Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Oostzaan - 03 juli 2022 Kerkdienst in de Grote Kerk Oostzaan.
 
 
14 december 2019 - Schriftlezingen

14 december 2019 - Schriftlezingen

Veel voorgangers kiezen op zondag de schriftlezingen die op het oecumenisch leesrooster staan. Het oecumenisch leesrooster kun je op internet vinden, als je geïnteresseerd bent, bijvoorbeeld op de website van de Raad van Kerken. Voor elke zondag staan daar meerdere lezingen: een lezing uit het Oude Testament, een Psalmlezing, een brieflezing en een evangelielezing. Vaak hebben die lezingen wat raakvlaktes met elkaar. Veel voorgangers kiezen voor de lezing uit het Oude Testament en het evangelie en laten de Psalm zingen. De brieflezing valt vaak weg. Ergens is dat jammer, want de brieven zijn buitengewoon interessant, maar in een kerkdienst zijn ze soms ook best wel lastig te volgen. Niet alleen houden de teksten onderling verband, ze houden ook verband met de tijd van het (kerkelijke) jaar.

Het oecumenisch leesrooster kent drie jaren, jaar A, B en C. In jaar A wordt doorgaans het evangelie naar Mattheüs gevolgd, in Jaar B Marcus en in Jaar C (dat was het afgelopen jaar) lees je Lucas. Dat betekent dat zich het rooster om de drie jaar herhaalt. Op bijzondere dagen, zoals Kerstmis of Pasen of de tijd na Pasen, staat het evangelie naar Johannes op de lijst. Verder zijn er ook nog alternatieve lezingen (zo was dit jaar in de herfst de alternatieve lezing rond David en Saul) en zijn er verder ook nog andere variaties te vinden. Kortom: het zit een beetje ingewikkeld in elkaar, maar als je het eenmaal doorhebt, is het vrij logisch.

Ikzelf kies vaak de lezingen die op het oecumenisch leesrooster staan (met speciale diensten, in de zomertijd en soms zomaar kies ik ook gewoon een keer wat anders: we moeten ook geen slaaf van het rooster worden!). Het voordeel is natuurlijk dat je het niet zelf hoeft te bedenken welke lezingen je kiest en is de link tussen Oude en Nieuwe Testament soms een echte eyeopener. Maar dat is niet de enige reden. Als je volgens het rooster preekt, betekent dat, dat deze lezingen op veel meer plaatsen in Nederland en wereldwijd tegelijkertijd klinken. Toen mijn oma nog leefde, keek ze altijd op zondag ochtend naar de kerkdiensten op de Duitse televisie en daardoor preekte ik vaak over dezelfde teksten die mijn oma die ochtend ook had gehoord. Zo verbindend kan het zijn. Het verbindt ons met de wereldwijde kerk. En een nader voordeel is, dat je het als voorganger (en als gemeente) met deze lezing moet doen. Er staan niet altijd leuke lezingen op het rooster. Soms zijn ze wreed, vervreemdend (ook al is het een gegeven dat je door het volgen van het oecumenisch leesrooster veel bijbelteksten nooit leest – ik zou haast zeggen: de meest vreselijke bijbelteksten staan niet op het rooster), soms spreken ze ons wel aan. Dat wij het moeten doen met de lezingen maakt duidelijk dat de bijbel een boek is dat als een ‘andere stem’ tot ons komt. Ze zet ons op een ander been, confronteert, bevestigt soms onverhoopt, verrast, raakt en tilt boven onszelf uit. Zó hadden we het zelf niet kunnen verzinnen.

Ds. Carola Dahmen
 

terug
 
 
 
 

Kerkdienst:
datum en tijdstip 03-07-2022 om 10.00 uur

Voorganger:
Eigen invulling door de gemeenteleden.
meer details

 
Digitale Kerkdienst
26-06-2022

Ds. Gerson Gilhuis uit Amsterdam.
 
Agenda Grote Kerk

 

Druk op de afbeelding om
naar de Agenda te gaan.

 
 
Kerkbuurten

  
   
         Juni 2022

 
 
Agenda Vrienden van de grote kerk Oostzaan


 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.