Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Oostzaan - Zondag 10.00 uur Kerkdienst in de Grote Kerk!
 
 
28 februari 2020: Zincafé Kogerkerk - Thema: ”Populisme, een wind die overwaait?” 28 februari 2020: Zincafé Kogerkerk - Thema: ”Populisme, een wind die overwaait?”

Zoals bekend is het Zincafé Kogerkerk een Zaans forum voor opinie en gesprek over vraagstukken op het terrein van zingeving, maatschappij en cultuur. Met dit café wil de Kogerkerkgemeente gelegenheid scheppen om in informele sfeer hierover met elkaar van gedachten te wisselen.

Nadat in Nederland het populisme al eerder de kop had opgestoken, heeft met het aantreden van de Amerikaanse president Trump en de Britse premier Boris Johnson volgens velen het populisme vaste voet gekregen in de westerse wereld. De leus ‘America first’ en de door Johnson vurig gewenste (desnoods no deal) Brexit spreken wat dat betreft boekdelen. Op het Europese continent zien we vergelijkbare ontwikkelingen in Hongarije, Polen en Italië. Ook Poetin schuwt het populisme niet. Voor de Nederlandse situatie hoeven we alleen maar te denken aan de PVV van Geert Wilders en de spectaculaire opkomst bij de laatste verkiezingen van Forum voor Democratie. Maar wat moeten we eigenlijk onder is populisme verstaan? Welke sociaal-economische invloeden dragen bij aan dit politieke proces? 

En hoe moeten we deze ontwikkelingen beoordelen; is er sprake van ondermijning van de democratische rechtsorde? Moeten we ons (ernstige) zorgen maken en als dat zo is, wat zouden we dan kunnen doen om het tij te keren? Is populisme van tijdelijke aard of zal het zich de komende decennia een definitieve plaats verwerven in politieke landschap?
In het Zincafé Kogerkerk spreekt Dick Pels over deze en andere vragen en kunnen we met hem en elkaar daarover van gedachten wisselen. Dick Pels is socioloog en publicist. 
Hij publiceerde over populisme o.a. in De Groene en schreef o.a. de boeken: “Een zwak voor Nederland, ideeën voor een nieuwe politiek” en “Het volk bestaat niet, leiderschap, populisme en de mediademocratie”.

Gastheer is Jaap van Kampen. 

Plaats:         Kogerkerk, Koog aan de Zaan –
hoek Verzetstraat/Raadhuisstaat
Aanvang:     20.00 uur, kerk open om 19.30 uur.
Toegang:     vrij; collecte na afloop er bestrijding van de onkosten


Nadere informatie: bij Anneke Röhling, tel. 06-54716988, anneke@rhlng.net
terug
 
 
 
 

Kerkdienst 23 juni
datum en tijdstip 23-06-2024 om 10.00 uur

Voorganger:
Ds. Fred Toetenel 
meer details

 
Digitale Kerkdienst
16-6-2024 


Ds. Pieter van der Woel
 
Agenda Grote Kerk

 

Druk op de afbeelding om
naar de Agenda te gaan.

 
 
Kerkbuurten
juni 2024


Deadline volgend nummer:
 28 juni 2024 
(Volgende blad is voor juli, aug, sept)
 
Agenda Vrienden van de grote kerk Oostzaan


 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.