Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Oostzaan - Vanaf 23 januari 2022 weer fysieke kerkdiensten!
 
 
01 december 2019 - Bij de Tijd

01 december 2019 - Bij de Tijd

In de kinderdienst op 1 december was het thema “Hopen”. Toevallig las ik onlangs de aankondiging dat de ‘theoloog van de hoop’, Jürgen Moltmann, in december in het kader van de wereldraad van kerken zijn nieuwste boek zal presenteren. De Duitse theoloog Moltmann vierde twee jaar geleden zijn 90ste verjaardag en maakte zo’n 50 jaar geleden furore met zijn boek “Theologie van de hoop” waarmee hij ook in Nederland beroemd werd. En al die tijd is hij de theoloog van de hoop gebleven. Ook nu nog is de kern van zijn denken over geloof “hoop”. Hopen – ook in onze tijd. In een tijd van ecologische crisis, politieke onrust, terrorisme, populisme. Hoop betekent voor hem het komen van Christus. Maar dat betekent niet dat we stilletjes af moeten wachten tot Christus komt en alles nieuw zal maken. Nee, die hoop op de komst van Christus in onze levens geleefd en beleefd betekent dat we ontevreden worden met de toestand van deze wereld. Het betekent dat we ons verzetten tegen alles wat de komst van Christus in de weg staat.

Eigenlijk, zo bedacht ik me, is Moltmann niet alleen de theoloog van de hoop, maar bij uitstek ook de theoloog van advent. Want de adventstijd is juist een tijd van hopen, de tijd waarin we de geboorte van Christus, de komst van licht, vrede, gerechtigheid verwachten. Maar net zoals Moltmann benadrukt, moeten we het niet passief afwachten. Maar die geleefde hoop, een oprecht verwachten en verlangen van deze vrede, die doet ons nu al opstaan om de vrede handen en voeten te geven. Om ons te verzetten tegen welke ongerechtigheid ook, hoe klein of groot ook in onze levens. Om vrede te leven, vrede te spreken, vrede te willen voor alles en allen. Zo’n hopen is niet abstract, speelt zich niet alleen in ons hoofd en hart af, maar elke dag opnieuw. In de manier waarop we met de mensen om ons heen omgaan, wat we consumeren, welke leiders we volgen, waarvoor we ons inzetten, welke keuzes we maken in het leven, waarvan we blij worden (ja, zelfs zo klein is het).

Aan Moltmann is al vaker gevraagd of hij, de theoloog van de hoop, niet na al die jaren ‘hopen’ cynisch is geworden van het hopen. Is de wereld wel beter geworden in de afgelopen 50 jaar? Cynisch worden, dat is iets wat ons ook met kerstmis kan overkomen. Elk jaar van vrede op aarde zingen, terwijl nog steeds bommen vallen, kinderen verhongeren, mensen worden uitgebuit, de waarschuwingen over de opwarming van de aarde steeds dreigender worden. Juist met kerstmis kunnen we ons afvragen: waar hebben we het eigenlijk over?

Cynisch, nee, cynisch is Moltmann niet. Hoogbejaard geeft hij nog lezingen, maakt zich boos over natuurrampen, zoekt verbinding met andere religies. Ik denk dat komt, omdat Moltmann niet zomaar hoopt. Het is geen menselijke hoop die hij koestert. Maar het is een verlangen naar gerechtigheid dat enerzijds vertrouwen krijgt door goddelijke belofte en anderzijds voor zichzelf steeds weer een droom schept: Vrede op aarde, voor alles en iedereen, alleen zo en niet anders moet het zijn. Bij minder dan vrede op aarde leggen we ons niet neer.

Daarom vieren we kerst. Telkens weer. Omdat we ons niet neerleggen bij de kruisiging van goedheid, bij de dood met al zijn gezichten. Daarom vieren wij de geboorte, het nieuwe begin van God die komende is. Altijd, tot er vrede is.

Ds. Carola Dahmen

terug
 
 
 
 

Kerkdienst:
datum en tijdstip 29-05-2022 om 10.00 uur

Voorganger:
Ds. Ruurd van der Weg uit Uithoorn.
meer details

 
Digitale Kerkdienst
15-05-2022

Ds. Dick van Arkel uit Leusden.
 
Agenda Grote Kerk

 

Druk op de afbeelding om
naar de Agenda te gaan.

 
 
Kerkbuurten

  
   
         Mei 2022

 
 
Vrienden van de grote kerk Oostzaan


 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.