsis. We  hebben op deze dag voor de laatste keer genoten van jullie zang. Jullie eindigen zoals jullie begonnen, 92 jaar geleden, in een kerkdienst.

Mij is één ding duidelijk geworden dat Osanna als lijfspreuk had mogen hebben: “Ik worstel en kom boven” of “Luctor et Emergo” (want tegenwoordig schijnen we dingen in het latijn te moeten uitspreken). Hoogtepunten en moeilijke tijden hebben elkaar steeds afgewisseld.

De oprichting van Osanna was op 1 juni 1926.
Er was in Oostzaan reeds een jongelingvereen en een meisjesvereen en een muziekvereeniging, doch steeds meer begon men het gemis van een Christelijke Zangvereeniging te gevoelen.” Er werd een dirigent werd aangetrokken en de jongelingsvereen was bereid om de maandagavond af te staan. In die tijd groeide en bloeide Osanna en er werd meteen aan uitvoeringen en concoursen gewerkt.

In de oorlogstijd kwam de klad erin. De perioden daarna hadden veel up's en down's.  De periode na 1967 tot heden was Osanna een vaste waarde in veel kerkdiensten. Bij de kerkelijke hoogtijdagen, zoals de kerstnachtdienst en de laatste zondag van het kerkelijk jaar. Ieder jaar was Osanna present met een mooie en zeer gewaardeerde bijdrage. Verder gaf Osanna tot voor kort prachtige concerten met klassiek repertoire en liederenrecitals.

De laatste jaren werd de gemiddelde leeftijd van de koorleden steeds hoger en door ziekte en uitval werd het steeds moeilijker het niveau van het koor vast te houden. Ik denk dat wij allemaal ook veel respect hebben voor het besluit om te gaan stoppen. Stoppen op je hoogtepunt! Stoppen op het goede moment is een kunst en vereist wijsheid van de vereniging.

Ik wil afsluiten met een traditie in onze kerk. Wanneer mensen in onze kerk starten met een functie of rol dan krijgen zij daarbij uitgereikt een witte roos. Wanneer zij hun functie of rol beëindigen, dan ontvangen zij van ons een rode roos. Ik weet zeker dat het voor jullie als koor heel gepast is, om afscheid te nemen met het ontvangen van deze rozen.

Osanna, bedankt voor alles wat jullie voor ons betekend hebben!

Foto's van dit afscheid zijn hier te vinden in het fotoalbum op deze site.

Meer over dit afscheid is te lezen in Kerkbuurten van de maand mei.

Namens de gemeente,
Ids Algera
terug
 
 
 
 

Kerkdienst 23 juni
datum en tijdstip 23-06-2024 om 10.00 uur

Voorganger:
Ds. Fred Toetenel 
meer details

 
Digitale Kerkdienst
16-6-2024 


Ds. Pieter van der Woel
 
Agenda Grote Kerk

 

Druk op de afbeelding om
naar de Agenda te gaan.

 
 
Kerkbuurten
juni 2024


Deadline volgend nummer:
 28 juni 2024 
(Volgende blad is voor juli, aug, sept)
 
Agenda Vrienden van de grote kerk Oostzaan


 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.