Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Oostzaan - vanaf 5 juli weer kerkdiensten in de Grote Kerk!
 
 
20 oktober 2019 - Gebed om de verlichting met de Heilige Geest

20 oktober 2019 - Gebed om de verlichting met de Heilige Geest

Een vriendin van mij die organist is, vertelde een keer dat ze een vorige zondag een eyeopener heeft gehad. Toen heeft namelijk een predikant die in de dienst voorging waarin ze speelde het volgende gebed om de Geest uitgesproken: “Geest van God, kom naar beneden. Amen.” Je zou zeggen: die predikant heeft zich er makkelijk van af gemaakt. Maar voor mijn vriendin was het een openbaring. Ze zei: “Dat is precies waar het Gebed om de Geest om gaat. Ik heb al zoveel gebeden om de Geest gehoord (ze is al 50 jaar organist!). Sommige gebeden zijn mooi, inspirerend. Andere gebeden raken me niet, daar kan ik niet mee bidden. Maar de essentie werd me pas afgelopen zondag duidelijk. Het gebed om de Geest is gewoon dat Gods Geest naar ons komt.”

Misschien herkent u de ervaring van mijn vriendin over de verwarring waarvoor de afzonderlijke gebeden bedoeld zijn. In onze diensten worden verschillende gebeden uitgesproken en soms kun je echt mee bidden en anders misschien minder. Sommige gebeden zijn mooi of raken en andere vind je eerder afstotend. Maar waarover elk van de gebeden precies gaat, dat is vaak niet zo duidelijk meer.

Het gebed om de Geest (of gebed om de verlichting met de Heilige Geest) is voor mij persoonlijk ook een soort nieuw gebed. In de Lutherse traditie, waaruit ik voortkom, bestaat namelijk het gebed om de Geest in de dienst niet. Dat komt door een iets andere theologische opvatting over de bijbel. In de Lutherse traditie gaat men namelijk in navolging van Luther ervan uit, dat de Geest met het Woord komt. Dat het lezen van de bijbel (op een bepaalde manier) voor zichzelf spreekt, dat Gods Geest door de Bijbelse woorden werkt. In navolging van Calvijn is men iets minder optimistisch over de “vanzelfsprekendheid” van de bijbel. In deze traditie (waarin we ook in Oostzaan staan) wordt met het gebed om de Geest gebeden dat de bijbel zich voor ons opent, dat de Geest in het Woord aanwezig is.

Ik denk dat in onze huidige tijd het gebed om de Geest heel belangrijk is. Want de bijbel is voor ons helemaal niet meer vanzelfsprekend. Zeker als je niet in de kerkelijke traditie bent opgegroeid, is de taal van de kerk vaak wartaal. Maar ook als je wel heel vertrouwd bent met de bijbel en de traditie, dan nog is (of moet) de bijbel een vreemde zijn, een tegenover die niet geruststellend vertrouwd is. We willen op andere gedachten worden gebracht, worden verlicht. We willen een woord horen dat een Woord blijkt te zijn, een Woord voor ons, dat ons binnenste verlicht. Daar bidden we om met het gebed om de Geest.

Ds. Carola Dahmen
 

terug
 
 
 
 

Kerkdienst:
datum en tijdstip 27-09-2020 om 10.00 uur

Voorganger:
Mevrouw Anita Winter
meer details

 
Digitale Kerkdienst
20-09-2020

Ds. Carola Dahmen.
 
 
24e Nieuwsbrief
PG Oostzaan

  
        25 september 2020
 
 
Kerkbuurten

  
   September 2020
 
 
Facebook / YouTube


 
 
Rock Solid
 
Rock Solid Friends
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.